Relația dintre riscul de cancer la copii și expunerea la spații înverzite și la poluare

Relația dintre riscul de cancer la copii și expunerea la spații înverzite și la poluare

©

Autor:

Relația dintre riscul de cancer la copii și expunerea la spații înverzite și la poluare
Într-un studiu publicat în Journal of the National Cancer Institute cercetătorii au descoperit că expunerea la poluarea aerului È™i la vegetaÈ›ie poate influenÈ›a dezvoltarea cancerului la copii.
Studiul realizat de Centrul Masonic pentru Cancer al Universității din Minnesota È™i de Facultatea de Medicină a aceleiaÈ™i universități a analizat peste 6.101 de copii cu cancer È™i 109.762 de copii fără cancer din Texas, în perioada 1995-2011. Rezultatele indică faptul că expunerea crescută la particule fine (PM2.5) în anul naÈ™terii a crescut riscul de a dezvolta diverse tipuri de cancer la copii, inclusiv leucemie limfoidă, limfom, ependimom, retinoblastom È™i carcinom tiroidian.

Echipa de cercetare, condusă de Prof. Dr. Lindsay Williams a examinat, de asemenea, asocierea dintre densitatea vegetaÈ›iei în jurul locuinÈ›ei È™i riscul de cancer la copii, deoarece plantele pot elimina până la 20% din PM2.5 din aer. Rezultatele sugerează că expunerea crescută la vegetaÈ›ia rezidenÈ›ială a redus riscul de a dezvolta ependimom È™i meduloblastom, cele mai frecvente două tipuri de tumori cerebrale maligne la copii. Aceste asocieri între PM2.5 È™i vegetaÈ›ie au rămas semnificative chiar È™i după ajustarea pentru co-expuneri în modelele statistice ale echipei, sugerând că aceste expuneri modulează independent riscul pentru unele cancere la copii.

Cercetătorii subliniază că expunerile la poluarea aerului È™i, invers, la vegetaÈ›ie sunt factori de risc potenÈ›ial modificabili, care ar putea fi È›intiÈ›i ca strategii de reducere a riscului È™i de prevenire prin măsuri de politică È™i/sau prin schimbări în mediu, cum ar fi plantarea mai multor copaci È™i vegetaÈ›ie.

Studiul evidenÈ›iază complexitatea relaÈ›iei dintre PM2.5 È™i densitatea vegetaÈ›iei (NDVI) în etiologia cancerului, iar cercetările viitoare vor examina momentele specifice ale expunerilor în timpul sarcinii È™i alÈ›i poluanÈ›i ai aerului pentru a înÈ›elege mai bine cum compoziÈ›ia poluării aerului, care este un amestec chimic complex, influenÈ›ează dezvoltarea cancerului la copii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-02-2024 | creare: 26-02-2024 | Vizite: 459
Bibliografie
Air quality and residential greenness influence childhood cancer development, link: https://www.news-medical.net/news/20240221/Air-quality-and-residential-greenness-influence-childhood-cancer-development.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum