Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce riscul de deces din cauza cancerului

©

Autor:

Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce riscul de deces din cauza cancerului
O evaluare cuprinzătoare a 14 studii de înaltă calitate efectuate la Centrul German de Cercetare a Cancerului, care au implicat aproape 105.000 de participanți a arătat că aportul zilnic de vitamina D ar putea reduce mortalitatea prin cancer în populație cu douăsprezece procente.
Studiile au descoperit că deficiența de vitamina D este răspândită la nivel global, în special în rândul pacienților cu cancer, 15% dintre adulții germani având niveluri sanguine de vitamina D sub pragul de deficiență. Într-un studiu separat pe pacienții cu cancer colorectal, 59% dintre participanți au fost diagnosticați cu deficiență de vitamina D3, care a fost asociată cu un prognostic mai puțin favorabil.

În timp ce cercetările anterioare au explorat relația dintre suplimentarea cu vitamina D și dezvoltarea sau prognosticul cancerului, rezultatele au variat semnificativ. Pentru a oferi constatări mai fiabile cu privire la această problemă importantă de sănătate publică, cercetătorii și-au propus să reevalueze toate studiile anterioare pe această temă. Căutarea sistematică a literaturii a identificat 14 studii de cea mai înaltă calitate, în care participanții au fost repartizați aleatoriu fie să primească vitamina D3, fie un placebo.

Când cele 14 studii au fost combinate, nu s-au observat rezultate semnificative statistic. Cu toate acestea, atunci când studiile au fost clasificate pe baza aportului zilnic de vitamina D3 în doze mici față de doze mai mari administrate mai rar, a apărut o diferență semnificativă. Cele patru studii cu doze rare mai mari nu au arătat niciun efect asupra mortalității prin cancer, în timp ce rezumatul celor zece studii cu doze zilnice a demonstrat o reducere semnificativă statistic cu 12% a mortalității prin cancer.

Cercetătorii au remarcat că reducerea cu 12% a mortalității prin cancer a fost observată atât la persoanele cu și fără deficiență de vitamina D. Se presupune că efectul ar fi și mai mare la cei care au de fapt deficit de vitamina D. Se crede că biodisponibilitatea regulată a agentului activ, hormonul 1,25-dihidroxivitamina D, produs prin reacțiile vitaminei D din organism, joacă un rol în inhibarea creșterii tumorii și explicând eficacitatea mai bună a dozelor zilnice de vitamina D3.

O analiză ulterioară a studiilor cu doza zilnică a arătat că persoanele cu vârsta de 70 de ani și peste au beneficiat cel mai mult de terapia cu vitamina D3. În plus, efectul a fost cel mai pronunțat atunci când suplimentarea cu vitamina D a fost inițiată înainte de diagnosticarea cancerului. Aceste descoperiri subliniază beneficiile potențiale ale aportului regulat de vitamina D în reducerea mortalității prin cancer și subliniază importanța luării în considerare a vârstei și a momentului de administrare a suplimentelor.

sursa: News Medical
foto: Adobe Stock

Data actualizare: 10-05-2023 | creare: 10-05-2023 | Vizite: 339
Bibliografie
Vitamin D intake could reduce cancer mortality, link: https://www.news-medical.net/news/20230509/Vitamin-D-intake-could-reduce-cancer-mortality.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vitamina D ne poate proteja de răceli și gripă
  • Somnul și vitamina D în managementul durerii cronice
  • Aportul de vitamina D - este necesară o actualizare a îndrumărilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum