Riscurile administrarii de steroizi anabolizanti la tineri

©

Autor:

Material si metoda

Inca de la descoperirea androgenilor (premiul Nobel pentru chimie-1939), testosteronul si derivatii sai sintetici au iscat numeroase controverse, fiind perceputi ca „hormonul tineretii si vigorii”, Paul de Kruif – „The Male Hormone” 1945, mergand pana la a previziona consumul in masa in scopul imbunatatirii randamentului fizic (8). La mai bine de cincizeci de ani de la aceasta euforie generalizata, s-au constientizat atat efectele fiziologice ale androgenilor (testosteron si derivatul sau activ dihidrotestosteron, androstendion si dihidroandrostendion) in dezvoltarea pubertara cat si efectele anabolice la nivelul organelor cu activitate redusa a 5-alfa-reductazei (muschi, oase, aparat cardio-vascular, rinichi), unde stimuleaza sinteza proteica, sinteza de ATP, hiperplazia si hipertrofia fibrelor musculare, eritropoieza.

Domeniile de utilizare clinica si sociala includ:

Terapia de substitutie androgenica (ART) pentru deficiente la nivelul androgenezei testiculare (pubertate intarziata, afectiuni pituitare, sindrom Klinefelter, post-orhiectomie bilaterala, precum si in asociere cu progestativele in contraceptia hormonala masculina.

Terapia farmacologica androgenica (PAT), in anemiile aplazice, insuficientele cronice cardiace sau respiratorii, afectiunile autoimune cortico-dependente, casexia asociata SIDA, prevenirea crizelor de angioedem ereditar sau urticarie severa, paliativ in cancerul mamar de faza terminala, leziuni catabolice severe – arsuri, stari critice, chirugie majora.

Administrare excesiva si inadecvata. Andropauza conduce la un declin lent (1% pe an) a nivelului testosteronului circulant, insa nu exista evidente privind avantajele administrarii de androgeni la barbatii in varsta, riscurile cardio-vasculare si de afectiuni ale prostatei depasind beneficiile posibile. Disfuntia erectila are o etiologie predominant neuro-vasculara, fiind improbabila corectia acesteia prin administrare de testosteron.

Abuz si dopaj. Abuzul este utilizarea fara indicatie medicala a androgenilor, obtinuti din surse ilicite si administrati in doze masive. Desi Agentia Mondiala Anti-doping (WADA) include androgenii pe lista substantelor interzise, acestia sunt folositi in lumea sportului (9) (ciclism, culturism, haltere, canotaj, box, inot), fiind sursa de scandaluri.

Avand in vedere deplasarea epicentrului acestui fenomen din aria competitionala in societate, ne-am pus problema identificarii grupelor de risc. Profilul barbatului tanar, supus dopajului include: preocupare excesiva pentru propria imagine, istoric de complexe fizice („dysmorphic body syndrome”, asemanator celui intalnit in cazul tinerelor suferind de anorexie nervoasa) (4), program excesiv si obsedant de exercitiu de forta la sala, musculozitate proeminenta, acnee faciala si truncala, atrofie testiculara si ginecomastie, nivelel scazut al LH, FSH, testosteron circulant, indicand supresia axei hipotalamo-hipofizo-gonadale.


Dorim sa subliniem influenta nociva a imageriei mass-media si a „antrenorilor” din cadrul salilor de culturism, conducand la un nou tip de „consumerism” masculin ce genereaza sub-cultura narcisista a „body-building”-ului. In contextul in care oficialii militari au recunoscut partial, fara a legifera insa, utilizarea de substante dopante sau androgeni in unele campanii militare, nu trebuie sa ne mire aderenta tinerilor la aceste practici pentru a urma o cariera militara, in politie sau in firmele de protectie si paza (13).


Data actualizare: 04-08-2012 | creare: 10-08-2007 | Vizite: 23129
Bibliografie
1.Siri F ; Roques BP

Doping: health risks and relation to addictive behaviors. Ann Med Interne (Paris).
2.Maravelias C; Dona A; Stefanidou M; Spiliopoulou C

Adverse effects of anabolic steroids in athletes a constant threat. Toxicol Lett.
3.Ferenchick GS; Hirokawa S; Mammen EF ; Schwartz KA

Anabolic-androgenic steroid abuse in weight lifters: evidence for activation of the hemostatic system.
4.Wroblewska AM -. Androgenic--anabolic steroids and body dysmorphia in young men. J Psychosom Res.
5.Kasikcioglu E; Oflaz H; Arslan A; Topcu B; Kasikcioglu HA; Umman B; Bugra Z; Kayserilioglu A

Aortic elastic properties in athletes using anabolic-androgenic steroids. .Int J Cardiol.
6.Nilsson S; Spak F; Marklund B; Baigi A; Allebeck P. - Attitudes and behaviors with regards to androgenic anabolic steroids among male adolescents in a county of Sweden.
7.Hughes T. K.; Fulep E; Juelich T.; Smith E. M.; Stanton G. J.

Modulation of immune responses by anabolic androgenic steroids.
8.Hartgens F ; Kuipers H

Effects of androgenic-anabolic steroids in athletes. Sports Med.
9.David J Handelsman.

Testosterone: use, misuse and abuse.
10.Lane HA; Grace F; Smith JC; Morris K; Cockcroft J; Scanlon MF; Davies JS

Impaired vasoreactivity in bodybuilders using androgenic anabolic steroids. Eur J Clin Invest.
11.Rahkila P.

Reduced high-density lipoprotein-cholesterol in power athletes: use of male sex hormone derivates, an atherogenic factor.
12.Rahkila P; Marniemi J.

Serum lipids in power athletes self-administering testosterone and anabolic steroids. Int J Sports Med.
13.John Hoberman

Testosterone Dreams Rejuvenation, Aphrodisia, Doping
14.Use of androgens and other drugs by athletes, Peter J Snyder, MD
15.Yesalis CE. Use of steroids for self-enhancement: an epidemiologic/societal perspective. AIDS Read.
16.P.A. Fricker,Drugs in sport Australian Prescriber
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul Boli pediatrice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli pediatrice