Roinita - Melissa officinalis

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Melissa officinalis

Denumire populara: roinita, iarba stupilor, lamaita, melisa

Descriere: Specie erbacee din culturi si flora spontana, perena, tufos ramificata, inalta de 30-80 cm, cu miros aromatic de lamaie, tulpina in patru muchii, florile grupate in verticile la toate nodurile.

Recoltare: Din anul 2, la inceputul infloririi, de 2-3 ori pe an.

Partile utilizate: Partea aeriana uscata, sau proaspata, in timpul sezonului.

Actiune: Carminativ (care favorizeaza expulzarea gazelor intestinale), nervin (actioneaza sedativ asupra sistemului nervos), antispastic, antidepresiv, diaforetic (provoaca transpiratia), antimicrobian, hepatic.

Indicatii terapeutice: Roinita este un carminativ excelent, ce amelioreaza spasmele din tractul digestiv, fiind utilizat in indigestiile cu meteorism. Datorita proprietatilor usor antidepresive, planta este indicata in special pentru indigestia asociata cu anxietatea sau depresia. Uleiul volatil pare a actiona pe interfata dintre tractul digestiv si sistemul nervos. Planta poate fi folosita in migrene asociate cu tensiunea, nevralgia, palpitatiile cauzate de anxietate si insomnia. Roinita are un efect tonic asupra inimii si sistemului circulator, cauzand dilatarea usoara a vaselor periferice si scazand tensiunea arteriala. Poate fi folosita in afectiuni cu febra, precum gripa. Lotiunea din aceasta planta poate fiutilizata pentru herpes, activitatea virala fiind confirmata in laborator si teste clinice. Roinita poate fi de ajutor si in hipertiroidism, inhiband multe dintre efectele hormonului care stimuleaza tiroida asupra glandei tiroidei.

Combinatii: Intra in formula ceaiurilor anticolitic, aromat, contra colicilor, laxativ.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 2-3 lingurite de planta uscata sau 4-6 frunze proaspete si se lasa la infuzat 10-15 min. Se bea o cana dimineata si seara, sau cand este nevoie. Tinctura - 2-6 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 22-03-2012 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 9130
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!