ROmedic Cabinete medicale Focsani Cabinete Psihiatrie Psihiatrie Focsani

Dr. Ilie Laura Madalina - Din punct de vedere psihiatric, cum se explică deochiul? Cum reușesc acești vampiri energetici să ne faca rau?

Din punct de vedere psihiatric, cum se explică deochiul? Cum reușesc acești vampiri energetici să ne faca rau?

 

Raspunsul este scurt si ar fi de genul: deochiul sau vampirismul energetic nu sunt procese explicabile sau circumscrise psihiatriei. Se incadreaza in sfera superstitiilor, a convingerilor circumscrise cultural; fenomenul este explicabil si din perspectiva religioasa.

 

Voi incerca totusi o lamurire si suprapunere a fenomenului in patologia psihiatrica. 
Exista in literatura de specialitate anumite boli ale culturilor; convingerile, perceptele care ne definesc ca personalitate sunt in mare parte rezultatul mediului in care crestem.  De ex. un copil crescut din fasa de talibani, ajuns matur, s-ar sinucide cantand marirea lui Allah, tot astfel cum acelasi copil crescut intr-un bordel ar ajunge peste, iar daca ar fi crescut intr-o familie crestina bigota ar avea toate sansele de a ajunge o persoana bigota, care ar considera talibanul o mostruozitate derivata din eroare, iar pe peste un pacatos care trebuie sa arda in iad. Aceasta modelare a potentialului biotipic, a materialului innascut, mostenit, o face cultura prin intermediul constructelor mentale colective. Este astfel explicata credinta colectiva, in arealul romanesc, in "deochi". 

 

In societatea moderna, invadata de multiple teorii, notiunea de vampirismul energetic vine sa substituie notiunea de deochi referindu-se la furtul de energie prin fisurarea aurei energetice a unei persoane, ulterior persoana afectata fiind cuprinsa de simptome diverse, nespecifice, precum: oboseala, stare de slabiciune generalizata, nervozitate, cefalee, ameteli, greata, etc. Putem inscrie simptomatogia enumerata in multiple entitati nosologice psihiatrice, printre care: neurastenia, distonia neuro-vegetativa, tulburarile disociativ-conversive, tulburarile somatoforme sau, tinand cont de caracterul critic al crizei de "deochi", atacul de anxietate paroxistica (atacul de panica). 

 

De asemenea, simptomatologia asociata "deochiului" experimentata ca o "stare de lesin" poate fi explicata si din punct de vedere medical, organic prin diverse stari lipotimice cauzate de hipotensiune, deshidratare, hipoglicemie, anemii neglijate, carente de vitamine/minerale. 


Laura Madalina Ilie
MD Adult Psychiatry

 
Programare