Radiologia, o necesitate?

©

Autor:

Radiologia, o necesitate?
Potrivit cercetătorilor, cele mai solicitate servicii medicale sunt cele stomatologice.
Investigarea anumitor afecțiuni se poate realiza prin Radiologie, fiind o etapă deloc neglijabilă, care generează rezultate foarte precise.
În 2023, Radiologia este o specialitate medicală care a evoluat și a ajuns să fie un intrument extrem de util în diagnosticarea și tratarea bolilor orale, precum: cariile, bolile parodontale și patologiile bucale.

Descoperire

La 8 noiembrie 1895, Wilhelm Conrad Röntgen a descoperit accidental o imagine turnată de la generatorul de raze catodice, care a fost proiectată cu mult dincolo de raza posibilă a razelor catodice. La o săptămână după descoperire, Röntgen a descoperit utilitatea medicală atunci când a făcut o poză mâinii soției sale pe o placă fotografică formată din cauza radiațiilor necunoscute, pe care le-a numit raze X. Fotografia a dezvăluit foarte clar verigheta și oasele ei. Prima radiografie dentară originală dintr-o porțiune a unei plăci imagistice din sticlă, a fost obținută de Dr.Otto Walkhoff, în ianuarie 1896, în propria cavitate bucală pentru un timp de expunere de 25 de minute. De atunci, imagistica dentară a cunoscut progrese extraordinare și aplicațiile sale în diferite domenii ale stomatologiei. În linii mari, tehnicile de imagistică utilizate în stomatologie, pot fi clasificate ca: intraoral și extraoral, analog și digital, imagistică ionizantă și neionizantă.

Care sunt avantajele Radiologiei?

Avantajele radiografiei digitale includ o scădere a expunerii la radiații pentru radiografiile intraorale, viteza de obținere a imaginii, ușurința stocării digitale și transmisiei electronice a imaginii și nevoia întreruptă de echipamente pentru camera întunecată.
O imagine radiografică digitală poate fi ajustată pentru o calitate optimă a diagnosticului, inclusiv modificări ale contrastului, densității, măririi și culorii.

În sarcină este recomandată Radiologia?

Radiografiile dentare sunt recomandate femeilor însărcinate, deoarece boala netratată în sarcină poate duce la probleme viitoare, atât pentru mamă, cât și pentru făt.
În schimb, tratamentul ulterior radiologiei, va fi unul corespunzător, în concordanță cu grija față de pacient.

Radiologia dentara

Importanța Radiologiei dentare

Necesitatea Radiologiei este dovedită prin faptul că medicul are capacitatea de „a vedea” în interiorul gingiei, acolo unde este inserat implantul dentar, dar și în spatele unei coroane sau fațete dentare.
Clinica SyroDent din București, oferă servicii de radiologie digitală computerizată prin utilizarea echipamentelor radiologice ultra-performante.

Când este necesară o radiografie dentară retroalveolară?

  • Înaintea tratamentelor endodontice pentru identificarea corectă a numărului canalelor canalelor radiculare ale dintelui;
  • După tratamentele endodontice, pentru verificarea corectitudinii executării acestora;
  • Identificarea cariilor secundare sau a celor recidivante;
  • Depistarea corectă a profunzimii unei carii dentare;
  • Identificarea fracturilor coronare, radiculare;
  • Localizarea și monitorizarea dinților incluși;
  • Diagnosticul unor chisturi sau granuloame.

Când este necesară o radiografie dentară panoramică?

  • Înaintea tratamentelor stomatologice, atunci când se dorește o viziune de ansamblu a sănătății bucale;
  • Când există suspiciuni de acțiuni multiple care pot afecta sănătatea orală;
  • Înainte, pe parcusul și după tratament ortodontice pentru verificarea mișcării poziției dinților;
  • Pentru evaluări stomatologice corecte, o dată la 6 luni, în cazul pacienților care au implanturi dentare inserate;
  • Pentru excluderea unor infecții nedepistate, a cariilor ascunse, a chisturilor sau a fracturilor.

Pentru determinarea corectă a diagnosticului tău, caută medicul stomatolog care să îți recomande tipul de radiografie necesar particularităților tale medicale!

Data actualizare: 31-01-2023 | creare: 31-01-2023 | Vizite: 361
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: