Fenomene normale - fiziologice

©

Autor: Redacția ROmedic

Următoarele fenomene sunt considerate fiziologice și caracteristice vieții de nou-născut. Ele sunt rezultatul procesului de acomodare la viața postnatală.

Scăderea fiziologică în greutate

În primele 3-4 zile de viață, nou-născutul pierde 6-10% (150-200g) din greutatea pe care o are la naștere, iar după 8-10 zile revine la greutatea inițială.

 

Scăderea fiziologică în greutate este determinată de pierderile de lichide prin urină, meconiu, perspirație insensibilă și respirație - care nu sunt compensate de aportul alimentar din primele zile - precum și de distrugerea masivă de leucocite și hematii.

Nou-născutul este supus unui regim de foame și sete în primele zile după naștere, când lactația mamei este insuficientă. Aportul alimentar redus determină o ardere a țesuturilor de rezervă și chiar a unor țesuturi proprii. Coeficientul respirator de 1, din prima zi de viață, indică arderi de glucide. Ulterior scade la 0,68, ca rezultat al subnutriției, cu arderi de grăsimi.

Glandele sudoripare nu au atins stadiul de maturitate funcțională, dar au loc pierderi mari de apă prin piele, favorizate de caracterul permeabil mai accentuat al suprafeței cutanate.

Scăderea este proporțională cu greutatea de la naștere - astfel, copiii cu o greutate mai mare la naștere înregistrează o scădere fiziologică mai mare și o revenire mai lentă. De asemenea, fetițele scad mai puțin în greutate decât băieții.

Icterul fiziologic

Icterul fiziologic

Icterul fiziologic apare la 70-80% dintre nou-născuți între a doua și a patra zi de viață. Bilirubinemia trebuie să atingă 40 mg/l pentru a apărea icterul și nu trebuie să depășească 120 mg/l pentru a-l putea numi fiziologic.


Icterul evoluează fără hepatosplenomegalie, cu urine și scaune normal colorate, somnolență, hipotonie musculară, dar care nu perturbă suptul.

Icterul atinge intensitatea maximă în ziua 4 sau 5, după care, în termen de două săptămâni - uneori trei - începe să dispară. În mod normal, ictrul fiziologic nu impune nicio formă de tratament.
Icterul apare în baza unor cauze extrahepatice și a unor cauze hepatice.

Cauze extrahepatice:

  • în viața intrauterină, bilirubinemia fiziologică fetală are drept cale de eliminare placenta, iar nașterea presupune întreruperea bruscă a acestui parcurs;
  • criza eritrocitară cu distrugere masivă de eritrocite duce la formarea excesivă a bilirubinei extrahepatice, cu creșterea bilirubinemiei;
  • permeabilitatea capilarelor face icterul mai evident la piele.


Cauze hepatice:

  • deficiența unei enzime hepatice - uridin-difosfat-glucuroniltransferază - care catalizează conjugarea acidului glucuronic cu bilirubina;
  • deficiența de acid glucuronic.


Factori favorizanți: 

  • eliminarea tardivă de meconiu crește bilirubinemia;
  • alimentația precoce scade bilirubinemia iar cea tardivă o crește;
  • pensarea tardivă a cordonului, după încetarea bătăilor inimii sale, crește volumul sanguin, poliglobulia și hemoliza, amplificând bilirubinemia;
  • GN sub 3kg și peste 4,5 kg este presupune un icter mai intens.

 

Criza genitală

Criza genitală

Criza genitală (hormonală) apare la 3-6 zile după naștere, la ambele sexe, și durează 2 săptămâni.

 

Clinic, se manifestă prin tumefierea glandelor mamare la ambele sexe. La presiune, se elimină o secreție asemănătoare colostrului. Atenție! Stoarcerea poate provoca infecții serioase.

 

  • La fetițe, vulva și vaginul sunt edematiate, cu mucoasa congestionată și pot prezenta o scurgere vaginală albicioasă, uneori cu striuri sanguinolente.
  • La băieți, criza genitală se manifestă prin tumefierea testiculelor, hidrocel uni sau bilateral și edem al penisului. De asemenea, poate apărea milium facial - hipertrofia glandelor sebacee pe aripile nasului și bărbie.


Criza genitală este determinată de pătrunderea hormonilor materni în circulația nou-născutului, odată cu contracțiile uterului la naștere. Acești hormoni induc tranzitoriu activitatea gonadelor nou-născutului.

Febra tranzitorie

Febra tranzitorie

Febra tranzitorie apare uneori în a treia sau patra zi de la naștere și poate atinge 39-40°C. Poate dura între 14 și 48 de ore.

 

Temperatura ridicată a bebelușului este provocată de deshidratare. În primele zile de viață, nou-născutul înregistrează un aport insuficient de lichide și pierderi importante ale apei din organism.


La scurt timp după atingerea nivelului normal de hidratare, febra dispare.

Infarctele uratice

Infarctele uratice reprezintă eliminări crescute de acid uric și urați în urină, cauzate de distrugerile tisulare și leucocitare din primele zile de viața.

Urina este tulbure și se observă depuneri de urați și săruri amorfe ale acidului uric pe scutec, de culoare roșie-cărămizie.

 


Alte modificări

  • Albuminuria fiziologică (0,25-0,50 g/l) dispare după o săptămână și este cauzată de permeabilitatea glomerulară crescută.


  • Meconiul - scaunul din primele 2-3 zile.

 


Data actualizare: 22-01-2015 | creare: 17-01-2007 | Vizite: 40496
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: