Ecografie abdominala
Ecografie abdominala
O ecografie abdominala foloseste undele acustice reflectate pentru a produce o imagine de organe si alte structuri abdominale. Uneori, o ecografie este dispusa pentru o evaluare detaliata a unui anumit organ, cum ar fi ecografie rinichi sau a unei anumite zone, cum ar fi ecografie pelvina. O ecografie abdominala poate evalua:
- Aorta abdominala, care este cea mai mare artera, care trece in partea din spate a pieptului si abdomenului.
De aorta este legat transportul de sange la partea de jos a corpului si la picioare.
- Ficat, care este un mare organ in forma de cupola, situat sub cusca coastelor pe partea dreapta a abdomenului superioar. Ficatul produce bila (o substanta care ajuta la digestia grasimilor), este un magazin de zahar, si este filtru al organismului de produse toxice sau deseuri alimentare .
- Colecist, care este un organ asemenea unui sac, aflat sub ficat. Cand mancam, colecistul sau vezica biliara se contracta si trimite bila in intestine, pentru a ajuta la digestia alimentelor si a absorbtiei de grasimi solubile si de vitamine.
- Splina, care este un organ rotund, moale, care ajuta la lupta impotriva infectiilor si este filtru pentru celulele rosii imbatranite. Splina este situata in partea stanga a stomacului, chiar in spatele inferior stanga a coastelor.
- Pancreasul, care este o glanda situata in partea superioara a abdomenului si produce enzime care ajuta la digestia alimentelor; aceste enzime digestive sunt eliberate in intestine. Pancreasului de asemenea produce si elibereaza insulina in sange. Insulina ajuta organismul la reglarea si utilizarea glucidelor pentru energie.
- Rinichii, care sunt in forma de boabe de fasole, organe pereche situate in spate, in partea superioara a cavitatii abdominale. Rinichii elimina substantele toxice din sange si produc urina.
O ecografie pelvina evalueaza structurile si organele in zona abdominala inferioara (pelvisul). Se examineaza vezica urinara, organele genitale, uter, ovar, trompe uterine sau prostata.
De ce se face ecografie abdominala?
Ecografia abdominala se face pentru a afla cauza durerii abdominale, a cauta, a masura, un anevrism sau a monitoriza aorta, a verifica dimensiunea, forma, densitatea si structura ficatului. O ecografie se poate face pentru a evalua icterul si alte probleme de ficat, inclusiv mase tumorale hepatice, ciroza hepatica, steatoza hepatica, care reprezinta depozitare de grasimi in ficat (numita si ficat gras), sau de modificari ale testelor functiei hepatice .
Ecografia abdominala detecteaza calculi biliari (litiaza biliara), inflamare a colecistului (colecistita), sau conducte biliare blocate de o piatra sau dilatate de alte cauze inclusiv pancreatice.
Detecteaza pietre la rinichi, chiste sau alte formatiuni tumorale renale, afla dimensiunea extinsa a splinei si cauta modificari in parenchim sau in hil. Detecteaza afectiuni ale pancreasului, cum ar fi pancreatita sau cancer pancreatic.
Afla cauza blocarii unui flux normal de urina. O ecografie de rinichi poate, de asemenea, sa fie facuta pentru a afla pozitia si dimensiunea rinichilor, detecteaza mase tumorale in rinichi, detecteaza lichid din jurul rinichilor, investigheaza cauzele pentru infectii recurente ale tractului urinar , sau verifica starea de rinichi transplantat. Afla daca o masa, in oricare dintre organele abdominale (cum ar fi ficatul) este o tumoare solida sau un simplu chist umplut cu lichid.
Afla in ce stare sunt organele abdominale, dupa un accident sau traumatism abdominal, se uite dupa leziuni sau sange in cavitatea abdominala, dar computer- tomografie (CT) este mai frecvent utilizat in acest scop, pentru ca este mai precisa decat ecografie abdominala . Ecografia abdominala este folosita pentru ghidaj de plasare a unui ac sau alt instrument in timpul unei biopsie, cauta lichid in cavitatea abdominala (ascita). O ecografie de asemenea se poate face pentru a ghida acul in timpul unei proceduri pentru a elimina lichidul din cavitatea abdominala (paracenteza).
Cum se pregateste pacientul pentru ecografie abdominala?
Pentru ecografia de ficat, colecist, splina si pancreas, sa nu manancati alimente cu un continut de grasimi, la masa in seara inainte de test. Sa nu manancati cu 4 – 6 ore inainte de ecografie, pentru a evita formarea de gaze in intestine. Gazele ar putea interfera cu evaluarea organelor, care sunt in spatele stomacului si intestinelor.
Pentru o ultrasonografie a rinichilor, este posibil sa nu fie nevoie de nici o pregatire speciala. Sa beti 4 – 6 pahare de lichid (de obicei, suc fara gaz sau apa), cu o ora inainte de test pentru a va completa vezica urinara.
Pentru ecografie de aorta, sa evitati manancarea pentru 8 – 12 de ore inainte de test.
Cum se face ecografie abdominala?
Acest test se face de catre un doctor care este specializat in executarea ecografiei si interpretare imaginilor ecografice. Aceasta se face intr-un cabinet de ecografie dintr-un spital, centru medical sau cabinet medical privat. Va fi nevoie sa indepartati de pe abdomen orice bijuterie care ar putea interfera cu ecografia. Va fi nevoie sa luati o parte din haine, in functie de zona, care este examinata. Dvs veti sta pe spate pe un pat capitonat de consult. Un gel va fi raspandit pe abdomenul dvs pentru a imbunatati calitatea transmiterii undelor ultrasonore. O mica sonda ecografica, numita si transductor, este presata pe abdomenul dumneavoastra si mutata inainte si inapoi peste organele supuse examenului ecografic.
O imagine a organelor si a vaselor de sange poate fi vazuta pe un monitor video. Va fi nevoie sa stati nemiscat in aceasta pozitie in timp ce se face ecografia.
Vi se poate cere sa schimbati mai multe pozitii,in timp ce se face scanarea. Pentru ecografie rinichi , Vi se poate cere sa stati in decubit lateral sau sa va intindeti pe stomac.
Vi se cere sa trageti aer in piept si sa-l tineti pentru cateva secunde in timpul scanarii. Acest lucru va permite medicului de a vedea organe si structuri, cum ar fi ducte biliare, mai clar, deoarece acestea nu sunt in miscare.
De asemenea inspiratia profunda va impinge temporar in jos ficatul, splina si alte organe mai mici ascunse de coaste, ceea ce face mai usor pentru ecografist sa le vada in mod clar.
Ecografie abdominala dureaza de obicei intre 20 si 40 de minute. Vi se poate cere sa asteptati pana ce medicul a trecut in revista informatiile. Medicul va dicta asistentului buletinul ecografic si o copie va ramane in cabinetul de ecografie.
Cum se simte
Cu exceptia cazului in care gelul de ecografie nu este la temperatura corpului si s-ar putea simti rece cand este aplicata pe piele, veti simti o presiune de la traductor pe care il trece medicul peste abdomen. Examenul de ecografie de obicei, nu este inconfortabil. Dar, in cazul in care testul se face pentru a verifica daune de la un recent un traumatism, o usoara presiune de traductor poate fi oarecum dureroasa. Nu veti auzi sau simti undele ultrasonore.
Riscuri
Nu se cunosc riscurile unui test de ecografie abdominala.
Rezultate
O ecografie abdominala foloseste undele acustice reflectate pentru a produce o imagine de organe si alte structuri din abdomen.
Ecografie abdominala normala:
Marimea si forma de organe abdominale ficat, splina, pancreas, rinichi, suprarenale, apar de obicei in marime si textura normale. Nu este gasit lichid liber in abdomen. Diametrul de aorta este normal si nu este vazut anevrism. Grosimea de perete a colecistului este normala. Calibrul ductelor biliare intre colecist si duoden este normal. Nu sunt gasiti calculi biliari. Rinichii scanati coronal apar in forma de boabe de fasole. Nu sunt considerati cu pietre la rinichi. Nu exista blocaj la sistemul de excretie. rinichii sunt prezenti bilateral.
Ecografie abdominala anormala:
Un organ anormal poate sa apara din cauza unei inflamatii, infectii, sau a altor boli. Un organ poate fi mai mic decat in mod normal, din cauza unei vechi rani sau inflamatii cronice. Un organ poate fi impins in afara locatiei sale normale, datorita unei cresteri anormale de vecinatate apasand impotriva sa. O crestere anormala (cum ar fi o tumoare), poate fi vazuta intr-un organ. Lichid in cavitatea abdominala (ascita), poate fi observat. Aorta cu diametrul marit, sau un anevrism este vazut. Ficatul poate parea anormal, ceea ce poate indica boli hepatice (cum ar fi steatoza, ciroza sau cancer). Colecist cu peretii ingrosati, care poate indica inflamatie. Caile biliare principale pot fi diltate, din cauza unui blocaj (de la o piatra sau o crestere anormala in pancreas). piatra (calcul sau litiaza ) poate fi vazuta in interiorul colecistului.
Rinichii sau tuburile de drenaj de urina de la rinichi la vezica urinara (uretere) pot fi dilatate, pentru ca nu dreneaza corect. Pietre la rinichi sunt vizualizate in calice sau in bazint (nu toate pietrele pot fi vazute la ecografie).
O zona de infectie (abces) sau un chist umplut cu fluid poate aparea la scanarea structurii organelor. Splina poate fi rupta (in cazul unui traumatism abdominal).
Ce poate afecta rezultatul ecografiei abdominale?
Gaze intestinale, material de contrast (cum ar fi bariu) in stomac sau intestine. incapacitatea pacientului de a sta in nemiscat in timpul testului, de a inspira si de a tine cateva secunde aerul in piept, obezitatea extrema, lipsa de lichid in vezica urinara, rana bandajata sau deschisa in zona de examinat.
Alte teste abdominale
Test de tomografie computerizata (CT), poate fi necesar pentru a urmari rezultatele anormale a ecografiei. Medicii nu recomanda tomografie in timpul sarcinii din cauza riscului de afectare a fatului. Pentru ca ecografie este sigura in timpul sarcinii, in general, acesta este folosit in loc de radiografie abdominala in cazul in care o femeie insarcinata are nevoie de scanare X-ray pentru a fi verificata.
Ecografia abdominala, de obicei, poate distinge intre un simplu chist umplut cu lichid si o tumora solida, sau de un alt tip de masa care are nevoie de o evaluare ulterioara. In cazul in care o tumoare solida este gasita, o ecografie abdominala nu poate determina daca este cancer (maligna) sau non-cancer (benigna). O biopsie poate fi necesara in cazul in care o tumora este gasita. Ecografia poate fi folosit in timpul biopsiei pentru a ajuta la ghidarea de plasare a acului.
Ecografia este mai putin costisitoare decat alte teste, cum ar fi o tomografie computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (MRI), de asemenea poate oferi o imagine clara a organelor abdominale. Dar, pentru unele probleme, cum ar fi mase abdominale sau traumatisme , o scanare CT sau MRI poate fi un test mai valoros. De asemenea, aceste teste se pot face in cazul in care o ecografie abdominala este normala, dar durerile abdominale persista.
O ecografie pelvina este utilizata pentru a produce imagini din partea de jos a abdomenului (pelvis) ale unor organe si alte structuri din interiorul pelvisului si ofera mai multe informatii despre organele genitale interne structurile invecinate.
Ecografie abdominala complexa
Ecografia abdomino-pelvină face parte dintre testele screening obligatorii pe care un pacient internat trebuie să le facă.
Ecografia abdominală complexă este indicat să fie realizată pentru orice suferinţă acută ce are ca punct de plecare abdomenul şi aparatele şi organele acestuia, care dau o suferinţă toracică.
Ecografia abdominală complexă necesită o pregătire anterioară a pacientului. Acesta trebuie să se prezinte nemâncat şi să fi consumat cel puţin 0.5 litri de lichide înainte de ecografie, astfel încât vezica să fie plină.
“Ecografia abdomino-pelvină permite vederea structurilor parenchimatoase: ficat, colecist, pancreas, rinichi, vezică şi organe genitale. Se pot decela adenopatii retroperineale şi tumorile organelor care conţin aer: stomac, intestin subţire, colon. Este vorba despre tumori care au dimensiunea de patru-cinci centimetri”, potrivit dr. Edith Dăboveanu, medic primar radiodiagnostic şi imagistică medicală în cadrul Spitalului de Urgenţă “Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.
Ecografia abdominală se confruntă însă cu o limită de rezoluţie. Limita de rezoluţie este dată de limitele aparatului şi de pregătirea pacientului. “Un pacient care se prezintă în urgenţă cu stomacul plin, fără lichid consumat în prealabil, cu un ileus reflex produs de colicile biliare, poate să afecteze imaginea ecografică”, potrivit dr. Dăboveanu.
Ecografia abdomino-pelvină ne poate conduce la stabilirea cauzelor unei suferinţe însă ea trebuie coroborată cu un examen clinic sau paraclinic.
Ecografia abdominală este completată cu un examen Doppler de vascularizaţie a organelor atunci când se detectează leziuni de natură vasculară.
Ecografia abdominală nu înlocuieşte endoscopia ci o completează.
Cum te pregatesti pentru ecografia abdominala?
de Ioana Maroşan, 12 noiembrie 2009
• Comenteaza
• Print
• Trimite pe:
• Yahoo
• Facebook
• Twitter
• Mail
MAI MULT DESPRE: ecografie abdominala, ultrasunete
Te-ai programat pentru o ecografie abdominala si nu stii ce reguli trebuie respectate inainte de efectuarea acestei metode de explorare a abdomenului?
Este important sa retii ca daca ai o suspiciune de boala abdominala, ecografia poate sa iti fie de folos in anumite limite, deoarece nu este dureroasa, se poate repeta fara riscuri de cate ori este nevoie si nu foloseste radiatii. In general, aceasta metoda de explorare se foloseste in depistarea anumitor probleme care pot sa apara la:
• ficat;
• splina;
• colecist si caile biliare;
• vase abdominale;
• vezica urinara;
• rinichi;
• uretere;
• pancreas;
• prostata;
• glande suprarenale;
• ganglioni intraabdominali;
• lichid in burta;
• ovare;
• uter.
Insa, specialistii sunt de parere ca aceasta metoda de explorare nu poate depista cancerul de colon sau sindromul de colon iritabil, apendicita, ulcerul, gastrita, colecistita, hepatitele si infectiile urinare.
Reguli inainte de ecografia abdominala
1. De obicei se recomanda efectuarea ecografiei pe nemancate, insa nu este neaparat obligatoriu acest lucru;
2. Pentru ecografia de ficat, colecist, splina si pancreas nu consuma alimente cu un continut ridicat de grasimi in seara de dinaintea ecografiei;
3. Nu trebuie sa urinezi inainte cu 4-5 ore de programarea pentru ecografie (sau de seara pana dimineata);
4. Daca ai urinat de dimineata, este recomandat sa consumi 3-4 cani de lichid inainte de ecografie si sa nu urinezi deloc.
Cum se realizeaza?
In primul rand trebuie sa te programezi la un medic care este specializat in executarea ecografiei si in interpretarea imaginilor ecografice. In timpul consultului, medicul iti va spune sa indepartezi de pe abdomen hainele si sa te asezi pe spate pe un pat capitonat. Pentru ca transductorul sa alunece mai usor si sa asigure calitatea transmiterii undelor ultrasonore se aplica pe abdomen un gel. Transductorul va fi presat pe piele si miscat pe toata suprafata, unde se afla organul abdominal care trebuie evaluat.
Imediat ce procedura a fost realizata, gelul va fi inlaturat de pe abdomen si te vei putea imbraca. Dupa o ecografie nu este necesar sa adopti un anumit stil de viata sau alimentatie si activitate, atat timp cat aceasta schimbare nu sunt recomandata de catre medic. Asadar, poti sa apelezi cu incredere la aceasta investigatie pentru ca nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea ta, nefiind nici macar inconfortabila.
Exista riscuri?
"Riscurile pot aparea in functie de afectiunea medicala de care esti suspectata, motiv pentru care trebuie sa vorbesti deschis cu medicul despre procedura. Printre factorii care pot influenta rezultatele se numara: obezitatea, gaze intestinale, materii fecale sau aer la nivelul intestinului sau rectului, bariu in interiorul intestinelor daca de curand ai facut un astfel de test", ne spune Dr. Laura Rusu, Medic Specialist Radiologie si Imagistica Medicala la Spitalul Euroclinic Bucuresti.
Alte investigatii pentru abdomen
Pe langa ecografie, alte investigatii recomandate de medici in cazul unor afectiuni la nivelul abdomenului sunt: ecoendoscopia, radiografia, endoscopia digestiva, analize de sange, analize pentru bila, secretie duodenala, gastrica si scaun, precum si tomografia computerizata sau RMN-ul in situatii speciale.
Ecografia abdominala
Inseamna ca medicul poate vedea organele din abdomen cu ajutorul ultrasunetelor. Metoda nu iradiaza deloc, deci se poate repeta fara pericol si apreciaza foarte bine organele pline (ficatul, splina, rinichii, ovarele) sau umplute cu lichid (vezica biliara, vezica urinara, uterul gravid). Dimensiunile normale ale lobului drept hepatic, masurat antero-posterior in sectiunea ce cuprinde rinichiul drept,variaza intre 12-14 cm, vena porta masurata in hilul ficatului (adica in zona de intrare a aceasteia in ficat) este de 12 mm iar axul lung al splinei nu depaseste in mod normal 12 cm. Organele tubulare (esofag, stomac, duoden, intestin subtire si colon) se vad mai greu datorita gazelor si faptului ca sunt mobile dar, daca prezinta la nivelul peretelui o ingrosare marcata asa cum apare in cancer, aceasta se observa cu usurinta.De aceea, endoscopia superioara si inferioara, care pot da detalii minimaliste (gen gastrita usoara) sunt de preferat pentru explorarea organelor cavitare.
Tot prin ecografie se pot obtine informatii detaliate cu privire la structura microscopica (histologica) a unor noduli, chiste (hepatice in special, dar si pancreatice) sau a gradului de afectare hepatica in hepatitele cronice virale, prin punctia biopsie ghidata ecografic. Manevra in sine nu este dureroasa, pacientul fiind anesteziat cu Xilina la piele, la locul de punctie (foarte important este sa nu fiti alergici la Xilina- daca ati avut lucrari dentare sau alte interventii chirurgicale, atunci nu sunteti). Prin ecografie se stabileste exact locul cel mai bun pentru prelevarea fragmentului hepatic, pacientul fiind asezat pe partea stanga, daca se va punctiona ficatul. Se va simti doar intepatura acului seringii cu care se face anestezia la piele. Apoi, sub control ecografic, se realizeaza punctia, cu ajutorul unui piston cu ac aproximativ la fel de subtire ca cel de la o seringa obisnuita. Manevra de punctionare dureaza 1 secunda. Nu se ramane cu gaura in ficat si nici alte efecte adverse nu apar de obicei. Inainte de punctie se controleaza coagulograma si numarul de trombocite, medicul neefectuand manevra daca exista risc major de sangerare. Dupa punctie, pacientul va sta pe partea dreapta (in cazul punctiei hepatice) 2 ore si nu va manca apoi va ramane in pat alte 2 ore si va manca putea consuma apa plata, ceai, supa, compot, iaurt in ziua respectiva, urmand ca de a doua zi sa manace in mod normal. Este firesc sa se resimta cateva zile dupa punctie o jena la locul respectiv, uneori chiar intepaturi, deoarece se pot leza filetele nervoase ale peretelui toracic- nu doare ficatul!
Ecografia nu doare, pacientul nu este supus nici unui discomfort in timpul examinarii iar folosirea noilor tehnici (Eco Doppler, Doppler color, pulsat, eco 4D) aduce informatii exacte astfel incat ecografia devine o prima metoda de investigatie a pacientului.
Pregatirea pentru ecografie: ecografia se face pe nemancate (nu se manaca in dimineata investigatiei) iar pentru o cat mai buna vizualizare a organelor, mai ales daca pacientul are gaze multe, este indicat sa ia un absorbant de gaz (Espumisan, Sab-simplex 2cp la mesele principale cu 2-3 zile premergatoare explorarii) iar pentru evidentierea organelor pelvine, este bine ca vezica urinara sa fie plina (deci se vor bea aprox 500-750 ml lichide necarbogazoase in dimineata efectuarii ecografiei, fara a urina). Daca ecografia este programata in cursul dupa-amiezii sau serii, se poate manca usor dimineata (evitandu-se alimentele care baloneaza adica legumele si fructele crude, bauturile acidulate, laptele dulce sau alimentele care se digera greu cum ar fi carnea) si eventual la ora 12 astfel ca sa existe un interval de 6 ore intre ultima masa si ecografie. De asemenea, se va bea cantitatea de lichid necesara vizualizarii organelor pelvine cu aprox 1 ora inainte de efectuarea investigatiei si nu se va urina in acest interval.
Metoda de diagnosticare prin ultrasunetele reflectate de diferitele structuri din organism, ecografia asigura o buna evaluare a starii de sanatate a organelor interne in care nu se afla aer (ficat, rinichi, splina, vezica urinara, ovare, prostata, inima), fiind una din principalele posibilitati de diagnosticare, alaturi de celelalte examene si analize de laborator.
Din anii ’70 de cand au aparut primele ecografe, tehnica a evoluat continuu, ajungandu-se in prezent la performante semnificative in domeniu - ecografe care sunt dotate cu soft ultramodern si au posibilitati sporite de vizualizare pe monitor si de sondare cu parametri sporiti .
Ecografia abdominala
Ecografia abdominala este indicata la orice pacient cu o durere localizata sau difuza, in maririle de volum ale abdomenului, traumatisme abdominale sau in prezenta unui sindrom dispeptic suspect de a fi datorat unei sarcini in primul trimestru.
Cand trebuie sa facem o ecografie?
Situatii cand ecografia abdominala este recomandata:
detectarea litiazei sau a inflamatiei colecistului; determinarea gradului de afectare posttraumatica a ficatului, splinei, rinichilor; afectiuni ale pancreasului (pancreatita, tumori); determinarea gradului de incarcare grasa a ficatului; evaluarea evolutiei posttransplant de rinichi; prezenta de lichid in cavitatea abdominala; ghidajul in timpul unei biopsii sau paracenteze; detectarea, masurarea, monitorizarea anevrismului (dilatarii) aortei.
Pregatirea prealabila a unei ecografii abdominale
Se recomanda sa nu mancati cu cel putin 6 ore inainte de consult pentru ca stomacul sa fie gol si intestinul subtire sa nu fie dilatat, permitand astfel o viziualizare corecta a pancreasului;] consumati lichide negazoase 1-1,5l; nu urinati decat dupa examinare; la diabetici se recomanda o dieta lichida;pentru investigarea vezicii biliare este necesara tot o dieta totala pentru o diagnosticare exacta; la examinarea pelvisului, pacientul trebuie sa consume 5-6 pahare de lichide, cu aproximativ o ora inainte de examinare, astfel incat vezica urinara sa fie plina. Astfel, vizualizarea uterului si a ovarelor este corecta, iar eventualele chisturi de dimensiuni mici sau o sarcina mica, sunt mai usor de depistat. ecografia se poate face fara o pregatire prealabila numai in conditii de urgenta.
Contraindicatii
Examenul ecografic nu are contraindicatii si este recomandabil sa se faca de cel putin una sau doua ori pe an. Ecografia are un caracter nedaunator datorita faptului ca emite ultrasunete si spre deosebire de radiografie sau computertomografie care emit raze X, aceasta nu are restrictii in folosire.
De retinut!
Ecografia masoara organele, arata forma lor, dar nu da informatii despre functionarea lor. De aceea, de cele mai multe ori, diagnosticul se stabileste tinand cont si de alte examene sau analize de laborator.
Metoda nu poate detecta structuri foarte mici (exista o „limita de rezolutie"), de regula aceasta e valabila pentru structuri mai mici de 3 mm.
Text: Lucia Comanescu
Consultant: Alma Georgescu
Medic specialist medicina de familie
Competenta: Ecografie generala
Pe aceeaşi temă mai poţi viziona următorul clip despre ECOGRAFIE pe canalul TV Online SensoTV, in categoria Sănătate:
Ecografie Abdominala
Ecografia abdominala este o aplicatie de imagistica cu ultrasunete, numita si scanare cu ultrasunete si implica expunerea unei parti a corpului catre undele sonore de inalta frecventa, pentru a produce imagini din interiorul corpului. Ecografia nu utilizeaza radiatii ionizante (asa cum se intampla in cazul razelor X). Pentru ca imaginile generate de ultrasunete sunt captate in timp real, acestea pot arata structura organismului si miscarea de organe interne, precum si sangele care curge prin vasele sanguine. O ecografie abdominala este un test medical neinvaziv, care ajuta medicii sa poata diagnostica si trata afectiuni medicale specifice.
O ecografie abdominala produce imagini ale organelor si a altor structuri la nivelul abdomenului superior.
O evaluare cu ecografie Doppler poate fi parte dintr-un examen de ecografie abdominala. Ecografia Doppler este o tehnica speciala cu ultrasunete care evalueaza viteza de circulatie a sangelui prin vasele de sange, inclusiv arterele principale ale organismului si venele din abdomen, brate, picioare si gat.
Ecografia abdominala este realizata pentru a examina: rinichii, organele hepatice, vezica biliara, pancreasul, splina, aorta abdominala si alte vase de sange ale abdomenului.
O ecografie abdominala este folosita pentru a ajuta la diagnosticarea unor variate afectiuni: dureri abdominale sau distensie, modificari ale functiei hepatice, pietre la vezica sau rinichi, un anevrism in aorta, etc.
In plus, ecografiile abdominale pot fi folosite pentru a oferi indrumare pentru biopsie, ele pot ajuta medicul sa vada si sa evalueze: blocaje ale fluxului de sange (cum ar fi formarea cheagurilor), ingustarea vaselor, tumori si malformatii congenitale.
Cum sa va pregatiti pentru ecografie abdominala ?
Trebuie sa purtati o tinuta confortabila, haine moi. Ar putea fi necesar sa dati jos toata imbracamintea si bijuteriile in zona in care urmeaza sa aiba loc examinarea.
Vi se poate cere sa poartati o rochie in timp ce se realizeaza ecografia abdominala.
Spuneti-i medicului dumneavoastra daca ati avut o clisma cu bariu sau o serie de teste gastro-intestinale superioare, in ultimele doua zile. Bariu care ramane in intestine, poate interfera cu ecografia abdominala la virgine necesita vezica urinara plina si pauya alimentara in seara precedenta ecografiei.
Alte pregatiri depind de tipul de ecografie abdominala. Pentru un studiu al ficatului, vezicii biliare, splina, si pancreasului, vi se poate cere sa va alimentati bine la masa de seara, inainte de testare si apoi sa evitati alimentatiea timp de opt pana la doisprezece ore inainte de test.
Pentru ecografia la rinichi, vi se poate cere sa beti patru-sase pahare de lichid cu aproximativ o ora inainte de test, pentru a va umple vezica.
Pentru o ecografie a aortei, poate fi necesar sa evitati alimentatia timp de opt pana la doisprezece ore inainte de test.
In ce consta ecografia abdominala ?
Ecograful consta intr-un computer si aparatura electronica, un ecran de afisare video si un traductor care este folosit pentru a scana corpul si vasele de sange. Traductorul este un mic dispozitiv care seamana cu un microfon, atasat la scanner de un cablu. Traductorul trimite undele de sunet de inalta frecventa in organism si apoi asculta pentru a prelua ecourile care se intorc din tesuturile organismului. Principiile sunt similare cu sonarele folosite de vapoare si submarine pentru a vedea suparafata terestra acoperita de apa.
Imaginea este vizibila in timp real, pe monitor. Imaginea este creata pe baza de amplitudine, frecventa si timpul necesar pentru ca semnalul sonor sa se intoarca de la pacient la traductor.
Cum functioneaza ecografia abdominala?
Atunci cand un val de sunet loveste un obiect, acesta se intoarce inapoi prin ecouri. Prin acest mecanism se determina cat de departe este un obiect si dimensiunea sa, forma, precum si consistenta (indiferent daca obiectul este solid, umplut cu lichid, sau ambele).
In medicina, ecografia este utilizata pentru a detecta schimbari in aspectul organelor, tesuturilor, sau pentru a detecta mase anormale, cum ar fi tumori.
Cum se efectueaza ecografia abdominala ?
Pacientul este pozitionat culcat cu fata in sus pe o masa de examinare, ce poate fi inclinata sau mutata.
Un gel se aplica pe zonele corpului ce urmeaza a fi studiate pentru a ajuta traductorul sa functioneze in deplina siguranta in contact cu corpul si pentru eliminarea pungilor de aer dintre traductor si piele.
Atunci cand ecografia abdominala a fost efectuata, pacientul se poate imbraca si astepta in timp ce imaginile cu ultrasunete sunt revizuite. Cu toate acestea, medicul de specialitate este adesea capabil de a revizuii imaginile in timp real si pacientul poate fi eliberat imediat.
Ecografia abdominala este, de obicei finalizata in termen de 40 de minute.
Cele mai multe ecografi abdominale sunt nedureroase, rapide si usoare.
Odata ce ecografia abdominala este completa, gelul va fi sters de pe piele.
Un medic de specialitate va interpreta examinarile de radiologie, si va interpreta imaginile.
Ecografia abdominala este o procedura neinvaziva (nu exista ace sau preparate injectabile) si este nedureroasa.
Ecografia este disponibila pe scara larga, usor de utilizat si mai putin costisitoare decat alte metode de investigatie.
Ecografele nu folosesc nici un fel de radiatii ionizante.
Ecografiile ofera imagine clara in cazul organelor moi care sunt foarte greu de observant in cazul testelor cu raze x.
Ecografia nu afecteaza sanatatea si poate fi repetata de cate ori este nevoie.
O ecografie ofera imagini in timp real, ceea ce o face un bun instrument pentru ghidarea minim invaziva in cazul procedurilor chirurgicale precum biopsiile.
Dezavantaje:
Nu se cunosc efecte adverse ale ecografiilor abdominale asupra organismului.
Undele de ultrasunete sunt perturbate de aer sau gaz; prin urmare ecografia nu este tehnica ideala pentru a obtine imagini ale tranzitului intestinal sau pentru anumite organe mai profunde.
In aceste cazuri se folosesc examene cu bariu precum si RMN.
Ecografie abdominala
Ecografia - o metoda moderna si eficienta de diagnostic.
Metoda de diagnosticare prin ultrasunetele reflectate de diferitele structuri din organism, ecografia asigura o buna evaluare a starii de sanatate a organelor interne in care nu se afla aer (ficat, rinichi, splina, vezica urinara, ovare, prostata, inima), fiind una din principalele posibilitati de diagnosticare, alaturi de celelalte examene si analize de laborator. Din anii 70 de cand au aparut primele ecografe, tehnica a evoluat continuu, ajungandu-se in prezent la performante semnificative in domeniu - ecografe care sunt dotate cu soft ultramodern si au posibilitati sporite de vizualizare pe monitor si de sondare cu parametri sporiti .
Cand trebuie sa facem o ecografie?
Situatii cand ecografia abdominala este recomandata:
-detectarea litiazei sau a inflamatiei colecistului;
-determinarea gradului de afectare posttraumatica a ficatului, splinei, rinichilor;
-afectiuni ale pancreasului (pancreatita, tumori);
-determinarea gradului de incarcare grasa a ficatului;
-evaluarea evolutiei posttransplant de rinichi;
-prezenta de lichid in cavitatea abdominala;
-ghidajul in timpul unei biopsii sau paracenteze;
-detectarea, masurarea, monitorizarea anevrismului (dilatarii) aortei.
Pregatirea prealabila a unei ecografii abdominale
-Se recomanda sa nu mancati cu cel putin 6 ore inainte de consult pentru ca stomacul sa fie gol si intestinul subtire sa nu fie dilatat, permitand astfel o viziualizare corecta a pancreasului;]
-consumati lichide negazoase 1-1,5l;
-nu urinati decat dupa examinare;
-la diabetici se recomanda o dieta lichida;pentru investigarea vezicii biliare este necesara tot o dieta totala pentru o diagnosticare exacta;
-la examinarea pelvisului, pacientul trebuie sa consume 5-6 pahare de lichide, cu aproximativ o ora inainte de examinare, astfel incat vezica urinara sa fie plina. Astfel, vizualizarea uterului si a ovarelor este corecta, iar eventualele chisturi de dimensiuni mici sau o sarcina mica, sunt mai usor de depistat.
-ecografia se poate face fara o pregatire prealabila numai in conditii de urgenta.
Contraindicatii
Examenul ecografic nu are contraindicatii si este recomandabil sa se faca de cel putin una sau doua ori pe an. Ecografia are un caracter nedaunator datorita faptului ca emite ultrasunete si spre deosebire de radiografie sau computertomografie care emit raze X, aceasta nu are restrictii in folosire.
De retinut!
Ecografia masoara organele, arata forma lor, dar nu da informatii despre functionarea lor. De aceea, de cele mai multe ori, diagnosticul se stabileste tinand cont si de alte examene sau analize de laborator. Metoda nu poate detecta structuri foarte mici (exista o „limita de rezolutie"), de regula aceasta e valabila pentru structuri mai mici de 3 mm.
Text: Lucia Comanescu
Consultant: Alma Georgescu
Medic specialist medicina de familie
Competenta: Ecografie generala
________________________________________
Ecografia abdominala
Inseamna ca medicul poate vedea organele din abdomen cu ajutorul ultrasunetelor. Metoda nu iradiaza deloc, deci se poate repeta fara pericol si apreciaza foarte bine organele pline (ficatul, splina, rinichii, ovarele) sau umplute cu lichid (vezica biliara, vezica urinara, uterul gravid). Dimensiunile normale ale lobului drept hepatic, masurat antero-posterior in sectiunea ce cuprinde rinichiul drept,variaza intre 12-14 cm, vena porta masurata in hilul ficatului (adica in zona de intrare a aceasteia in ficat) este de 12 mm iar axul lung al splinei nu depaseste in mod normal 12 cm. Organele tubulare (esofag, stomac, duoden, intestin subtire si colon) se vad mai greu datorita gazelor si faptului ca sunt mobile dar, daca prezinta la nivelul peretelui o ingrosare marcata asa cum apare in cancer, aceasta se observa cu usurinta.De aceea, endoscopia superioara si inferioara, care pot da detalii minimaliste (gen gastrita usoara) sunt de preferat pentru explorarea organelor cavitare. Tot prin ecografie se pot obtine informatii detaliate cu privire la structura microscopica (histologica) a unor noduli, chiste (hepatice in special, dar si pancreatice) sau a gradului de afectare hepatica in hepatitele cronice virale, prin punctia biopsie ghidata ecografic. Manevra in sine nu este dureroasa, pacientul fiind anesteziat cu Xilina la piele, la locul de punctie (foarte important este sa nu fiti alergici la Xilina- daca ati avut lucrari dentare sau alte interventii chirurgicale, atunci nu sunteti). Prin ecografie se stabileste exact locul cel mai bun pentru prelevarea fragmentului hepatic, pacientul fiind asezat pe partea stanga, daca se va punctiona ficatul. Se va simti doar intepatura acului seringii cu care se face anestezia la piele. Apoi, sub control ecografic, se realizeaza punctia, cu ajutorul unui piston cu ac aproximativ la fel de subtire ca cel de la o seringa obisnuita. Manevra de punctionare dureaza 1 secunda. Nu se ramane cu gaura in ficat si nici alte efecte adverse nu apar de obicei. Inainte de punctie se controleaza coagulograma si numarul de trombocite, medicul neefectuand manevra daca exista risc major de sangerare. Dupa punctie, pacientul va sta pe partea dreapta (in cazul punctiei hepatice) 2 ore si nu va manca apoi va ramane in pat alte 2 ore si va manca putea consuma apa plata, ceai, supa, compot, iaurt in ziua respectiva, urmand ca de a doua zi sa manace in mod normal. Este firesc sa se resimta cateva zile dupa punctie o jena la locul respectiv, uneori chiar intepaturi, deoarece se pot leza filetele nervoase ale peretelui toracic- nu doare ficatul! Ecografia nu doare, pacientul nu este supus nici unui discomfort in timpul examinarii iar folosirea noilor tehnici (Eco Doppler, Doppler color, pulsat, eco 4D) aduce informatii exacte astfel incat ecografia devine o prima metoda de investigatie a pacientului.
Pregatirea pentru ecografie: ecografia se face pe nemancate (nu se manaca in dimineata investigatiei) iar pentru o cat mai buna vizualizare a organelor, mai ales daca pacientul are gaze multe, este indicat sa ia un absorbant de gaz (Espumisan, Sab-simplex 2cp la mesele principale cu 2-3 zile premergatoare explorarii) iar pentru evidentierea organelor pelvine, este bine ca vezica urinara sa fie plina (deci se vor bea aprox 500-750 ml lichide necarbogazoase in dimineata efectuarii ecografiei, fara a urina). Daca ecografia este programata in cursul dupa-amiezii sau serii, se poate manca usor dimineata (evitandu-se alimentele care baloneaza adica legumele si fructele crude, bauturile acidulate, laptele dulce sau alimentele care se digera greu cum ar fi carnea) si eventual la ora 12 astfel ca sa existe un interval de 6 ore intre ultima masa si ecografie. De asemenea, se va bea cantitatea de lichid necesara vizualizarii organelor pelvine cu aprox 1 ora inainte de efectuarea investigatiei si nu se va urina in acest interval
Obisnuiti-va ca din 6 in 6 luni sa mergeti la doctor pentru o ecografie abdominala, chiar daca platiti. In urma acestei investigatii, pot fi depistate de pilda tumorile rinichilor.
________________________________________
tAGurI: boli, cancer
Mai ales ca la noi, de 20 de ani incoace, numarul bolnavilor de cancer renal a crescut de peste 10 ori.
Delicat este ca la noi apar in fiecare an sase cazuri noi de cancer renal la suta de mii de locuitori.
Si la Institutul clinic de UroNefrologie Fundeni chirurgii confirma ca daca in urma cu doua decenii operau 30 de cazuri intr-un an, acum au peste 350.
Factori de risc in aparitia cancerului la rinichi sunt in ordine fumatul, obezitatea si mostenirea genetica. Cel mai frecvent simptom al acestor tumori il reprezinta sangerarile si durerile abdominale.
Daca este diagnosticat intr-un stadiu precoce, atunci cand este localizat doar la nivelul rinichiului, cu acest tip de cancer se poate trai in proportie de 60-70%.
Ecografie
ECOGRAFIA GENERALA ABDOMINALA
Ecografia generala abdominala este o metoda moderna si eficienta de diagnostic. Datorita metodei de diagnosticare prin ultrasunetele reflectate de diferitele structuri din organism, ecografia asigura o buna evaluare a starii de sanatate a organelor interne in care nu se afla aer (ficat, rinichi, splina, vezica urinara, ovare, prostata, inima), fiind una din principalele posibilitati de diagnosticare, alaturi de celelalte examene si analize de laborator. Ecografia abdominala este indicata la orice pacient cu o durere localizata sau difuza, in maririle de volum ale abdomenului, traumatisme abdominale sau in prezenta unui sindrom dispeptic suspect de a fi datorat unei sarcini in primul trimestru.
Situatii in care ecografia abdominala este recomandata:
in cazul oricarei simtomatologii abdominale;
● este bine sa fie facuta anual pentru a descoperi precoce diverse afectiuni abdominale;
● in caz de cancer, pentru depistarea eventualelor determinari secundare cu punct de plecare din alte parti ale organismului sau chiar abdominale;
● pentru depistarea precoce a cancerului hepatic in hepatitele cronice virale;
● pentru depistarea adenopatiilor abdominale;
● pentru stadializarea bolilor de sange;
● pentru depistarea litiazei renale;
● pentru detectarea litiazei sau a inflamatiei colecistului;
● pentru determinarea gradului de afectare posttraumatica a ficatului, splinei, rinichilor; ● pentru afectiuni ale pancreasului (pancreatita, tumori);
● pentru determinarea gradului de incarcare grasa a ficatului;
● evaluarea evolutiei posttransplant de rinichi;
● prezenta de lichid in cavitatea abdominala;
● ghidajul in timpul unei biopsii sau paracenteze;
● detectarea, masurarea, monitorizarea anevrismului (dilatarii) aortei;
● pentru depistarea anumitor afectiuni ginecologice;
● pentru depistarea de formatiuni tumorale abdominale;
Pregatirea prealabila a unei ecografii abdominale:
Se iau 6 pastile de carbune medicinal sau SAB SIMPLEX (de la farmacie) cu 24 de ore inainte (2 pastile la 12 ore).
● Cu 24 de ore inainte de examinare se tine regim alimentar, nu se consuma:
-Mazare, fasole, varza, cartofi, sucuri acidulate, dulciuri concentrate, struguri;.
-Nu se consuma nici un fel de alimente cu cel putin 4 ore inainte de ecografie (daca se face dupa amiaza);
-Nu se consuma nici un fel de alimente dimineata inainte de ecografie (daca se face dimineata);
-Se bea ½ litru de apa plata inainte cu 30-40 de min si se retine in vezica urinara;
O ecografie abdominala foloseste undele acustice reflectate pentru a produce o imagine de organe si alte structuri abdominale. Uneori, o ecografie este dispusa pentru o evaluare detaliata a unui anumit organ, cum ar fi ecografie rinichi sau a unei anumite zone, cum ar fi ecografie pelvina. O ecografie abdominala poate evalua:
- Aorta abdominala, care este cea mai mare artera, care trece in partea din spate a pieptului si abdomenului.
De aorta este legat transportul de sange la partea de jos a corpului si la picioare.
- Ficat, care este un mare organ in forma de cupola, situat sub cusca coastelor pe partea dreapta a abdomenului superioar. Ficatul produce bila (o substanta care ajuta la digestia grasimilor), este un magazin de zahar, si este filtru al organismului de produse toxice sau deseuri alimentare .
- Colecist, care este un organ asemenea unui sac, aflat sub ficat. Cand mancam, colecistul sau vezica biliara se contracta si trimite bila in intestine, pentru a ajuta la digestia alimentelor si a absorbtiei de grasimi solubile si de vitamine.
- Splina, care este un organ rotund, moale, care ajuta la lupta impotriva infectiilor si este filtru pentru celulele rosii imbatranite. Splina este situata in partea stanga a stomacului, chiar in spatele inferior stanga a coastelor.
- Pancreasul, care este o glanda situata in partea superioara a abdomenului si produce enzime care ajuta la digestia alimentelor; aceste enzime digestive sunt eliberate in intestine. Pancreasului de asemenea produce si elibereaza insulina in sange. Insulina ajuta organismul la reglarea si utilizarea glucidelor pentru energie.
- Rinichii, care sunt in forma de boabe de fasole, organe pereche situate in spate, in partea superioara a cavitatii abdominale. Rinichii elimina substantele toxice din sange si produc urina.
O ecografie pelvina evalueaza structurile si organele in zona abdominala inferioara (pelvisul). Se examineaza vezica urinara, organele genitale, uter, ovar, trompe uterine sau prostata.
De ce se face ecografie abdominala?
Ecografia abdominala se face pentru a afla cauza durerii abdominale, a cauta, a masura, un anevrism sau a monitoriza aorta, a verifica dimensiunea, forma, densitatea si structura ficatului. O ecografie se poate face pentru a evalua icterul si alte probleme de ficat, inclusiv mase tumorale hepatice, ciroza hepatica, steatoza hepatica, care reprezinta depozitare de grasimi in ficat (numita si ficat gras), sau de modificari ale testelor functiei hepatice .
Ecografia abdominala detecteaza calculi biliari (litiaza biliara), inflamare a colecistului (colecistita), sau conducte biliare blocate de o piatra sau dilatate de alte cauze inclusiv pancreatice.
Detecteaza pietre la rinichi, chiste sau alte formatiuni tumorale renale, afla dimensiunea extinsa a splinei si cauta modificari in parenchim sau in hil. Detecteaza afectiuni ale pancreasului, cum ar fi pancreatita sau cancer pancreatic.
Afla cauza blocarii unui flux normal de urina. O ecografie de rinichi poate, de asemenea, sa fie facuta pentru a afla pozitia si dimensiunea rinichilor, detecteaza mase tumorale in rinichi, detecteaza lichid din jurul rinichilor, investigheaza cauzele pentru infectii recurente ale tractului urinar , sau verifica starea de rinichi transplantat. Afla daca o masa, in oricare dintre organele abdominale (cum ar fi ficatul) este o tumoare solida sau un simplu chist umplut cu lichid.
Afla in ce stare sunt organele abdominale, dupa un accident sau traumatism abdominal, se uite dupa leziuni sau sange in cavitatea abdominala, dar computer- tomografie (CT) este mai frecvent utilizat in acest scop, pentru ca este mai precisa decat ecografie abdominala . Ecografia abdominala este folosita pentru ghidaj de plasare a unui ac sau alt instrument in timpul unei biopsie, cauta lichid in cavitatea abdominala (ascita). O ecografie de asemenea se poate face pentru a ghida acul in timpul unei proceduri pentru a elimina lichidul din cavitatea abdominala (paracenteza).
Cum se pregateste pacientul pentru ecografie abdominala?
Pentru ecografia de ficat, colecist, splina si pancreas, sa nu manancati alimente cu un continut de grasimi, la masa in seara inainte de test. Sa nu manancati cu 4 – 6 ore inainte de ecografie, pentru a evita formarea de gaze in intestine. Gazele ar putea interfera cu evaluarea organelor, care sunt in spatele stomacului si intestinelor.
Pentru o ultrasonografie a rinichilor, este posibil sa nu fie nevoie de nici o pregatire speciala. Sa beti 4 – 6 pahare de lichid (de obicei, suc fara gaz sau apa), cu o ora inainte de test pentru a va completa vezica urinara.
Pentru ecografie de aorta, sa evitati manancarea pentru 8 – 12 de ore inainte de test.
Cum se face ecografie abdominala?
Acest test se face de catre un doctor care este specializat in executarea ecografiei si interpretare imaginilor ecografice. Aceasta se face intr-un cabinet de ecografie dintr-un spital, centru medical sau cabinet medical privat. Va fi nevoie sa indepartati de pe abdomen orice bijuterie care ar putea interfera cu ecografia. Va fi nevoie sa luati o parte din haine, in functie de zona, care este examinata. Dvs veti sta pe spate pe un pat capitonat de consult. Un gel va fi raspandit pe abdomenul dvs pentru a imbunatati calitatea transmiterii undelor ultrasonore. O mica sonda ecografica, numita si transductor, este presata pe abdomenul dumneavoastra si mutata inainte si inapoi peste organele supuse examenului ecografic.
O imagine a organelor si a vaselor de sange poate fi vazuta pe un monitor video. Va fi nevoie sa stati nemiscat in aceasta pozitie in timp ce se face ecografia.
Vi se poate cere sa schimbati mai multe pozitii,in timp ce se face scanarea. Pentru ecografie rinichi , Vi se poate cere sa stati in decubit lateral sau sa va intindeti pe stomac.
Vi se cere sa trageti aer in piept si sa-l tineti pentru cateva secunde in timpul scanarii. Acest lucru va permite medicului de a vedea organe si structuri, cum ar fi ducte biliare, mai clar, deoarece acestea nu sunt in miscare.
De asemenea inspiratia profunda va impinge temporar in jos ficatul, splina si alte organe mai mici ascunse de coaste, ceea ce face mai usor pentru ecografist sa le vada in mod clar.
Ecografie abdominala dureaza de obicei intre 20 si 40 de minute. Vi se poate cere sa asteptati pana ce medicul a trecut in revista informatiile. Medicul va dicta asistentului buletinul ecografic si o copie va ramane in cabinetul de ecografie.
Cum se simte
Cu exceptia cazului in care gelul de ecografie nu este la temperatura corpului si s-ar putea simti rece cand este aplicata pe piele, veti simti o presiune de la traductor pe care il trece medicul peste abdomen. Examenul de ecografie de obicei, nu este inconfortabil. Dar, in cazul in care testul se face pentru a verifica daune de la un recent un traumatism, o usoara presiune de traductor poate fi oarecum dureroasa. Nu veti auzi sau simti undele ultrasonore.
Riscuri
Nu se cunosc riscurile unui test de ecografie abdominala.
Rezultate
O ecografie abdominala foloseste undele acustice reflectate pentru a produce o imagine de organe si alte structuri din abdomen.
Ecografie abdominala normala:
Marimea si forma de organe abdominale ficat, splina, pancreas, rinichi, suprarenale, apar de obicei in marime si textura normale. Nu este gasit lichid liber in abdomen. Diametrul de aorta este normal si nu este vazut anevrism. Grosimea de perete a colecistului este normala. Calibrul ductelor biliare intre colecist si duoden este normal. Nu sunt gasiti calculi biliari. Rinichii scanati coronal apar in forma de boabe de fasole. Nu sunt considerati cu pietre la rinichi. Nu exista blocaj la sistemul de excretie. rinichii sunt prezenti bilateral.
Ecografie abdominala anormala:
Un organ anormal poate sa apara din cauza unei inflamatii, infectii, sau a altor boli. Un organ poate fi mai mic decat in mod normal, din cauza unei vechi rani sau inflamatii cronice. Un organ poate fi impins in afara locatiei sale normale, datorita unei cresteri anormale de vecinatate apasand impotriva sa. O crestere anormala (cum ar fi o tumoare), poate fi vazuta intr-un organ. Lichid in cavitatea abdominala (ascita), poate fi observat. Aorta cu diametrul marit, sau un anevrism este vazut. Ficatul poate parea anormal, ceea ce poate indica boli hepatice (cum ar fi steatoza, ciroza sau cancer). Colecist cu peretii ingrosati, care poate indica inflamatie. Caile biliare principale pot fi diltate, din cauza unui blocaj (de la o piatra sau o crestere anormala in pancreas). piatra (calcul sau litiaza ) poate fi vazuta in interiorul colecistului.
Rinichii sau tuburile de drenaj de urina de la rinichi la vezica urinara (uretere) pot fi dilatate, pentru ca nu dreneaza corect. Pietre la rinichi sunt vizualizate in calice sau in bazint (nu toate pietrele pot fi vazute la ecografie).
O zona de infectie (abces) sau un chist umplut cu fluid poate aparea la scanarea structurii organelor. Splina poate fi rupta (in cazul unui traumatism abdominal).
Ce poate afecta rezultatul ecografiei abdominale?
Gaze intestinale, material de contrast (cum ar fi bariu) in stomac sau intestine. incapacitatea pacientului de a sta in nemiscat in timpul testului, de a inspira si de a tine cateva secunde aerul in piept, obezitatea extrema, lipsa de lichid in vezica urinara, rana bandajata sau deschisa in zona de examinat.
Alte teste abdominale
Test de tomografie computerizata (CT), poate fi necesar pentru a urmari rezultatele anormale a ecografiei. Medicii nu recomanda tomografie in timpul sarcinii din cauza riscului de afectare a fatului. Pentru ca ecografie este sigura in timpul sarcinii, in general, acesta este folosit in loc de radiografie abdominala in cazul in care o femeie insarcinata are nevoie de scanare X-ray pentru a fi verificata.
Ecografia abdominala, de obicei, poate distinge intre un simplu chist umplut cu lichid si o tumora solida, sau de un alt tip de masa care are nevoie de o evaluare ulterioara. In cazul in care o tumoare solida este gasita, o ecografie abdominala nu poate determina daca este cancer (maligna) sau non-cancer (benigna). O biopsie poate fi necesara in cazul in care o tumora este gasita. Ecografia poate fi folosit in timpul biopsiei pentru a ajuta la ghidarea de plasare a acului.
Ecografia este mai putin costisitoare decat alte teste, cum ar fi o tomografie computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (MRI), de asemenea poate oferi o imagine clara a organelor abdominale. Dar, pentru unele probleme, cum ar fi mase abdominale sau traumatisme , o scanare CT sau MRI poate fi un test mai valoros. De asemenea, aceste teste se pot face in cazul in care o ecografie abdominala este normala, dar durerile abdominale persista.
O ecografie pelvina este utilizata pentru a produce imagini din partea de jos a abdomenului (pelvis) ale unor organe si alte structuri din interiorul pelvisului si ofera mai multe informatii despre organele genitale interne structurile invecinate.
Ecografie abdominala complexa
Ecografia abdomino-pelvină face parte dintre testele screening obligatorii pe care un pacient internat trebuie să le facă.
Ecografia abdominală complexă este indicat să fie realizată pentru orice suferinţă acută ce are ca punct de plecare abdomenul şi aparatele şi organele acestuia, care dau o suferinţă toracică.
Ecografia abdominală complexă necesită o pregătire anterioară a pacientului. Acesta trebuie să se prezinte nemâncat şi să fi consumat cel puţin 0.5 litri de lichide înainte de ecografie, astfel încât vezica să fie plină.
“Ecografia abdomino-pelvină permite vederea structurilor parenchimatoase: ficat, colecist, pancreas, rinichi, vezică şi organe genitale. Se pot decela adenopatii retroperineale şi tumorile organelor care conţin aer: stomac, intestin subţire, colon. Este vorba despre tumori care au dimensiunea de patru-cinci centimetri”, potrivit dr. Edith Dăboveanu, medic primar radiodiagnostic şi imagistică medicală în cadrul Spitalului de Urgenţă “Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.
Ecografia abdominală se confruntă însă cu o limită de rezoluţie. Limita de rezoluţie este dată de limitele aparatului şi de pregătirea pacientului. “Un pacient care se prezintă în urgenţă cu stomacul plin, fără lichid consumat în prealabil, cu un ileus reflex produs de colicile biliare, poate să afecteze imaginea ecografică”, potrivit dr. Dăboveanu.
Ecografia abdomino-pelvină ne poate conduce la stabilirea cauzelor unei suferinţe însă ea trebuie coroborată cu un examen clinic sau paraclinic.
Ecografia abdominală este completată cu un examen Doppler de vascularizaţie a organelor atunci când se detectează leziuni de natură vasculară.
Ecografia abdominală nu înlocuieşte endoscopia ci o completează.
Cum te pregatesti pentru ecografia abdominala?
de Ioana Maroşan, 12 noiembrie 2009
• Comenteaza
• Trimite pe:
• Yahoo
MAI MULT DESPRE: ecografie abdominala, ultrasunete
Te-ai programat pentru o ecografie abdominala si nu stii ce reguli trebuie respectate inainte de efectuarea acestei metode de explorare a abdomenului?
Este important sa retii ca daca ai o suspiciune de boala abdominala, ecografia poate sa iti fie de folos in anumite limite, deoarece nu este dureroasa, se poate repeta fara riscuri de cate ori este nevoie si nu foloseste radiatii. In general, aceasta metoda de explorare se foloseste in depistarea anumitor probleme care pot sa apara la:
• ficat;
• splina;
• colecist si caile biliare;
• vase abdominale;
• vezica urinara;
• rinichi;
• uretere;
• pancreas;
• prostata;
• glande suprarenale;
• ganglioni intraabdominali;
• lichid in burta;
• ovare;
• uter.
Insa, specialistii sunt de parere ca aceasta metoda de explorare nu poate depista cancerul de colon sau sindromul de colon iritabil, apendicita, ulcerul, gastrita, colecistita, hepatitele si infectiile urinare.
Reguli inainte de ecografia abdominala
1. De obicei se recomanda efectuarea ecografiei pe nemancate, insa nu este neaparat obligatoriu acest lucru;
2. Pentru ecografia de ficat, colecist, splina si pancreas nu consuma alimente cu un continut ridicat de grasimi in seara de dinaintea ecografiei;
3. Nu trebuie sa urinezi inainte cu 4-5 ore de programarea pentru ecografie (sau de seara pana dimineata);
4. Daca ai urinat de dimineata, este recomandat sa consumi 3-4 cani de lichid inainte de ecografie si sa nu urinezi deloc.
Cum se realizeaza?
In primul rand trebuie sa te programezi la un medic care este specializat in executarea ecografiei si in interpretarea imaginilor ecografice. In timpul consultului, medicul iti va spune sa indepartezi de pe abdomen hainele si sa te asezi pe spate pe un pat capitonat. Pentru ca transductorul sa alunece mai usor si sa asigure calitatea transmiterii undelor ultrasonore se aplica pe abdomen un gel. Transductorul va fi presat pe piele si miscat pe toata suprafata, unde se afla organul abdominal care trebuie evaluat.
Imediat ce procedura a fost realizata, gelul va fi inlaturat de pe abdomen si te vei putea imbraca. Dupa o ecografie nu este necesar sa adopti un anumit stil de viata sau alimentatie si activitate, atat timp cat aceasta schimbare nu sunt recomandata de catre medic. Asadar, poti sa apelezi cu incredere la aceasta investigatie pentru ca nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea ta, nefiind nici macar inconfortabila.
Exista riscuri?
"Riscurile pot aparea in functie de afectiunea medicala de care esti suspectata, motiv pentru care trebuie sa vorbesti deschis cu medicul despre procedura. Printre factorii care pot influenta rezultatele se numara: obezitatea, gaze intestinale, materii fecale sau aer la nivelul intestinului sau rectului, bariu in interiorul intestinelor daca de curand ai facut un astfel de test", ne spune Dr. Laura Rusu, Medic Specialist Radiologie si Imagistica Medicala la Spitalul Euroclinic Bucuresti.
Alte investigatii pentru abdomen
Pe langa ecografie, alte investigatii recomandate de medici in cazul unor afectiuni la nivelul abdomenului sunt: ecoendoscopia, radiografia, endoscopia digestiva, analize de sange, analize pentru bila, secretie duodenala, gastrica si scaun, precum si tomografia computerizata sau RMN-ul in situatii speciale.
Ecografia abdominala
Inseamna ca medicul poate vedea organele din abdomen cu ajutorul ultrasunetelor. Metoda nu iradiaza deloc, deci se poate repeta fara pericol si apreciaza foarte bine organele pline (ficatul, splina, rinichii, ovarele) sau umplute cu lichid (vezica biliara, vezica urinara, uterul gravid). Dimensiunile normale ale lobului drept hepatic, masurat antero-posterior in sectiunea ce cuprinde rinichiul drept,variaza intre 12-14 cm, vena porta masurata in hilul ficatului (adica in zona de intrare a aceasteia in ficat) este de 12 mm iar axul lung al splinei nu depaseste in mod normal 12 cm. Organele tubulare (esofag, stomac, duoden, intestin subtire si colon) se vad mai greu datorita gazelor si faptului ca sunt mobile dar, daca prezinta la nivelul peretelui o ingrosare marcata asa cum apare in cancer, aceasta se observa cu usurinta.De aceea, endoscopia superioara si inferioara, care pot da detalii minimaliste (gen gastrita usoara) sunt de preferat pentru explorarea organelor cavitare.
Tot prin ecografie se pot obtine informatii detaliate cu privire la structura microscopica (histologica) a unor noduli, chiste (hepatice in special, dar si pancreatice) sau a gradului de afectare hepatica in hepatitele cronice virale, prin punctia biopsie ghidata ecografic. Manevra in sine nu este dureroasa, pacientul fiind anesteziat cu Xilina la piele, la locul de punctie (foarte important este sa nu fiti alergici la Xilina- daca ati avut lucrari dentare sau alte interventii chirurgicale, atunci nu sunteti). Prin ecografie se stabileste exact locul cel mai bun pentru prelevarea fragmentului hepatic, pacientul fiind asezat pe partea stanga, daca se va punctiona ficatul. Se va simti doar intepatura acului seringii cu care se face anestezia la piele. Apoi, sub control ecografic, se realizeaza punctia, cu ajutorul unui piston cu ac aproximativ la fel de subtire ca cel de la o seringa obisnuita. Manevra de punctionare dureaza 1 secunda. Nu se ramane cu gaura in ficat si nici alte efecte adverse nu apar de obicei. Inainte de punctie se controleaza coagulograma si numarul de trombocite, medicul neefectuand manevra daca exista risc major de sangerare. Dupa punctie, pacientul va sta pe partea dreapta (in cazul punctiei hepatice) 2 ore si nu va manca apoi va ramane in pat alte 2 ore si va manca putea consuma apa plata, ceai, supa, compot, iaurt in ziua respectiva, urmand ca de a doua zi sa manace in mod normal. Este firesc sa se resimta cateva zile dupa punctie o jena la locul respectiv, uneori chiar intepaturi, deoarece se pot leza filetele nervoase ale peretelui toracic- nu doare ficatul!
Ecografia nu doare, pacientul nu este supus nici unui discomfort in timpul examinarii iar folosirea noilor tehnici (Eco Doppler, Doppler color, pulsat, eco 4D) aduce informatii exacte astfel incat ecografia devine o prima metoda de investigatie a pacientului.
Pregatirea pentru ecografie: ecografia se face pe nemancate (nu se manaca in dimineata investigatiei) iar pentru o cat mai buna vizualizare a organelor, mai ales daca pacientul are gaze multe, este indicat sa ia un absorbant de gaz (Espumisan, Sab-simplex 2cp la mesele principale cu 2-3 zile premergatoare explorarii) iar pentru evidentierea organelor pelvine, este bine ca vezica urinara sa fie plina (deci se vor bea aprox 500-750 ml lichide necarbogazoase in dimineata efectuarii ecografiei, fara a urina). Daca ecografia este programata in cursul dupa-amiezii sau serii, se poate manca usor dimineata (evitandu-se alimentele care baloneaza adica legumele si fructele crude, bauturile acidulate, laptele dulce sau alimentele care se digera greu cum ar fi carnea) si eventual la ora 12 astfel ca sa existe un interval de 6 ore intre ultima masa si ecografie. De asemenea, se va bea cantitatea de lichid necesara vizualizarii organelor pelvine cu aprox 1 ora inainte de efectuarea investigatiei si nu se va urina in acest interval.
Metoda de diagnosticare prin ultrasunetele reflectate de diferitele structuri din organism, ecografia asigura o buna evaluare a starii de sanatate a organelor interne in care nu se afla aer (ficat, rinichi, splina, vezica urinara, ovare, prostata, inima), fiind una din principalele posibilitati de diagnosticare, alaturi de celelalte examene si analize de laborator.
Din anii ’70 de cand au aparut primele ecografe, tehnica a evoluat continuu, ajungandu-se in prezent la performante semnificative in domeniu - ecografe care sunt dotate cu soft ultramodern si au posibilitati sporite de vizualizare pe monitor si de sondare cu parametri sporiti .
Ecografia abdominala
Ecografia abdominala este indicata la orice pacient cu o durere localizata sau difuza, in maririle de volum ale abdomenului, traumatisme abdominale sau in prezenta unui sindrom dispeptic suspect de a fi datorat unei sarcini in primul trimestru.
Cand trebuie sa facem o ecografie?
Situatii cand ecografia abdominala este recomandata:
detectarea litiazei sau a inflamatiei colecistului; determinarea gradului de afectare posttraumatica a ficatului, splinei, rinichilor; afectiuni ale pancreasului (pancreatita, tumori); determinarea gradului de incarcare grasa a ficatului; evaluarea evolutiei posttransplant de rinichi; prezenta de lichid in cavitatea abdominala; ghidajul in timpul unei biopsii sau paracenteze; detectarea, masurarea, monitorizarea anevrismului (dilatarii) aortei.
Pregatirea prealabila a unei ecografii abdominale
Se recomanda sa nu mancati cu cel putin 6 ore inainte de consult pentru ca stomacul sa fie gol si intestinul subtire sa nu fie dilatat, permitand astfel o viziualizare corecta a pancreasului;] consumati lichide negazoase 1-1,5l; nu urinati decat dupa examinare; la diabetici se recomanda o dieta lichida;pentru investigarea vezicii biliare este necesara tot o dieta totala pentru o diagnosticare exacta; la examinarea pelvisului, pacientul trebuie sa consume 5-6 pahare de lichide, cu aproximativ o ora inainte de examinare, astfel incat vezica urinara sa fie plina. Astfel, vizualizarea uterului si a ovarelor este corecta, iar eventualele chisturi de dimensiuni mici sau o sarcina mica, sunt mai usor de depistat. ecografia se poate face fara o pregatire prealabila numai in conditii de urgenta.
Contraindicatii
Examenul ecografic nu are contraindicatii si este recomandabil sa se faca de cel putin una sau doua ori pe an. Ecografia are un caracter nedaunator datorita faptului ca emite ultrasunete si spre deosebire de radiografie sau computertomografie care emit raze X, aceasta nu are restrictii in folosire.
De retinut!
Ecografia masoara organele, arata forma lor, dar nu da informatii despre functionarea lor. De aceea, de cele mai multe ori, diagnosticul se stabileste tinand cont si de alte examene sau analize de laborator.
Metoda nu poate detecta structuri foarte mici (exista o „limita de rezolutie"), de regula aceasta e valabila pentru structuri mai mici de 3 mm.
Text: Lucia Comanescu
Consultant: Alma Georgescu
Medic specialist medicina de familie
Competenta: Ecografie generala
Pe aceeaşi temă mai poţi viziona următorul clip despre ECOGRAFIE pe canalul TV Online SensoTV, in categoria Sănătate:
Ecografie Abdominala
Ecografia abdominala este o aplicatie de imagistica cu ultrasunete, numita si scanare cu ultrasunete si implica expunerea unei parti a corpului catre undele sonore de inalta frecventa, pentru a produce imagini din interiorul corpului. Ecografia nu utilizeaza radiatii ionizante (asa cum se intampla in cazul razelor X). Pentru ca imaginile generate de ultrasunete sunt captate in timp real, acestea pot arata structura organismului si miscarea de organe interne, precum si sangele care curge prin vasele sanguine. O ecografie abdominala este un test medical neinvaziv, care ajuta medicii sa poata diagnostica si trata afectiuni medicale specifice.
O ecografie abdominala produce imagini ale organelor si a altor structuri la nivelul abdomenului superior.
O evaluare cu ecografie Doppler poate fi parte dintr-un examen de ecografie abdominala. Ecografia Doppler este o tehnica speciala cu ultrasunete care evalueaza viteza de circulatie a sangelui prin vasele de sange, inclusiv arterele principale ale organismului si venele din abdomen, brate, picioare si gat.
Ecografia abdominala este realizata pentru a examina: rinichii, organele hepatice, vezica biliara, pancreasul, splina, aorta abdominala si alte vase de sange ale abdomenului.
O ecografie abdominala este folosita pentru a ajuta la diagnosticarea unor variate afectiuni: dureri abdominale sau distensie, modificari ale functiei hepatice, pietre la vezica sau rinichi, un anevrism in aorta, etc.
In plus, ecografiile abdominale pot fi folosite pentru a oferi indrumare pentru biopsie, ele pot ajuta medicul sa vada si sa evalueze: blocaje ale fluxului de sange (cum ar fi formarea cheagurilor), ingustarea vaselor, tumori si malformatii congenitale.
Cum sa va pregatiti pentru ecografie abdominala ?
Trebuie sa purtati o tinuta confortabila, haine moi. Ar putea fi necesar sa dati jos toata imbracamintea si bijuteriile in zona in care urmeaza sa aiba loc examinarea.
Vi se poate cere sa poartati o rochie in timp ce se realizeaza ecografia abdominala.
Spuneti-i medicului dumneavoastra daca ati avut o clisma cu bariu sau o serie de teste gastro-intestinale superioare, in ultimele doua zile. Bariu care ramane in intestine, poate interfera cu ecografia abdominala la virgine necesita vezica urinara plina si pauya alimentara in seara precedenta ecografiei.
Alte pregatiri depind de tipul de ecografie abdominala. Pentru un studiu al ficatului, vezicii biliare, splina, si pancreasului, vi se poate cere sa va alimentati bine la masa de seara, inainte de testare si apoi sa evitati alimentatiea timp de opt pana la doisprezece ore inainte de test.
Pentru ecografia la rinichi, vi se poate cere sa beti patru-sase pahare de lichid cu aproximativ o ora inainte de test, pentru a va umple vezica.
Pentru o ecografie a aortei, poate fi necesar sa evitati alimentatia timp de opt pana la doisprezece ore inainte de test.
In ce consta ecografia abdominala ?
Ecograful consta intr-un computer si aparatura electronica, un ecran de afisare video si un traductor care este folosit pentru a scana corpul si vasele de sange. Traductorul este un mic dispozitiv care seamana cu un microfon, atasat la scanner de un cablu. Traductorul trimite undele de sunet de inalta frecventa in organism si apoi asculta pentru a prelua ecourile care se intorc din tesuturile organismului. Principiile sunt similare cu sonarele folosite de vapoare si submarine pentru a vedea suparafata terestra acoperita de apa.
Imaginea este vizibila in timp real, pe monitor. Imaginea este creata pe baza de amplitudine, frecventa si timpul necesar pentru ca semnalul sonor sa se intoarca de la pacient la traductor.
Cum functioneaza ecografia abdominala?
Atunci cand un val de sunet loveste un obiect, acesta se intoarce inapoi prin ecouri. Prin acest mecanism se determina cat de departe este un obiect si dimensiunea sa, forma, precum si consistenta (indiferent daca obiectul este solid, umplut cu lichid, sau ambele).
In medicina, ecografia este utilizata pentru a detecta schimbari in aspectul organelor, tesuturilor, sau pentru a detecta mase anormale, cum ar fi tumori.
Cum se efectueaza ecografia abdominala ?
Pacientul este pozitionat culcat cu fata in sus pe o masa de examinare, ce poate fi inclinata sau mutata.
Un gel se aplica pe zonele corpului ce urmeaza a fi studiate pentru a ajuta traductorul sa functioneze in deplina siguranta in contact cu corpul si pentru eliminarea pungilor de aer dintre traductor si piele.
Atunci cand ecografia abdominala a fost efectuata, pacientul se poate imbraca si astepta in timp ce imaginile cu ultrasunete sunt revizuite. Cu toate acestea, medicul de specialitate este adesea capabil de a revizuii imaginile in timp real si pacientul poate fi eliberat imediat.
Ecografia abdominala este, de obicei finalizata in termen de 40 de minute.
Cele mai multe ecografi abdominale sunt nedureroase, rapide si usoare.
Odata ce ecografia abdominala este completa, gelul va fi sters de pe piele.
Un medic de specialitate va interpreta examinarile de radiologie, si va interpreta imaginile.
Ecografia abdominala este o procedura neinvaziva (nu exista ace sau preparate injectabile) si este nedureroasa.
Ecografia este disponibila pe scara larga, usor de utilizat si mai putin costisitoare decat alte metode de investigatie.
Ecografele nu folosesc nici un fel de radiatii ionizante.
Ecografiile ofera imagine clara in cazul organelor moi care sunt foarte greu de observant in cazul testelor cu raze x.
Ecografia nu afecteaza sanatatea si poate fi repetata de cate ori este nevoie.
O ecografie ofera imagini in timp real, ceea ce o face un bun instrument pentru ghidarea minim invaziva in cazul procedurilor chirurgicale precum biopsiile.
Dezavantaje:
Nu se cunosc efecte adverse ale ecografiilor abdominale asupra organismului.
Undele de ultrasunete sunt perturbate de aer sau gaz; prin urmare ecografia nu este tehnica ideala pentru a obtine imagini ale tranzitului intestinal sau pentru anumite organe mai profunde.
In aceste cazuri se folosesc examene cu bariu precum si RMN.
Ecografie abdominala
Ecografia - o metoda moderna si eficienta de diagnostic.
Metoda de diagnosticare prin ultrasunetele reflectate de diferitele structuri din organism, ecografia asigura o buna evaluare a starii de sanatate a organelor interne in care nu se afla aer (ficat, rinichi, splina, vezica urinara, ovare, prostata, inima), fiind una din principalele posibilitati de diagnosticare, alaturi de celelalte examene si analize de laborator. Din anii 70 de cand au aparut primele ecografe, tehnica a evoluat continuu, ajungandu-se in prezent la performante semnificative in domeniu - ecografe care sunt dotate cu soft ultramodern si au posibilitati sporite de vizualizare pe monitor si de sondare cu parametri sporiti .
Cand trebuie sa facem o ecografie?
Situatii cand ecografia abdominala este recomandata:
-detectarea litiazei sau a inflamatiei colecistului;
-determinarea gradului de afectare posttraumatica a ficatului, splinei, rinichilor;
-afectiuni ale pancreasului (pancreatita, tumori);
-determinarea gradului de incarcare grasa a ficatului;
-evaluarea evolutiei posttransplant de rinichi;
-prezenta de lichid in cavitatea abdominala;
-ghidajul in timpul unei biopsii sau paracenteze;
-detectarea, masurarea, monitorizarea anevrismului (dilatarii) aortei.
Pregatirea prealabila a unei ecografii abdominale
-Se recomanda sa nu mancati cu cel putin 6 ore inainte de consult pentru ca stomacul sa fie gol si intestinul subtire sa nu fie dilatat, permitand astfel o viziualizare corecta a pancreasului;]
-consumati lichide negazoase 1-1,5l;
-nu urinati decat dupa examinare;
-la diabetici se recomanda o dieta lichida;pentru investigarea vezicii biliare este necesara tot o dieta totala pentru o diagnosticare exacta;
-la examinarea pelvisului, pacientul trebuie sa consume 5-6 pahare de lichide, cu aproximativ o ora inainte de examinare, astfel incat vezica urinara sa fie plina. Astfel, vizualizarea uterului si a ovarelor este corecta, iar eventualele chisturi de dimensiuni mici sau o sarcina mica, sunt mai usor de depistat.
-ecografia se poate face fara o pregatire prealabila numai in conditii de urgenta.
Contraindicatii
Examenul ecografic nu are contraindicatii si este recomandabil sa se faca de cel putin una sau doua ori pe an. Ecografia are un caracter nedaunator datorita faptului ca emite ultrasunete si spre deosebire de radiografie sau computertomografie care emit raze X, aceasta nu are restrictii in folosire.
De retinut!
Ecografia masoara organele, arata forma lor, dar nu da informatii despre functionarea lor. De aceea, de cele mai multe ori, diagnosticul se stabileste tinand cont si de alte examene sau analize de laborator. Metoda nu poate detecta structuri foarte mici (exista o „limita de rezolutie"), de regula aceasta e valabila pentru structuri mai mici de 3 mm.
Text: Lucia Comanescu
Consultant: Alma Georgescu
Medic specialist medicina de familie
Competenta: Ecografie generala
________________________________________
Ecografia abdominala
Inseamna ca medicul poate vedea organele din abdomen cu ajutorul ultrasunetelor. Metoda nu iradiaza deloc, deci se poate repeta fara pericol si apreciaza foarte bine organele pline (ficatul, splina, rinichii, ovarele) sau umplute cu lichid (vezica biliara, vezica urinara, uterul gravid). Dimensiunile normale ale lobului drept hepatic, masurat antero-posterior in sectiunea ce cuprinde rinichiul drept,variaza intre 12-14 cm, vena porta masurata in hilul ficatului (adica in zona de intrare a aceasteia in ficat) este de 12 mm iar axul lung al splinei nu depaseste in mod normal 12 cm. Organele tubulare (esofag, stomac, duoden, intestin subtire si colon) se vad mai greu datorita gazelor si faptului ca sunt mobile dar, daca prezinta la nivelul peretelui o ingrosare marcata asa cum apare in cancer, aceasta se observa cu usurinta.De aceea, endoscopia superioara si inferioara, care pot da detalii minimaliste (gen gastrita usoara) sunt de preferat pentru explorarea organelor cavitare. Tot prin ecografie se pot obtine informatii detaliate cu privire la structura microscopica (histologica) a unor noduli, chiste (hepatice in special, dar si pancreatice) sau a gradului de afectare hepatica in hepatitele cronice virale, prin punctia biopsie ghidata ecografic. Manevra in sine nu este dureroasa, pacientul fiind anesteziat cu Xilina la piele, la locul de punctie (foarte important este sa nu fiti alergici la Xilina- daca ati avut lucrari dentare sau alte interventii chirurgicale, atunci nu sunteti). Prin ecografie se stabileste exact locul cel mai bun pentru prelevarea fragmentului hepatic, pacientul fiind asezat pe partea stanga, daca se va punctiona ficatul. Se va simti doar intepatura acului seringii cu care se face anestezia la piele. Apoi, sub control ecografic, se realizeaza punctia, cu ajutorul unui piston cu ac aproximativ la fel de subtire ca cel de la o seringa obisnuita. Manevra de punctionare dureaza 1 secunda. Nu se ramane cu gaura in ficat si nici alte efecte adverse nu apar de obicei. Inainte de punctie se controleaza coagulograma si numarul de trombocite, medicul neefectuand manevra daca exista risc major de sangerare. Dupa punctie, pacientul va sta pe partea dreapta (in cazul punctiei hepatice) 2 ore si nu va manca apoi va ramane in pat alte 2 ore si va manca putea consuma apa plata, ceai, supa, compot, iaurt in ziua respectiva, urmand ca de a doua zi sa manace in mod normal. Este firesc sa se resimta cateva zile dupa punctie o jena la locul respectiv, uneori chiar intepaturi, deoarece se pot leza filetele nervoase ale peretelui toracic- nu doare ficatul! Ecografia nu doare, pacientul nu este supus nici unui discomfort in timpul examinarii iar folosirea noilor tehnici (Eco Doppler, Doppler color, pulsat, eco 4D) aduce informatii exacte astfel incat ecografia devine o prima metoda de investigatie a pacientului.
Pregatirea pentru ecografie: ecografia se face pe nemancate (nu se manaca in dimineata investigatiei) iar pentru o cat mai buna vizualizare a organelor, mai ales daca pacientul are gaze multe, este indicat sa ia un absorbant de gaz (Espumisan, Sab-simplex 2cp la mesele principale cu 2-3 zile premergatoare explorarii) iar pentru evidentierea organelor pelvine, este bine ca vezica urinara sa fie plina (deci se vor bea aprox 500-750 ml lichide necarbogazoase in dimineata efectuarii ecografiei, fara a urina). Daca ecografia este programata in cursul dupa-amiezii sau serii, se poate manca usor dimineata (evitandu-se alimentele care baloneaza adica legumele si fructele crude, bauturile acidulate, laptele dulce sau alimentele care se digera greu cum ar fi carnea) si eventual la ora 12 astfel ca sa existe un interval de 6 ore intre ultima masa si ecografie. De asemenea, se va bea cantitatea de lichid necesara vizualizarii organelor pelvine cu aprox 1 ora inainte de efectuarea investigatiei si nu se va urina in acest interval
Obisnuiti-va ca din 6 in 6 luni sa mergeti la doctor pentru o ecografie abdominala, chiar daca platiti. In urma acestei investigatii, pot fi depistate de pilda tumorile rinichilor.
________________________________________
tAGurI: boli, cancer
Mai ales ca la noi, de 20 de ani incoace, numarul bolnavilor de cancer renal a crescut de peste 10 ori.
Delicat este ca la noi apar in fiecare an sase cazuri noi de cancer renal la suta de mii de locuitori.
Si la Institutul clinic de UroNefrologie Fundeni chirurgii confirma ca daca in urma cu doua decenii operau 30 de cazuri intr-un an, acum au peste 350.
Factori de risc in aparitia cancerului la rinichi sunt in ordine fumatul, obezitatea si mostenirea genetica. Cel mai frecvent simptom al acestor tumori il reprezinta sangerarile si durerile abdominale.
Daca este diagnosticat intr-un stadiu precoce, atunci cand este localizat doar la nivelul rinichiului, cu acest tip de cancer se poate trai in proportie de 60-70%.
Ecografie
ECOGRAFIA GENERALA ABDOMINALA
Ecografia generala abdominala este o metoda moderna si eficienta de diagnostic. Datorita metodei de diagnosticare prin ultrasunetele reflectate de diferitele structuri din organism, ecografia asigura o buna evaluare a starii de sanatate a organelor interne in care nu se afla aer (ficat, rinichi, splina, vezica urinara, ovare, prostata, inima), fiind una din principalele posibilitati de diagnosticare, alaturi de celelalte examene si analize de laborator. Ecografia abdominala este indicata la orice pacient cu o durere localizata sau difuza, in maririle de volum ale abdomenului, traumatisme abdominale sau in prezenta unui sindrom dispeptic suspect de a fi datorat unei sarcini in primul trimestru.
Situatii in care ecografia abdominala este recomandata:
in cazul oricarei simtomatologii abdominale;
● este bine sa fie facuta anual pentru a descoperi precoce diverse afectiuni abdominale;
● in caz de cancer, pentru depistarea eventualelor determinari secundare cu punct de plecare din alte parti ale organismului sau chiar abdominale;
● pentru depistarea precoce a cancerului hepatic in hepatitele cronice virale;
● pentru depistarea adenopatiilor abdominale;
● pentru stadializarea bolilor de sange;
● pentru depistarea litiazei renale;
● pentru detectarea litiazei sau a inflamatiei colecistului;
● pentru determinarea gradului de afectare posttraumatica a ficatului, splinei, rinichilor; ● pentru afectiuni ale pancreasului (pancreatita, tumori);
● pentru determinarea gradului de incarcare grasa a ficatului;
● evaluarea evolutiei posttransplant de rinichi;
● prezenta de lichid in cavitatea abdominala;
● ghidajul in timpul unei biopsii sau paracenteze;
● detectarea, masurarea, monitorizarea anevrismului (dilatarii) aortei;
● pentru depistarea anumitor afectiuni ginecologice;
● pentru depistarea de formatiuni tumorale abdominale;
Pregatirea prealabila a unei ecografii abdominale:
Se iau 6 pastile de carbune medicinal sau SAB SIMPLEX (de la farmacie) cu 24 de ore inainte (2 pastile la 12 ore).
● Cu 24 de ore inainte de examinare se tine regim alimentar, nu se consuma:
-Mazare, fasole, varza, cartofi, sucuri acidulate, dulciuri concentrate, struguri;.
-Nu se consuma nici un fel de alimente cu cel putin 4 ore inainte de ecografie (daca se face dupa amiaza);
-Nu se consuma nici un fel de alimente dimineata inainte de ecografie (daca se face dimineata);
-Se bea ½ litru de apa plata inainte cu 30-40 de min si se retine in vezica urinara;