O nanoparticulă descoperită recent oferă indicii despre COVID-19, cancer sau boala Alzheimer

©

Autor:

O nanoparticulă descoperită recent oferă indicii despre COVID-19, cancer sau boala Alzheimer
Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt au descoperit o nanoparticulă eliberată din celule, numită „supermer”, care conține enzime, proteine ​​și ARN asociate cu multiple tipuri de cancer, boli cardiovasculare, boala Alzheimer și chiar COVID-19.
Descoperirea, raportată în Nature Cell Biology, reprezintă un progres semnificativ în înțelegerea rolului pe care veziculele extracelulare și nanoparticulele îl joacă în transmiterea „mesajelor” chimice importante între celule. „Am identificat o serie de biomarkeri și ținte terapeutice în cancer și, potențial, într-o serie de alte boli. Ceea ce rămâne de făcut acum este să ne dăm seama cum se eliberează nanoparticula”, a spus autorul principal al lucrării, Robert Coffey, profesor de medicină și biologie celulară.

În urmă cu doi ani, Dennis Jeppesen, un fost coleg de cercetare în laboratorul lui Coffey, a folosit tehnici avansate pentru a izola și analiza mici vezicule extracelulare închise în membrană, numite „exozomi”. În același an, folosind ultracentrifugarea de mare viteză, un alt cercetător din laborator a conceput o metodă simplă de a izola o nanoparticulă numită „exomer” care nu are un strat de suprafață.

În studiul actual, Zhang a luat fluidul care rămâne după ce exomerii au fost turnați într-o „tabletă” și a rotit fluidul mai repede și mai mult. Rezultatul a fost o granulă de nanoparticule pe care cercetătorii l-au numit „supermer”. Studii ulterioare au arătat că, în primul rând, supermerele transportă cea mai mare parte a ARN-ului extracelular eliberat de celule și care se găsește în fluxul sanguin

Supermerele, purtători importanți ai TGFBI, o proteină care promovează progresia tumorilor, Astfel, TGFBI poate fi un marker util în biopsiile lichide pentru pacienții cu cancer colorectal, au remarcat cercetătorii. Ei poartă, de asemenea, ACE2, un receptor de suprafață celulară care joacă un rol în bolile cardiovasculare și este ținta virusului COVID-19, ceea ce indică posibilitatea ca ACE2 transportat de supermere să poată servi drept „momeală” pentru a preveni infecția.

sursa: Science Daily
foto: Erin O. Smith (membrii echipei care a descoperit supermerii)

Data actualizare: 15-12-2021 | creare: 15-12-2021 | Vizite: 402
Bibliografie
'Supermeres' may carry clues to cancer, Alzheimer's disease and COVID-19, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211213121854.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: