Psihologii si pedagogii recomanda cresterea copiilor alaturi de animale

Data publicării: 20-03-2007

Asociatia Generala a Medicilor Veterinari, in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, a initiat, in premiera in Romania, programul ""Abecedarul ingrijirii animalelor de companie. Copiii si animalele cresc mai bine impreuna!""
 Programul desfasurat in scolile din Bucuresti, cu sprijinul companiilor Pedigree si Whiskas, pune mare accent pe educarea si responsabilizarea copiilor care au sau vor avea in grija animale de companie. 
 In cadrul orelor interactive sustinute de medicii veterinari, copiii afla informatii despre cum sa-si aleaga animalul potrivit, cum sa se poarte in preajma unui animal cu sau fara stapan si cum sa ""citeasca"" mesajele transmise de acesta. Mai mult decat atat, cei mici descopera cat de mare este responsabilitatea pe care o implica detinerea unui animal, de la o nutritie echilibrata pana la nevoia de atentie si ingrijire permanenta a prietenilor necuvantatori.
 Copiii primesc brosuri special concepute pentru acest program, care contin desene, sfaturi si jocuri cu si despre animale.
 Inceput in toamna lui 2000, programul se desfasoara in Bucuresti, la nivelul claselor a II-a, pana in luna iunie 2007. In functie de evaluarea rezultatelor, programul va fi extins si in alte orase ale tarii, in editia urmatoare care va incepe in toamna lui 2007.
 ""Daca reusesc sa le impun parintilor dorinta copilului lor de a avea un animal de casa, atunci stiu ca am facut cu adevarat o fapta buna"". Aceste cuvinte apartin unuia dintre intemeietorii etologiei (ramura a biologiei moderne care studiaza comportamentul, respectiv modul de viata al animalelor) si laureat al premiului Nobel, Konrad Lorenz.
 Multe dintre lucrarile si cercetarile ulterioare au confirmat tezele lui Konrad Lorenz privind importanta animalelor in dezvoltarea copiilor. Cainele si pisica nu sunt doar tovarasi de joaca, ci si ascultatori atenti; ei au mereu timp, ofera un sentiment de protectie si siguranta, iar copiii le pot povesti tot ce au pe suflet, sustin specialistii.
 Usurinta de a intra in contact cu cei din jur si adaptarea la societate sunt alte efecte pozitive ale convietuirii cu animalele. Mai mult decat atat, copiii care au in preajma animale depasesc mai usor problemele scolare.
 Animalele sunt benefice pentru intreaga familie. In schimb, ele  nu cer decat ingijire si afectiune.

 

Sursa: Rompres

20-03-2007, Vizualizari 716
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.