S-au descoperit noi beneficii ale vaccinului antirujeolic

©

Autor:

S-au descoperit noi beneficii ale vaccinului antirujeolic

Potrivit ultimelor cercetări, la copiii din africani care au primit vaccinul antirujeolic după vaccinarea DTP (difterie, tetanos, pertussis) s-a raportat o rată de supraviețuire globală mai mari. Vaccinul antirujeolic ar putea juca un rol important în creșterea ratelor de supraviețuire globală la copiii proveniți din țările cu un nivel de trai scăzut și mediu, dovedindu-se a avea și alte efecte benefice pe lângă prevenirea bolii în sine.


Un nou studiu care a inclus 38.333 de copii din Ghana, în vestul Africii, arată că mortalitatea generală este semnificativ mai scăzută la copiii care au primit vaccin antirujeolic după administrarea vaccinului DTP. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), rujeloa, tuberculoza, difteria, tetanosul, pertussisul și poliomielita sunt boli mortale. Timp de zeci de ani s-a încercat eradicarea acestor boli prin programe de imunizare în masă, studiile anterioare sugerând că vaccinurile de rutină împotriva lor pot salva milioane de vieți.


Sincronizarea vaccinării

Studiul recent susține că secvența administrării vacinurilor este elementul esențial pentru rezultatele impresionante ale vaccinului antirujeolic. Astfel, s-a observat o reducerea a mortalității în rândul copiilor dacă vaccinul antirujeolic este administrat după al 3-lea vaccin DTP (DTP3), în comparație cu administrarea acestuia înaintea sau simultan cu vaccinul DTP.

Sistemul de Supraveghere Demografică și a Sănătății instituit la Centrul de Cercetare al Sănătății din Navrongo, Ghana, a urmărit pe o perioadă de 17 ani cei 38.333 de copii, comparând mortalitatea la cei vaccinați împotriva rujeolei după vaccinarea DTP cu mortalitatea la cei care nu au primit vaccinul antirujeolic. În primele 12 luni de supraveghere, ratele de supraviețuire la copiii vaccinați împotriva rujeolei au crescut până la 28%, fiind de 18% la vârsta de 5 ani.


Unul dintre cercetători afirmă că este posibilă eradicarea rujeolei în viitorul apropiat, astfel intrând în discuție eliminarea vaccinului antirujeolic. Totuși, dacă efectele benefice ale vaccinului, altele decât prevenirea bolii, sunt favorabile, atunci ar trebui luată în considerare continuarea administrării vaccinului, chiar dacă rujeola este eradicată.


Rujeola este o afecțiune respiratorie extrem de contagioasă care atacă plămânii și căile respiratorii, determinând mâncărime și febră. Deși în majoritatea cazurilor, copiii fac rujeolă și supraviețuiesc, există anumite situații excepționale în care boala se dovedește a fi mortală. Cazurile severe de rujeolă determină pneumonie, surditate, leziuni cerebrale permanente și deces.

 

Vaccinarea în SUA

În America, încă din anii 1960 s-a implementat vaccinarea de rutină a copiilor cu vaccin împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR în România). În toate cele 50 de state s-a stabilit ca la intrarea în colectivitate a copiilor, odată cu începerea grădiniței, să se realizeze vaccinurile ROR și DTP.

 

Copiii cu un istoric de reacții alergice la aceste vaccinuri sunt scutiți de vaccinare. De asemenea, în câteva state, părinții pot alege să nu își vaccineze copiii din motive personale sau religioase.


În zone precum Ghana, unde efectele bolii sunt mult mai severe, rujeola reprezintă un pericol mult mai mare. Unul din cercetători afirmă că în emisfera vestică, cele 2 doze de vaccin MMR s-au dovedit a fi atât de eficiente încât nu s-au raportat cazuri locale de rujeolă, din nordul Canadei până în Terra del Fuego în Argentina.


Tulpinile de virus importate reprezintă o altă problemă. Cei care călătoresc în țări unde rujeola este încă frecvent întâlnită continuă să aducă boala în America. Potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor și Centrului Național de Prevenție pentru Imunizare și Boli Respiratorii, în 2014, America a raportat 667 cazuri de rujeolă în 27 state, fiind cel mai mare număr de cazuri raportate din anul 2.000 și până astăzi. Oficialitățile afirmă că majoritatea persoanelor care s-au infectat cu virusul rujeolic în perioada în care au călătorit erau nevaccinate.


Potrivit cercetătorilor, studiul Ghana arată că vaccinarea antirujeolică poate salva mii de vieți în țările în curs de dezvoltare. Deși impactul nu este major în America, studiul subliniază importanța vaccinării prompte la copiii din întreaga lume.

 

Studiul a fost publicat în revista Frontiers in Public Health.

Sursa: HealthLine


Data actualizare: 23-02-2018 | creare: 23-02-2018 | Vizite: 1325
Bibliografie
Measles Vaccination Does More Than Protect Against the Disease, link: https://www.healthline.com/health-news/measles-vaccination-does-more-than-protect-against-the-disease#1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O a treia doză de vaccin ROR ar putea fi necesară în cazul unei epidemii de oreion
  • Vaccinul ROR ar putea oferi protecție împotriva COVID-19
  • Vaccinul ROR reduce utilizarea tratamentelor cu antibiotice la copii (studiu norvegian)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum