Raspunsul sexual la varstnici

©

Autor: Redacția ROmedic

Raspunsul sexual la varstnici

La femeia in varsta

 

La nivelul sanilor reactiile de raspuns sexual sunt mai putin evidente: congestia in perioada de excitatie este mai redusa, la fel si erectia post-orgasmica a mameloanelor.

Deseori disuria post-coitala poate fi un motiv de anxietate iar incontinenta urinara de efort poate aparea atat in timpul coitului cat si in timpul orgasmului antrenand reactii psihice negative si determinind scaderea interesului pentru activitatea sexuala.

Contractiile musculare involuntare (miotonia) ce insotesc orgasmul sunt mai putin importante insa roseate tegumentara isi pastreaza distributia si intensitatea.

In post-menopauza, datorita privarii de estrogeni, lungimea si diametrul transversal al vaginului se reduce, peretii vaginali devin subtiri si lipsiti de elasticitate. Lubrefierea se produce cu dificultate si datorita diminuarii secretiei glandelor Bartholin. Din aceste motive, excitatia este relative ineficienta, producerea platformei orgasmice in faza de platou are loc cu dificultate. Contractiile uterine din timpul orgasmului pot fi destul de puternice si uneori resimtite dureros fapt ce duce la limitarea activitatii sexuale.

Diversi factori morali, sociali si religiosi intervin in sexualitatea femeii varstnice determinind retineri fata de perceptia orgasmica dar si fata de activitatea sexuala in general.

 

La barbatul in varsta

 

Timpul necesar aparitiei erectiei creste mult, erectia completa se obtine tarziu, in faza de platou iar revenirea erectiei in caz de pierdere a acesteia este foarte lenta daca nu chiar imposibila. Controlul ejacularii devine mult mai usor, senzatia de ejaculare iminenta nu este perceputa iar senzatia de expulzie sub presiune este inlocuita deseori de una de pierdere. Cantitatea de ejaculat scade, iar detumescenta peniana post-orgasm se produce mai rapid si perioada refractara poate dura zile.

Performantele sexuale dar si raspunsul sexual scad cu varsta in relatie cu modificarile fiziologice aparute, starea de sanatate a individului, de posibilitatea de a stabilii relatii coitale dar si de mentinerea unei activitati sexuale constante.


Data actualizare: 09-02-2020 | creare: 09-01-2007 | Vizite: 10513
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum