Riscul de cancer colorectal este influențat de cât de des mănânci carne?

©

Autor:

Riscul de cancer colorectal este influențat de cât de des mănânci carne?
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a investigat impactul consumului de carne roșie și procesată asupra riscului de neoplazii colorectale, folosind date de la 7.291 de participanți supuși colonoscopiei și informații de genotipare pentru 4.774 dintre aceștia. Cercetarea a evaluat efectele combinate ale consumului de carne și predispoziției genetice asupra riscului de a dezvolta această afecțiune.
Rezultatele studiului indică faptul că, în timp ce consumul de carne roșie nu a fost asociat statistic cu un risc crescut de neoplazii colorectale, carnea procesată a fost semnificativ asociată cu un risc crescut de dezvoltare a acestei condiții. Consumul de carne procesată mai mult de o dată pe săptămână a fost echivalent, din punct de vedere al riscului, cu un scor de risc poligenic (PRS) cu 19 percentile mai mare, subliniind importanța limitării consumului de carne procesată pentru a contracara predispoziția genetică la neoplaziile colorectale.

Cancerul colorectal este a doua cauză principală de mortalitate legată de cancer la nivel mondial, iar incidența sa este în creștere. Prin urmare, identificarea factorilor de risc modificabili, cum ar fi dieta, este crucială pentru prevenția acestei boli. Studiul subliniază rolul dietei în dezvoltarea neoplaziilor colorectale și sugerează că intervențiile anti-carne procesată ar putea compensa predispoziția genetică ridicată la această boală letală. Aceste descoperiri evidențiază necesitatea unei mai bune înțelegeri a modului în care indivizii pot beneficia de pe urma diferitelor tipuri de dietă și a managementului riscului genetic.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-08-2024 | creare: 13-08-2024 | Vizite: 124
Bibliografie
Can how often you eat meat raise your risk of colorectal cancer?, link: https://www.news-medical.net/news/20240811/Can-how-often-you-eat-meat-raise-your-risk-of-colorectal-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Scăderea în greutate determină scăderea riscului de adenom colorectal
  • Adulții mai înalți pot avea mai multe șanse de a dezvolta cancer colorectal
  • Consumul de alimente ultraprocesate crește riscul bărbaților de a dezvolta cancer colorectal
  •