Relația dintre riscul de cancer la copii și expunerea la spații înverzite și la poluare

©

Autor:

Relația dintre riscul de cancer la copii și expunerea la spații înverzite și la poluare
Într-un studiu publicat în Journal of the National Cancer Institute cercetătorii au descoperit că expunerea la poluarea aerului și la vegetație poate influența dezvoltarea cancerului la copii.
Studiul realizat de Centrul Masonic pentru Cancer al Universității din Minnesota și de Facultatea de Medicină a aceleiași universități a analizat peste 6.101 de copii cu cancer și 109.762 de copii fără cancer din Texas, în perioada 1995-2011. Rezultatele indică faptul că expunerea crescută la particule fine (PM2.5) în anul nașterii a crescut riscul de a dezvolta diverse tipuri de cancer la copii, inclusiv leucemie limfoidă, limfom, ependimom, retinoblastom și carcinom tiroidian.

Echipa de cercetare, condusă de Prof. Dr. Lindsay Williams a examinat, de asemenea, asocierea dintre densitatea vegetației în jurul locuinței și riscul de cancer la copii, deoarece plantele pot elimina până la 20% din PM2.5 din aer. Rezultatele sugerează că expunerea crescută la vegetația rezidențială a redus riscul de a dezvolta ependimom și meduloblastom, cele mai frecvente două tipuri de tumori cerebrale maligne la copii. Aceste asocieri între PM2.5 și vegetație au rămas semnificative chiar și după ajustarea pentru co-expuneri în modelele statistice ale echipei, sugerând că aceste expuneri modulează independent riscul pentru unele cancere la copii.

Cercetătorii subliniază că expunerile la poluarea aerului și, invers, la vegetație sunt factori de risc potențial modificabili, care ar putea fi țintiți ca strategii de reducere a riscului și de prevenire prin măsuri de politică și/sau prin schimbări în mediu, cum ar fi plantarea mai multor copaci și vegetație.

Studiul evidențiază complexitatea relației dintre PM2.5 și densitatea vegetației (NDVI) în etiologia cancerului, iar cercetările viitoare vor examina momentele specifice ale expunerilor în timpul sarcinii și alți poluanți ai aerului pentru a înțelege mai bine cum compoziția poluării aerului, care este un amestec chimic complex, influențează dezvoltarea cancerului la copii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-02-2024 | creare: 26-02-2024 | Vizite: 426
Bibliografie
Air quality and residential greenness influence childhood cancer development, link: https://www.news-medical.net/news/20240221/Air-quality-and-residential-greenness-influence-childhood-cancer-development.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: