O peptidă bioactivă poate ajuta la tratarea cariilor dentare

©

Autor:

O peptidă bioactivă poate ajuta la tratarea cariilor dentare
Cercetătorii din ACS Applied Materials & Interfaces au descoperit o peptidă bioactivă care acoperă suprafețele dinților, contribuind la prevenirea cariilor și vindecarea celor existente, în experimentele de laborator.
Tratamentul convențional pentru tratarea cariilor implică îndepărtarea țesutului descompus și înlocuirea acestuia cu amalgam sau rășină compozită. Cu toate acestea, această procedură poate deteriora țesutul sănătos și poate provoca disconfort.

Cercetătorii au analizat o peptida antimicrobiană naturală numită H5, care este produsă de glandele salivare umane. Aceasta poate fi adsorbită în smalțul dinților și poate distruge o gamă largă de bacterii și ciuperci. Pentru a promova remineralizarea, echipa a adăugat o grupare fosfoserină la un capăt al glandelor H5, pentru a atrage mai mulți ioni de calciu și a ajuta la repararea smalțului. Aceștia au testat peptida modificată pe molari umani. În comparație cu H5 natural, noua peptidă s-a lipit mai ușor de suprafața dintelui, a ucis mai multe bacterii și a inhibat aderența lor, protejând dinții de demineralizare. În mod surprinzător, ambele peptide au promovat remineralizarea într-un grad similar.

În viitor, cercetătorii speră că peptida modificată va putea fi aplicată pe dinți sub formă de lac sau gel pentru a proteja împotriva cariilor dentare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-01-2020 | creare: 28-01-2020 | Vizite: 708
Bibliografie
Preventing, healing tooth decay with a bioactive peptide. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200122122113.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Respirația pe gură în timpul somnului ar putea crește riscul apariției cariilor dentare
  • Nanoparticulele pot ajuta la spargerea plăcii bacteriene și la prevenirea cariilor
  • Cariile de colet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum