ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Ingrijirea organelor genitale ale bebelusului

©

Autor: Redacția ROmedic

Ingrijirea organelor genitale ale bebelusului

In primele zile dupa nastere, organele genitale ale bebelusilor de ambele sexe sunt tumefiate. Acest lucru se datoreaza mai multor factori, printre care expunerea la hormonii materni sau traumatismele din timpul nasterii.
La fete, se constata uneori o secretie vaginala albicioasa, sau chiar o sangerare usoara, la 2 -3 zile dupa nastere. Aceste manifestari sunt normale si se datoreaza hormonilor la care a fost expus fetusul in uter. In schimb, contactati pediatrul daca secretia este urat mirositoare, ceea ce ar putea indica o infectie. De asemenea, o sangerare abundenta sau care nu se opreste necesita atentie medicala.
Organele genitale trebuie curatate la fel ca orice alta zona a corpului. Se sterg cu un servetel umed, indepartand usor labiile pentru a curata pliurile, intotdeauna din partea anterioara spre anus.
La baieti, scrotul poate parea tumefiat, datorita unei colectii de lichid in jurul testiculelor nou-nascutilor, numita hidrocel, care dispare de obicei in primele 3 -6 luni de viata. Se recomanda consultarea medicului in cazul unui edem al scrotului care persista dupa 3 -6 luni sau care apare cu intermitente. Aceste semne pot indica prezenta unei hernii inghinale, care necesita in general tratament chirurgical.


Pentru toaleta baieteilor nu este nevoie de astringenti, betisoare de bumbac sau alte produse speciale de toaleta – apa calda si sapunul sunt suficiente pentru ingrijirea corespunzatoare a zonei.


Nu fortati niciodata decalotarea preputului pentru curatarea zonei - acest lucru este dureros si poate duce la formarea de cicatrici permanente si de aderente. In schimb, degajati usor extremitatea glandului, pentru a curata smegma (substanta albicioasa formata din celule moarte si din secretiile glandelor sebacee ale preputului, care se acumuleaza intre gland si preput).


In timp, preputul se va retracta de la sine, acest lucru producandu-se la momente diferite de la un copil la altul.  Odata ce preputul este  retractabil (de obicei la varsta de 5 ani), copilul poate fi invatat sa isi faca singur toaleta locala cel putin o data pe saptamana. La baietii mici aceasta igiena personala nu va deveni un obicei decat daca este incurajata de catre mame.


Data actualizare: 01-05-2022 | creare: 04-08-2007 | Vizite: 28456
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum