Riscul de coagulopatie crește la pacienții cu COVID-19: mecanismele care influențează riscul, descrise de cercetătorii

©

Autor:

Riscul de coagulopatie crește la pacienții cu COVID-19: mecanismele care influențează riscul, descrise de cercetătorii
Un articol recent publicat în revista Nature Reviews Immunology descrie mecanismele care cresc riscul de coagulopatie (afecțiuni hematologice caracterizate prin alterarea mecanismului de coagulare a sângelui) la pacienții cu COVID-19 aflați în stare critică. Conform studiului, interacțiunile dintre sistemul imunitar, căile de coagulare și celulele endoteliale vasculare sunt responsabile în mod colectiv pentru coagulopatia legată de COVID-19.
Pentru a studia coagulopatia asociată COVID-19, cercetătorii au utilizat șoareci de laborator infectați cu o formă adaptată a virusului SARS-CoV-2. Șoarecii, dezvoltați pentru a imita evoluția clinică a COVID-19, ar putea deveni un instrument util în identificarea de noi terapii împotriva bolii.

Cercetările au indicat faptul că SARS-CoV-2 poate, printre altele, să afecteze funcționarea endoteliului vascular, un sistem antitrombotic cu rol în menținerea hemodinamicii vasculare. O consecință potențială a dereglări funcționarii endoteliului vascular poate fi vasculopatia sau hipercoagularea, condiții care pun viața în pericol.

Riscul de apariție a problemelor de coagulare este determinat de interacțiunea pe care virusul o are cu enzima 2 de conversie a angiotensinei receptorului membranar celular (ACE2), responsabilă pentru reglarea sistemului kalikreină-kinină. Interacțiunea dintre virus și ACE2 are ca rezultat o expresie redusă la suprafața celulară a ACE2 la locul infecției, ceea ce duce la inducerea permeabilității vasculare, acumularea de lichid și leziuni de organ.

Pe lângă bolile sistemului respirator, COVID-19 a fost asociat și cu unele simptome neurologice. Analizele efectuate pe pacienți decedați din cauza COVID-19 au evidențiat prezența în creierul acestora a unor microtrombi și microinfarcte. Majoritatea studiilor au arătat că proteinele virusului SARS-CoV-2 pot traversa bariera hemato-encefalică și pot declanșa răspunsul imun înnăscut și hiperinflamația în celulele endoteliale microvasculare ale creierului.

Alte cauze potențiale pentru coagulopatia legată de COVID-19 studiate de cercetători au fost hipercoagularea, disfuncția plachetară, dereglarea activității proteinei C și activitatea redusă a căii fibrinolitice.

sursa: News Medical
foto: NIAID

Data actualizare: 16-08-2022 | creare: 16-08-2022 | Vizite: 517
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce unii dintre pacienții COVID-19 dezvoltă cheaguri de sânge amenințătoare de viață
  • Testele imagistice pot prezice care sunt pacienții cu cel mai mare risc de apariție a unor complicații cardiace din cauza COVID-19
  • Anticoagulantele administrate timpuriu la pacienții cu COVID-19 reduc riscul de boli severe
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum