Fiziologia aparatului genital feminin - ciclul reproductiv
Autor: Redacția ROmedic
Ciclul reproductiv incepe din prima zi de scurgeri si se incheie in momentul inceperii urmatoarei menstruații. Acesta dureaza de obicei 28 de zile, dar pot varia intre 25 si chiar 40 de zile.
Totusi, ciclurile foarte lungi sau foarte scurte sunt un motiv de ingrijorare si trebuie consultat un medic ginecolog.
Fiecare ciclu reproductiv reprezinta de fapt o serie de interactiuni intre creier, glanda pituitara, ovare si uter. Sunt trimise si primite mesaje intre aceste organe pentru a schimba cantitatile diferitilor hormoni care cauzeaza un ovul sa se maturizeze si sa fie eliberat din ovar.
Scopul fiecarui ciclu reproductiv este sa maturizeze un ovul din ovar (existand astfel oportunitatea de fecundare si pregatirea corpului femeii daca insarcinarea are loc). Scurgerea menstruala este cel mai bun moment pentru inceperea urmaririi ciclului pentru ca este singurul moment cand acesta poate fi observat.
In prima zi a ciclului, nivelul diferitiilor hormoni implicati este foarte scazut. Nivelui scazut al estrogenului face ca hipotalamusul sa comande glandei pituitare sa secrete in sange FSH (Hormon Stimulator al Foliculei). Ovarele reactioneaza la nivelul crescut de FSH din sange si astfel incepe procesul de maturizare a ovulului in interiorul foliculelor ovarelor. In timp ce foliculele cresc, este secretat estrogenul.
Prezenta estrogenului face ca celulele din endometriu („captuseala” uterului) sa se multiplice si astfel tesutul sa devina din ce in ce mai gros. Nivelul de estrogen continua se creasca pentru aproximativ 10 zile pana cand este destul de ridicat pentru a face ca glanda pituitara sa secrete hormonul LH. Aceasta crestere brusca a nivelului hormonului LH determina eliberarea ovulului maturizat din interiorul foliculelor.
Nivelul crescut al estrogenului produce de asemeni modificari ale cervixului si a mucusului cervical. Numita si ovulatie, aceasta eliberare a ovulului apare cam la jumatatea perioadei ciclului reproductiv si semnaleaza faptul ca ovulul este pregatit pentru fecundare, daca intra in contact cu spermatozoizii unui barbat fertil. In timpul ovulatiei, FSH-ul si LH-ul au cele mai ridicate niveluri, insa in doua-trei zile, nivelul estrogenului scade.
Dupa ce un ovul a fost eliberat, celulele care au captusit foliculele ovariene isi schimba forma si culoarea devenind un corpus luteum (corp galben). Acesta secreta atat estrogen, cat si progesteron.
Nivelul progesteronului este mai ridicat la ovulatie; cresterea nivelului progesteronului se reflecta printr-o crestere a temperaturii corpului femeii. In aceasta faza a ciclului, captuseala uterului este deja de 5-10 ori mai groasa decat dupa oprirea ultimei scurgeri. Dar cu ajutorul progesteronului din corpus luteum captuseala se modifica pentru a forma straturi distincte, nutritive si cu alte calitati necesare pentru a sustine o sarcina daca ovulul este fecundat.
De asemenea, prezenta progesteronului produce scaderea treptata a nivelurilor FSH-ului si LH-ului. Cand nivelul FH-ului este destul de coborat, se opreste treptat secretia estrogenului si a progersteronului. Aceasta scadere a nivelurilor FSH-ului si LH-ului face ca uterul sa elimine captuseala - aceasta este prima zi a urmatorului ciclu (prima zi de menstruatie)
Daca are loc fertilizarea, nivelul progesteronului ramane ridicat si captuseala uterina ramane pentru a gazdui ovulul fecundat.
Un singur spematozoid este acceptat in ovul, devenind impreuna prin fecundare o singura celula. Fecundarea cu succes apare in prima treime a tubului falopian si isi incepe calatoria spre uter (aproximativ 10 zile) unde se fixeaza in captuseala nutritiva si bogata in sange. Aceasta hraneste celula si, curand, se dezvolta embrionul si placenta.
Articol revizuit de către: Asiminii Georgiana
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Legat de menstruatie
- Cum scap de dereglarile de ciclu?
- Sunt insarcinata sau nu? Solicit un raspuns cat mai rapid
- In timpul menstruatiei am niste mancarimi genitale groaznice
- As dori un sfat de la un medic: am inceput sa iau anticonceptionale mai devreme cu o zi
- Ce se intampla daca.?
- Ce pot sa fac sa mi vina ciclul?
- Prima pastila in a 7 zi de ciclu?
- Ce ar putea fi ciclu menstrual sau o rana si sangerez?
- Ce se întâmplă cu ciclul meu?