Salvamontistii bihoreni, apreciati de elvetieni
Data publicării: 14-04-2007
Oradea /Rompres/ - Salvatorii montani bihoreni de la Serviciul "Salvamont - Salvaspeo" sunt foarte bine pregatiti, profesional si ca dotare tehnica, dar, comparativ cu echipele elvetiene, s-ar mai putea imbogati echipamentul de interventie de ultima generatie.
Aceasta este concluzia dr. Jochen Steinbrenner, doctor in medicina, seful clinicii de urgenta de la spitalul regional Grabs, din Elvetia si licentiat in medicina montana si expeditie care a participat de curand, in calitate de lector, la primul schimb de experienta concret in domeniul turismului montan, cu salvamontistii bihoreni.
Serviciul Judetean Salvamont - Salvaspeo Bihor a organizat un stagiu de trei zile in localitatea Garda de Sus pentru cei 14 colegi salvamontisti, cu atestate de salvatori montani, coordonati de Dr. Hadrian Borcea, sef UPU – SMURD Bihor.
Oaspetele elvetian a prezentat afectiuni si leziuni des intalnite in cazuistica accidentelor montane si a pus accent pe metodele de investigare, diagnosticare, noi tehnici de acordare a primului ajutor medical, inclusiv a perfuziilor.
Orele de teorie au fost combinate cu cele de teren, cu zapada, ceata, si relief dificil. Elvetianul a observat ca salvamontistii stiu sa actioneze si sa salveze nu doar oameni rataciti prin munti, ci si persoane afectate de calamitati si dezastre.
Foarte bun cunoscator al specificului salvarii montane, ca participant direct in actiuni de acest gen, medicul elvetian a putut aprecia atat nivelul dotarii tehnice, dar si al pregatirii salvatorilor montani bihoreni, fiind placut impresionat.
Singura diferenta intre salvamontistii elvetieni si cei bihoreni, pe care a putut-o constata, il reprezinta faptul ca in Elvetia echipele Salvamont au asigurat inclusiv sprijin cu elicoptere de salvare - Medicopter - si ca au in dotare aparatura medicala portabila, de monitorizare si resuscitare.
Medicul elvetian a facut doua promisiuni salvamontistilor bihoreni: ca se va intoarce anul acesta cu echipa lui de salvare din Grabs si ca va informa autoritatile cantonului St. Gallen pentru sprijinirea parteneriatului romano-elvetian.
Schimbul de experienta romano-elvetian se deruleaza in cadrul colaborarii dintre Consiliul Judetean Bihor si Cantonul St. Gallen, acord de cooperare regionala semnat in 23 martie 2006. Partile au stabilit proiecte concrete cu judetul Bihor in domeniul turismului, culturii si sanatatii. Elvetienii se tin de cuvant si au demarat cateva activitati specifice, printre care cea de a pregati specialisti in turismul montan si sporturile de iarna.
Sursa: Rompres