Salvia

©

Autor:

Cunoscuta mai degraba pentru utilizarea in bucatarie, salvia (Salvia officinalis) provine din Spania si Asia mica. In vremuri medievale era utilizata ca tonic pentru sistemul nervos, pentru a reduce ticurile sau epilepsia. Datorita proprietatilor antioxidante ale uleiului esential, planta a fost folosita pentru conservarea mancarurilor. In Creta antica, fumul de la frunzele arse era inhalat pentru a ameliora astmul. Doar cateva dintre speciile de salvie sunt distilate.

Familie: Lamiaceae (Labiatae)

Extractie: Distilare din frunze.

Descriere aromatica: Parfumul este picant, ascutit si foarte ierbos.

Actiune medicala: Descongestionant cu proprietati antiseptice, salvia trateaza infectiile bucale si ale gatului. Are si actiune hormonala, regland menstruatia si ameliorand simptomele specifice menopauzei.

Uz cosmetic: Reduce transpiratia, amelioreaza acneea si tenul gras.

Actiune emotionala: Salvia este indicata celor care sufera de debilitate emotionala, libidou excesiv, mahnire, suprasolicitare psihica si insomnie.

Combinatii: Bergamot, geranium, levantica, portocala, rozmarin.

Uleiuri asociate: Salvia lavandulaefolia - Mai putin toxica si iritanta decat salvia obisnuita. Aroma de lavanda este atat de puternica, incat este adesea confundata cu levantica.

Precautii: A se evita de catre persoanele predispuse la atacuri de apoplexie. Uleiul de salvie irita pielea; folositi in dilutii slabe pe piele.

Data actualizare: 08-08-2013 | creare: 16-12-2008 | Vizite: 3302
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:
  • Santal
  • Levantica
  • Eucalipt
  • Coriandru

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum