Hamei - Humulus lupulus

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Humulus lupulus

Denumire populara: hamei; amei, cumulau, curpan, hamei salbatic, himei, iarba berii, maiuga, maluga, mei, muluga, peste padure, tofolean, vana de hamei, vita de hamei

Descriere: Planta erbacee volubila, cu frunze lobate asemanatoare cu vita de vie, din flora spontana, cultivata si pentru industria berii.

Recoltare: Conurile verzi se culeg con cu con si se usuca la umbra, iar praful galben-verzui care se scutura se foloseste impreuna cu produsul.

Partile utilizate: Inflorescentele femela (conurile).

Actiune: Sedativ, somnifer, antimicrobian, antispastic, astringent.

Indicatii terapeutice: Hiperexcitabilitate generala si sexuala, anorexie, anemie, guta, reumatism, menstruatii dureroase. Hameiul este un remediu cu un efect relaxant asupra sistemului nervos central, fiind utilizat in tratamentul insomniei. Amelioreaza tensiunea si anxietatea, fiind folosit atunci cand aceasta tensiune duce la neliniste, dureri de cap si posibil indigestie. Ca astringent si impreuna cu proprietatile relaxante poate fi utilizat in afectiuni precum colita mucoasa. Trebuie evitat insa in cazuri de depresie, deoarece aceasta poate fi accentuata. Extern, actiunea sa antiseptica este utilizata pentru tratarea ulcerului.

Combinatii: Intra in formula ceaiurilor calmant si sedativ.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1 lingurita plina de flori uscate si se lasa la infuzat 10-15 min. Se bea o cana noaptea, pentru a induce somnul. Se poate creste doza daca este nevoie. Tinctura -1-4 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Contraindicatii: Nu utilizati in cazuri de depresie profunda!

Data actualizare: 09-02-2019 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 4721
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!