Riscurile bronzării la solar

©

Autor:

Riscurile bronzării la solar
Deși asigură bronzul indiferent de anotimp, frecventarea solarului este periculoasă pentru sănătate și tot mai multe organizații și asociații medicale și specialiști în dermatologie și oncologie atrag atenția asupra riscurilor la care se expun persoanele care se bronzează la solar.

Cel mai important efect negativ este legat de riscul de cancer de piele, care crește semnificativ în cazul bronzării la solar. IARC (Agenția Internațională pentru Cercetare în Cancer, parte a Organizației Mondiale a Sănătății), a clasificat radiațiile ultraviolete emanate de solare ca fiind carcinogene, introducându-le în categoria agenților cu riscul cel mai ridicat de a cauza cancerul. De altfel, studiile au indicat implicarea radiațiilor ultraviolete în apariția melanomului malign, carcinomului spinocelular și carcinomului bazocelular, precum și o creștere a riscului ca o aluniță (care este benignă) să evolueze către un melanom. (1), (2)

Totodată, s-a observat că și o singură ședință la solar crește cu până la 67% riscul de carcinom spinocelular și cu până la 29% riscul de carcinom bazocelular. Vârsta și frecvența ședințelor contribuie la creșterea riscului de cancer de piele – cu cât sunt mai dese și au loc înainte de 30-35 de ani, cu atât riscul este mai mare. (2)

Alte riscuri și posibile efecte negative care pot apărea în cazul bronzării frecvente la solar sunt:
  • la nivelul pielii: apariția ridurilor și petelor, schimbarea texturii pielii, îmbătrânirea precoce (fotoîmbătrânirea), scăderea fermității și elasticității, arsuri și leziuni; la persoanele cu pielea sensibilă pot apărea reacții alergice, sub formă de iritații și erupții;
  • la nivelul ochilor: dacă nu sunt protejați corespunzător, pot apărea boli precum cataracta sau fotokeratita;
  • scăderea eficienței sistemului imun. (3), (4)

Mai multe informații despre cum ne putem proteja pielea împotriva radiațiilor ultraviolete găsiți în secțiunea dedicată Protecției solare.




Data actualizare: 25-04-2017 | creare: 25-04-2017 | Vizite: 6554
Bibliografie
(1) Why is tanning dangerous?, link: https://www.melanoma.org/understand-melanoma/preventing-melanoma/why-is-tanning-dangerous
(2) Indoor tanning, link: https://www.aad.org/media/stats/prevention-and-care
(3) Indoor Tanning Is Not Safe, link: https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/indoor_tanning.htm
(4) Indoor tanning: Know the Risks, Know the Facts, link: https://ag.ny.gov/pdfs/Indoor_tanning_brochure_4.21.15.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Paradoxul utilizării cremelor solare
  • Nicio legătură cauzală definitivă între bronzarea la solar și melanomul malign?
  • E bine să te bronzezi? Avantajele și riscurile bronzatului (conform studiilor)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum