Prematuritatea ar putea afecta procesul de mineralizare osoasă

©

Autor:

Prematuritatea ar putea afecta procesul de mineralizare osoasă

Unul dintre cele mai importante procese care au loc în special în ultimul trimestru de sarcină este reprezentat de transferul de calciu din depozitele materne către făt pentru a-i asigura dezvoltarea osoasă optimă.

Prematuritatea ar putea interveni negativ asupra acestui proces. Asocierea a fost remarcată în rândul adulților care s-au născut înainte de termen sau au avut o greutate mică pentru vârsta gestațională și care au prezentat o serie de tulburări de mineralizare osoasă, comparativ cu cei care s-au născut la termen și au avut o greutate normală.

Conținutul și densitatea minerale ososase scăzute constituie factori favorizanți pentru osteoporoză, de aceea identificarea și prevenirea situațiilor cu risc pentru astfel de tulburări este esențială.

Studiul caz-control a inclus 186 de adulți cu vârsta cuprinsă între 26 – 28 ani:

  • 52 dintre participanți au avut greutatea foarte mică la naștere, cu o valoare medie de 1,2 kilograme la 29 de săptămâni de sarcină;
  • 59 dintre adulți s-au născut la termen, dar au avut greutatea mică pentru vârsta gestațională, cu o valoare medie de 3000 grame;
  • grupul de control care a inclus 77 de persoane născute la termen, cu o greutate corespunzătoare vârstei de gestație;


Fiecare grup a fost evaluat cu privire la conținutul și densitatea minerale ososase cu ajutorul osteodensitometriei și a biomarkerilor serici specifici.


Rezultatele au fost publicate în jurnalul științific Endocrine Abstracts și au fost ajustate în funcție de o serie de factori cum sunt: înălțimea și greutatea curente, statusul de fumător, nivelul de activitate fizică, etc.

În concluzie, s-a remarcat o statură mică și o reducere ale conținutului și a densității minerale osoase în rândul adulților care au fost născuți înainte de termen sau care au prezentat o greutate mică pentru vârsta gestațională.

Sunt necesare studii suplimentare pentru confirmarea datelor. Între timp, asigurarea unui aport adecvat de calciu, vitamina D și proteine în copilărie, în special la prematuri, și realizarea activităților fizice regulate, mai ales a exercițiilor realizate cu ajutorul propriei greutăți, ar putea reduce riscul de osteoporoză și inclusiv de fracturi în decursul vieții adulte.

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 30-05-2016 | creare: 30-05-2016 | Vizite: 1384
Bibliografie
Premature babies may grow up to have weaker bones, link: https://medicalxpress.com/news/2016-05-premature-babies-weaker-bones.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Uter artificial creat pentru dezvoltarea mieilor născuți prematur
  • Sistem de inteligență artificială pentru a evalua maturarea cerebrală a bebelușilor prematuri
  • Creșterea și dezvoltarea imediat după naștere este asociată cu funcționarea cognitivă la maturitate
  •