ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Cluj-Napoca

Psihoterapia Rational Emotiva si Comportamentala (REBT)

Psihoterapia Rational Emotiva si Comportamentala (REBT)
Psihoterapia Raţional Emotivă şi Comportamentală (REBT) este prima forma de psihoterapie cognitiv-comportamentala elaborata de Albert Ellis (SUA), la mijlocul secolului trecut si a stat la baza aparitiei celorlate scoli sau forme de psihoterapii cognitiv-comportamentale. Albert Ellis este considerat parintele tuturor psihoterapiilor cognitiv-comportamentale practicate astazi in diverse forme. Asociatia Americana de Psihologie l-a desemnat pe Albert Ellis ca fiind cel mai important psihoterapeut in viata. REBT este un tratament psihologic bine validat stiintific atat pentru diverse tulburari psihopatologice cat si pentru tulburari psihosomatice si probleme de viata.

Psihoterapia Raţional Emotivă şi Comportamentală (REBT)) se defineste printr-o serie de caracteristici care o individualizeaza fata de terapiile cognitive si cele cognitiv-comportamentale prin focalizarea pe un tip special de cognitii, si anume, cognitiile irationale si rationale. Identificarea si modificarea credintelor irationale care genereaza patologie si suferinta, precum si asimilarea unor credinte rationale care genereaza o stare de sanatate psihica, constituie puncte fundamentale ale REBT.
Albert Ellis considera ca oamenii sunt nascuti si crescuti cu dorinta de a fi fericiti, de a avea succes in toate, de a fi aprobati si iubiti de persoanele semnificative pentru ei, dar in calea realizarii acestor dorinte se interpun uneori credintele lor irationale cu privire la evenimentele din viata, ceea ce duce la perturbari in plan emotional.

Psihoterapia Raţional Emotivă şi Comportamentală (REBT) apreciaza ca o "tulburare emotionala" isi are originea in convingerile, emotiile si comportamentele omului si nu este determinata doar de gandire, chiar daca este puternic influentata de gandire. Asumptia fundamentala este ca nu exista aproape niciodata gandire "pura", emotie "pura" sau comportament "pur", aceste aspecte aflandu-se in interactiune si fiecare dintre ele incluzand elemente importante din celelalte doua.

Psihoterapia Raţional Emotivă şi Comportamentală (REBT) considera ca oamenii au credinte irationale (ceea ce blocheaza atingerea scopurilor de baza ale unei persoane) ce preced aparitia unor evenimente activatoare din mediul persoanei si, care conduc la consecinte emotionale sau suferinta psihica. Deci, in orice situatie, interactiune omul "vine" cu dorintele si credintele personale si isi transforma frecvent trairile in "cauze".

O alta asumptie importanta in REBT este ca predilectia oamenilor pentru a-si genera suferinta psihica sau a reactiona dezadaptativ la evenimente externe si la gandurile si emotiile interne este atat innascuta, cat si dobandita. Deci, ne putem produce singuri credinte irationale, dar si tendintele biologice pot fi unul dintre motivele principale pentru care oamenii sunt deseori rezistenti la schimbare, chiar si atunci cand afirma ca doresc schimbarea.

In plus, in REBT se accentueaza tendinta majoritatii indivizilor de a-si produce atat simptome emotionale primare, cat si secundare. Cand oamenii isi genereaza o stare puternica de anxietate, de multe ori acestia isi evalueaza trairea anxioasa prin prisma credintelor lor irationale, producandu-si si anxietate vis a vis de aceasta. La fel, cand sunt deprimati, de multe ori acestia se deprima vis a vis de depresia pe care o au. Desi problemele primare au deseori radacini cognitive, emotionale si comportamentale adanci, problemele secundare au o natura probabil chiar mai cognitiva, intrucat oamenii isi sesizeaza emotiile disfunctionale primare, le interpreteaza negativ si trag concluzii in termeni catastrofici despre prezenta si persistenta acestora.

Psihoterapia Raţional Emotivă şi Comportamentală (REBT) pledeaza pentru stabilirea unei relatii terapeutice foarte bune cu clientii, folosirea ascultarii active si a reflectarilor empatice ii incurajeaza pe acestia sa se aplece asupra lor insisi si sa se schimbe. Terapeutul si clientul sunt parteneri si colaboratori, in incercarea de a analiza si schimba. In acelasi timp, terapeutul este privit ca un profesor extrem de activ si directiv, care stie mai mult decat clientul despre personalitatea umana si tulburarile emotionale si, deci, ar fi bine sa preia conducerea si explicarea, interpretarea, disputarea credintelor irationale, precum si in incurajarea clientului de a gasi solutii optime la problemele sale.
 
Programare