Pletismografia
Autor: Redacția ROmedic
Pletismografia inregistreaza modificarile de volum ale unui segment anatomic in raport cu regimul sistolo- diastolic de curgere a singelui prin acel segment.
1. Pletismografia de volum
Pletismografia poate fi folosita pentru detectarea modificarilor volumului pulsului la nivelul extremitatilor membrelor (degete)
Studiul volumului de puls indica gradul de permeabilitate a trunchiului arterial principal din deget. Amplitudinea pulsului este data de diferenta intre fluxul arterial de intrare si cel venos de iesire din deget, in timpul unui ciclu cardiac. Prezinta modificari spontane de amplitudine in raport cu respiratia, tonusul vasomotor si rezistenta periferica. Un puls amplu corespunde unei artere relaxate; un puls mic corespunde unei artere spastice sau obstruate.
Volumul pulsului este un indicator al activitatii vasomotorii (influentat de durere, excitare, frica, emotie, respiratie adinca, etc.). Daca toti ceilalti factori se mentin constanti, volumul undei pulsatorii depinde de cantitatea de tesut inchis de pletismograf. Pentru a se putea compara cifrele de la un bolnav la altul, datele obtinute trebuie raportate la un volum de deget mediu (se considera arbitrar ca fiind de 4 ml).
Valori normale:
- peste 6 - 8 mm 3 /4 ml deget = normal;
- sub 4 mm 3 /4 ml deget = diminuarea fluxului sanguin.
Limita inferioara a normalului in conditii de vasodilatatie este de 4 mm 3 /4 ml deget. In situatia diminuarii fluxului arterial periferic, nu se poate diferentia etiologia spastica (functionala) de cea stenozanta (organica), decit prin examenul suplimentar, de vasodilatatie indusa.
2. Pletismografia cu ocluzie venoasA
Este o varianta a pletismografiei de volum, prin care se determina indirect debitul arterial in teritoriul explorat. Se opreste intoarcerea venoasa prin compresia cu o manseta pneumatica umflata brusc la o presiune de 40-50 mmHg
Volumul digital creste progresiv prin acumularea singelui arterial. Pentru calculul fluxului arterial, se masoara partea incipienta abrupta a curbei ascendente a volumului degetului. Se masoara cresterea de volum pe unitate de timp si se raporteaza la volumul de tesut inchis in pletismograf.
Presiunea de compresie venoasa optima este aceea din care rezulta cea mai mare valoare de debit sanguin. Din acest motiv se recomanda sa se faca mai multe incercari , cu diferite valori de compresie , pina la obtinerea debitelor celor mai mari.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Transaminaze mari
- Fibrinogen, VSH-valori crescute
- Interpretare examen microscopic secretie vaginala
- Interpretare rezultate analize
- Rezultate analize medicale
- Carcinom de prostata
- Ecografie Abdominala...Interpretare va rog
- Interpretare analize helicobacter
- Interpretare analize medicale
- Interpretare analize singe