Resuscitarea cardio-pulmonara RCP

©

Autor: Redacția ROmedic

Resuscitarea cardio-pulmonara RCP

Resuscitarea cardio-pulmonara (RCP) este o tehnica de prim ajutor utilizata in numeroase situatii de urgenta (infarct miocardic sau inec), in cazul in care victima nu mai respira sau  prezinta o intrerupere a circulatiei sangelui.

 

RCP presupune asocierea dintre respiratia artificiala (respiratie „gura-la-gura”) si resuscitare cardiaca, in scopul mentinerii fluxului sangvin spre creier si la celelalte organe vitale.

 

Daca activitatea inimii este oprita, intreruperea aportului de oxigen poate afecta grav creierul in doar cateva minute. Daca activitatea inimii nu poate fi reluata, moartea survine de obicei intre 8 si 10 minute.

Di naceste motive, timpul este extrem de important atunci cand se incearca resuscitarea unei persoane care nu mai respira.

 

Manevrele de resuscitare cardio-pulmonara trebuie insusite in cadrul unor cursuri de prim-ajutor, predate de un personal calificat si efectuate in ordinea descrisa mai jos.

 

Etapele de baza ale tehnicii de resuscitare cardio-pulmonara (ABC-ul):

  • Eliberarea cailor aeriene
  • Restabilirea respiratiei
  • Restabilirea circulatiei
Va prezentam in continuare cum se poate realiza resuscitarea cardio-respiratorie la adult, copil si sugar.
Resuscitarea cardio-pulmonara la adult

Cum se efectueaza resuscitarea cardio-pulmonara la adult si de ce trebuie sa tineti cont inainte de a incepe manevrele. Cum pot fi restabilite respiratia si circulatia, cum se elibrereaza caile aeriene, cum se realizeaza masajul cardiac....

Resuscitarea cardio-pulmonara la copil

Manevrele de resuscitare cardio-pulmonara pentru copiii cu varste intre 1 si 8 ani sunt in principiu aceleasi ca in cazul unui adult, desi exista anumite diferente. Aflati care sunt pasii necesari!...

Resuscitarea cardio-pulmonara la sugar

Cum se poate efectua resuscitarea cardio-pulmonara la un sugar? Aflati care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a salva viata bebelusului, pana la venirea medicilor. Eliberarea carilor aeriene, restabilirea respiratiei si circulatiei....


Data actualizare: 19-03-2014 | creare: 19-02-2007 | Vizite: 51509
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: