ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Optică medicală și optometrie Optică medicală și optometrie Iasi

Lentilele monofocale clasice sau telefoanele mobile cu butoane

Lentilele monofocale clasice sau telefoanele mobile cu butoane
Autor: Daniel Amarandei

Cât de mult m-am bucurat de primele telefoane mobile!..

 

Înafara de faptul că nu mai eram condiționat de un loc fix, aceste telefoane au avut și alte avantaje care nu au fost atinse nici până astăzi – durata bateriei de peste 4-5 zile, rezistența mecanică și rețeaua puternică. La un moment dat, însă, lumea a început să se miște foarte repede și cu ajutorul internetului, omenirea a primit oportunitatea de a găsi, utiliza și transmite informația în câteva secunde. Așa că am renunțat la telefonul robust și mai puțin rapid și am început să utilizez telefoanele “inteligente”.

 

Ochiul este un organ sferic, orbita – deasemeni, prin urmare, mișcările acestuia au traiectorie – ai ghicit – sferică. Prima lentilă sferică pentru ochelari (comercială) a fost montată pe ramă în secolul 13, undeva în nordul Italiei. Această lentilă a rezolvat și rezolvă încă multe dintre probleme opticii medicale, însă are un mic neajuns. Imaginea plană care traverseaza o suprafata sferică.. se curbează.

 

Tehnologia a progresat și cercetătorii au identificat mai multe soluții pentru redresarea imaginii văzută printr-o pereche de ochelari. Deși venerabila lentilă sferică încă se produce, asemeni telefonului cu butoane – cu avantaje in general financiare, specialiștii Platinum Optic au pregătit pentru tine cel puțin o opțiune actuală, care să-ți ofere o vedere modernă, în conformitate cu activitatea, vârsta și preferințele tale.

 

Ce variante trebuie să iei în calcul?

 

Lentila individualizată este o lentilă croită după particularitățile fizionomiei, ramei și vederii tale. Periferia acestei lentile este corectată în conformitate cu puterea ei de magnificare, în așa fel încăt să “îndrepte” eroarea de planeitate pe care o comportă lentila sferică. Totodată, în procesul de fabricație al lentilei individualizate se ia în calcul miscarea reală, fiziologica a ochliului, care nu este un cerc perfect. Dacă ne referim la lumea modei, diferența dintre lentilele sferice și cele individualizate este diferența dintre Haute Couture și Pret-a-Porter, ori, dacă ne referim la industria auto, este diferența dintre un muscle car custom made și un Volksvagen de serie. Această inovație deservește cu succes persoanele care utilizează accentuat vederea periferică: industria IT care folosește concomitent mai multe monitoare, șoferul profesionist care își dorește să vadă cu coada ochiului oglinda mașinii, contabilului care lucrează concomitent cu mai multe dosare întinse pe birou, profesorului care notează ceva în catalog și aruncă și un ochi la Popescu din banca a doua de la perete. În general, sunt lentile potrivite pentru oamenii care profită de atenția lor distributivă, oamenii multi-tasking – fie ca e vorba de meseria ta, fie ca e vorba de felul tău dinamic de a fi.

 

Lentila optimizată pentru zona de aproape nu este o lentila progresivă, este insuficientă pentru nevoile unui presbiop matur, însă este varianta ideala pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 – 35 ani, care, de nevoie sau de plăcere își petrec mare parte din zi în fața dispozitivelor (mobile sau nu). Cum funcționează? Aceasta lentilă se prescrie după dioptria pentru vedere la distanță. În cele 2 treimi superioare ale lentilei se regăsește puterea optică necesară distanței, iar în treimea inferioară se regăsește un plus de magnificare pentru zona de aproape (în momentul în care privești aproape – la telefon, să zicem – tendința naturală este de a coborî atât capul cât și privirea). Acest boost se produce, de regulă, în trei variante de putere, în funcție de vârstă și în funcție de alți parametri pe care îi vei discuta în particular cu consilierul tău.

 

Lentila optimizată pentru zona intermediară este un produs inovativ, ideal pentru persoanele de peste 35 de ani care lucrează de aproape și au nevoie, pentru reprize foarte scurte, de vederea intermediară, ori alternează privirea de la tastatura unui laptop cu monitorul. Aproape toți purtătorii de lentile monofocale sferice de aproape, acuză imposibilitatea preciziei vizuale la zona intermediară cu un ochelar de citit, lucru, dealtfel, firesc. Dacă privești printr-o lupa de 10x un mecanism de ceas, îl vezi perfect. Dacă te uiti prin aceeași lupă la un copac aflat la 10 metri de tine, tot ce ai să vezi va fi o pată verde. Lentila optimizată pentru zona intermediară funcționează așa: se prescrie după dioptria de aproape, iar in jumatatea inferioară, cea prin care privești tastatura, telefonul, etc., se regăsește exact această dioptrie. În jumătatea superioară, se regăsește o descreștere a puterii de magnificare, pentru ca tu să poți vedea, fără să schimbi ochelarii cu cei de distanța, și lucrurile de pe birou, ori interlocutorul / colegul. Nici aceasta lentilă nu este o lentilă progresivă pentru că nu include nici o zonă pentru dioptria de distanță.

 

Lentila progresivă este recunoscută ca fiind soluția completă pentru vederea la vârsta presbiopiei, pentru persoanele de peste 38 de ani, active. Această lentilă include toate dioptriile necesare unui presbiop (distanță, intermediar și aproape) în sectoare din aceeași pereche de ochelari, fiecare poziționat corespunzător cu tipul de vedere utilizat la o anumită înălțime. Altfel spus, în partea de sus a ramei se situează dioptria corespunzătoare vederii de distanță (condus, mers pe stradă, etc.) pentru că, natural, când privești în depărtare, ții privirea sus. Cu cât cobori privirea și privești mai aproape, cu atât puterea lentilei crește și imaginea se clarifică. Putem spune că lentila progresivă cuprinde, într-un anumit sector, toate dioptriile din adiția ta. De pildă, dacă ne referim la un purtător care necesită la distanță o corecție de +1,00 iar la aproape una de +3,00, adiția acestuia este de 2,00. Lentila progresivă cuprinde toate cele 9 dioptrii din acest interval. Dacă ai alege corespondentul acestei corecții în bătrânele monofocale sferice ți-ar trebui nici mai mult nici mai puțin de 9 rame și 18 lentile, plus o gimnastică istovitoare de alternat în timp real toate aceste perechi.

 

Cum știi ce trebuie să alegi?

 

Tot ce trebuie să faci e să iți permiți să experimentezi. Nu suntem un magazin online, suntem aici pentru tine oricând ai nevoie de noi. Indiferent cât de mult te documentezi într-un domeniu conex vieții tale nu vei acoperi dedesubturile, statisticile și feed-back-urile reale, adunate în timp despre aceste produse. Consilierul tău Platinum îți va pune întrebările potrivite ca să aflați împreună care este alegerea ideala pentru tine.

 
Programare