Interpretarea analizelor de laborator în tratarea ascitei

©

Autor:

Interpretarea analizelor de laborator în tratarea ascitei
În cazul apariției bolilor și simptomelor, primul pas în stabilirea diagnosticului este prescrierea unor analize de laborator de către medicul curant. O analiză de laborator dezvăluie prezența unei boli, evidențiind unele raporturi specifice, sau, în anumite cazuri, ajută în excluderea bolii. În afară de acestea servește la divulgarea unor factori de risc ale bolilor, respectiv la evaluarea eficienței terapiilor.

 

Înainte de intervențiile medicale este necesară efectuarea unor analize specifice de control, în conformitate cu terapia vizată. Dr. OLÁH Gergely, medic specialist în chirurgie generală ne-a explicat detaliile cele mai importante despre consultația care are loc înainte de implantarea unui cateter permanent, respectiv despre analizele verificate pe parcursul consultației.


Tratarea acumulării recurente de lichid în cavitatea abdominală cu ajutorul unui cateter permanent necesită o singură intervenție minim invazivă, pe parursul căreia se implantează un cateter permanent în cavitatea abdominală a bolnavului. Înainte de intervenție are loc o consultație – o evaluare preliminară. Pentru această examinare pacientul interesat va pregăti rezultatele unor analize recente (nu mai vechi de două săptămâni). Pe baza analizelor, medicamentelor administrate, rezultatelor investigațiilor anterioare se poate stabili cu exactitate dacă pacientul este apt pentru implantarea cateterului în cavitatea abdominală, respectiv dacă, în caz contrar, intervenția trebuie eventual amânată.


Partea integrantă a examinării preliminare este evaluarea stării generale a bolnavului, respectiv minimalizarea riscurilor de complicații care pot apărea în timpul intervenției. În acest scop avem nevoie de următoarele: hemoleucogramă completă, test de coagulare, ionogramă, analiza funcțiilor renale și hepatice, lista medicamentelor administrate, istoricul medical, analiza lichidului de ascită.

Hemoleucogramă completă pentru tratarea ascitei

Verificarea hemoleucogramei este sursa primară în evaluarea stării noastre generale. Cu ajutorul ei se investighează hematopoieza (formarea celulelor sanguine), globulele roșii (hemoglobină, hematocrit), globulele albe, trombocitele, funcțille renale și hepatice. Furnizează informații care sunt indispensabile mai ales înaintea intervențiilor. O hemoleucogramă reușită se efectuează pe nemâncate. Globulele roșii gestionează transportul gazelor sanguine, iar hemoglobinele transportul oxigenului în sânge. Valoarea hematocritului arată nivelul capacității de transport a oxigenului în sânge. Valoarea mai mică sau mai mare față de nivelul normal poate indica anemie, lipsă de vitamine, afecțiune pulmonară, deshidratare, afecțiune cardiacă, leucemie. Globulele albe au rol în protejarea organismului și în combaterea infecțiilor. Valoarea mică sau mare ajută în descoperirea cauzelor infecțiilor (bacterii, virusuri sau alți paraziți).


Trombocitele au rol decisiv în coagularea sângelui. Dacă valoarea este mică, se poate suspecta îmbolnăvirea măduvei osoase sau mărirea splinei, respectiv trebuie luat în calcul riscul de hemoragie crescută. În cazul unei valori mari se pot forma cheaguri de sânge.


În afara afecțiunii de bază acumularea de lichid în cavitatea abdominală afectează în măsură semnificativă condițiile de viață ale bolnavului, respectiv starea organismului său, iar valorile hemoleucogramei reflectă aceste schimbări. Înainte de implantarea cateterului permanent este așadar necesară examinarea temeinică a datelor hemoleucogramei complete.

Ce este hemoleucograma completă?

Hemoleucograma completă poate semnala existența unei inflamații active în organism, respectiv arată cantitatea totală a sângelui. Sub o anumită valoare (în cazul unei anemii periculoase) intervenția nu se poate efectua.

Analizele de coagulare

Procesul de coagulare a sângelui are ca scop inhibarea pierderii suplimentare de sânge. În cazul unor tulburări de coagulare apare hemofilie, sau, în caz contrar, coagulare excesivă. Coagularea necesită albumină, dar în cazul hemofiliei albumina nu este disponibilă în cantitatea necesară, în consecință formarea cheagurilor de sânge care ar inhiba acest proces, va eșua. Cu ajutorul analizelor de sânge se verifică coagulabilitatea sângelui și funcționarea sistemului enzimatic care reglează coagularea.


Terapia noastră presupune realizarea unei intervenții, pentru care este necesară evaluarea rezultatelor testului de coagulare adus sau trimis de pacient în cadrul consultației electronice, împreună cu rezultatele altor investigații.


Citiți aici pentru a afla mai multe despre tratarea eficientă a ascitei!


Data actualizare: 23-11-2023 | creare: 23-11-2023 | Vizite: 283
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: