Ce este virusul uman Papilloma (HPV)?
Virusurile papiloma umane sunt virusuri mici, ci ADN dublu catenar, care infecteaza epiteliul. Au fost identificate peste 120 de serotipuri de HPV, majoritatea infectand epiteliul cutanat, in timp ce altele infecteaza epiteliul mucos si zona perianala.
Tipurile de HPV se diferentiaza intre ele prin asocierea cu cancerul. Cele cu risc scazut, non oncogene, provoaca modificari benigne la nivelul celulelor cervicale, veruci anogenitale sau papilomatoza respiratorie recurenta (boala a tractului respirator).
Tipurile oncogenice, cu risc inalt, ca tipul 16 si 18, pot cauza neoplazii intraepiteliale in zona anogenitala, precum cancerul de col uterin, vulvar, penian, anal sau cancere orofaringiene.
Infectia cu un tip de HPV cu risc inalt este conditia necesara pentru aparitia cancerului de col uterin, dar nu suficienta, avand in vedere ca majoritatea persoanelor infectate nu vor face acest tip de cancer.
Desi incidenta infectiilor cu HPV este ridicata, marea majoritate dispar in mod spontan. Doar un numar redus de persoane infectatate cu HPV au infectie persistenta, aceasta reprezentand cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin.
Care este frecventa infectiilor HPV?
8 din 10 persoane active sexual vor fi la un moment dat infectate cu cel putin un tip de HPV.
Cum se transmite HPV?
HPV se transmite prin contact direct , de cele mai multe ori sexual, cu o persoana infectata, dar si prin contact direct cu zona infectata a partenerului.
Studiile au demonstrat ca la scurt timp dupa debutul vietii sexuale, o persoana se poate infecta cu HPV. In urma unei cercetari realizata pe tinere studente, s a demonstrat ca incidenta cumulata a infectiei printre acestea era de 40% la doar 24 de luni de la primul raport sexual.
Numarul partenerilor sexuali cat si inceperea timpurie a vietii sexuale sunt considerati factori de risc pentru infectia cu HPV.
Desi se intampla rar, transmisia infectiei cu HPVse poate realiza si prin modalitati care nu au legatura cu actul sexual.
Cum se poate preveni infectia cu HPV?
Fiind o infectie cu transmitere sexuala abtinenta este cea mai sigura metoda de preventie a acesteia. Utilizarea prezervativului, un numar redus de parteneri sexuali pot reduce, dar nu elimina riscurile transmiterii HPV.
Vaccinarea este o metoda de preventie eficienta, recomandata la nivel international. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda introducerea vaccinarii HPV in programele nationale de imunizare. Recomandarea de vaccinare este adresata preadolescentilor, cu varste cuprinse intre 9 si 13 ani, dat fiind faptul ca este de preferat sa se faca inaintea inceperii vietii sexuale, atunci cand eficienta vaccinului este maxima. Tinerii adolescenti si persoanele adulte se pot la randul lor vaccina, luand in calcul ca vaccinurile si au dovedit eficienta impotriva tipurilor continute, cu conditia ca acestea sa nu fi fost anterior infectate cu unul dintre tipurile pentru care vaccinurile ofera protectie.