Rescriem perspectiva asupra tumorilor gastrice

©

Autor:

Rescriem perspectiva asupra tumorilor gastrice
Sistemul imunitar poate fi un aliat important în lupta împotriva cancerului. Un studiu de la Universitatea McGill pe care cercetătorii l-au publicat în revista Science scoate la lumină că și reversul este posibil - o inflamație neobișnuită cauzată de sistemul imunitar ar putea sta la baza tumorilor la stomac la pacienții care prezintă un sindrom ereditar de cancer cunoscut sub numele de Peutz-Jeghers Syndrom (PJS). Aceste descoperiri sunt menite să reconfigureze perspectiva asupra modalității prin care se formează tumorilor gastrice la pacienții care prezintă acest sindrom ereditar, dar și la cei care suferă de cancere gastrointenstinale.

Un sindrom canceros ereditar rar

Sindromul Peutz-Jeghers (PJS) este o tulburare genetică rară care afectează aproximativ 1 din 150.000 de persoane din întreaga lume. PJS este cauzată de o variație mutantă, inactivă a unei gene (STK11 / LKB1) care acționează ca un supresor tumoral și care reglează creșterea, metabolismul, supraviețuirea și polaritatea celulară (modul în care sunt organizate diferitele elemente din celulă). Semnele inițiale ale bolii sunt apariția de pistrui albaștri sau maro închis în jurul gurii, ochilor și nărilor. Pacienții dezvoltă, de asemenea, polipi benigni - mase de celule care se formează pe căptușeala interioară a stomacului și a tractului lor digestiv.

Până la vârsta de 65 de ani, cei cu sindrom au o șansă mai mare de 90% de a dezvolta cancer, inclusiv cancer pancreatic, stomac, ovarian, de col uterin, de colon sau de sân. În prezent, nu există nici un remediu pentru PJS. Pacienții sunt monitorizați și, adesea, necesită o intervenție chirurgicală de eliminare a polipilor pentru a preveni blocajul intestinal și hemoragia.

Cercetătorii care caută un remediu pentru PJS s-au concentrat mult timp asupra rolului pe care îl joacă gena STK11 în celulele epiteliale ale tractului gastrointestinal, unde se formează polipii și, în final, tumorile. Dar o descoperire întâmplătoare la șoareci i-a condus pe cercetătorii să-și îndrepte atenția într-o direcție complet diferită - sistemul imunitar.

O nouă perspectivă asupra sistemului imunitar

Dr. Julianna Blagih, care studiaza rolul STK11 / LKB1 în celulele imune, ca parte a lucrării de doctorat la Universitatea McGill, a observat ca șoarecii cu întrerupere a genei STK11 numai în celulele T - soldați ai sistemului imunitar care protejează corpul nostru de infecții - au dezvoltat tumori gastro-intestinale similare cu cele găsite la persoanele cu PJS. Această observație i-a determinat pe Dr. Blagih și pe coordonatorul științific al tezei de doctorat, dr. Russell Jones, să investigheze modul în care celulele imune pot contribui la dezvoltarea bolii.
 
„Acesta este un exemplu foarte bun pentru cum o descoperire aleatorie în știință poate duce la puncte de vedere noi cu privire la modul în care bolile sunt cauzate, și, eventual, poate conduce la noi tratamente”, a spus dr. Jones, autorul studiului și profesor asociat în Departamentul de Fiziologie și Centrul de Cercetare al Cancerului de la McGill.

O schimbare de paradigmă în cazul sindromului Peutz Jeghers

Dr. Jones adaugă: „Practic, munca noastra schimbă modul în care am abordat această boală, cu accent (în prezent) pe înțelegerea modului în care sistemul imunitar contribuie la apariția polipilor. Sperăm că descoperirea noastră va duce la noi tratamente pentru pacientii PJS și pentru cei cu cancere gastro-intestinale. Suntem foarte entuziasmați de asta.”

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-06-2019 | creare: 02-08-2018 | Vizite: 855
Bibliografie
Rewriting our understanding of gastric tumors, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180726162704.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: