Pfizer si Teva, rivale la cumpararea unui important producator de medicamente generice
Data publicării: 26-01-2010
Compania Pfizer, cu sediul central la New York, si producatorul israelian de medicamente generice Teva Pharmaceutical Industries Ltd. liciteaza pentru Ratiopharm intr-o lupta care pune fata in fata cel mai mare producator de produse farmaceutice din lume si cel mai important furnizor de patente pentru ingrijire medicala, potrivit ziarului de afaceri german Handelsblatt.
Reprezentantii publicatiei amintite au precizat ca o alta societate, din Suedia, cu capital privat, EQT, a licitat pentru Ratiopharm, insa avea putine sanse de a invinge companii precum Pfizer si Teva, potrivit unei stiri prezentate de Reuters. Dow Jones Newswires a raportat saptamana trecuta ca, de asemenea, Actavis Group, din Islanda, a fost interesata de Ratiopharm, unul dintre primii cinci furnizori de medicamente generice din lume.
„Ambii pretendenti la achizitionarea companiei germane sunt emblematici pe piata tranzactiilor in acest domeniu”, se arata in Blogul de Sanatate din The Wall Street Journal. „Pfizer [...] si-a schimbat directia de la modelul de produs unic, ce genereaza vanzari impresionante, catre o afacere mai diversificata, care include o unitate de medicamente generice in continua crestere. Teva [...] primeste aproximativ 30 la suta din profiturile obtinute in urma vanzarii medicamentelor de marca si are o valoare de piata de peste 50 de miliarde de dolari (mai mult decat cea a companiei Eli Lilly), dar si planuri ambitioase de dezvoltare”, mai mentioneaza Blogul de Sanatate din The Wall Street Journal.
Concurenta in continua crestere dintre cele doua companii s-a aratat si la finele saptamanii trecute, cand Pfizer a cerut Curtii Federale a Statele Unite ale Americii, din Delaware, sa blocheze initiativa Teva de a vinde o forma generica a antibioticului Zyvox. Pfizer a mentionat o incalcare a patentului in procesul intentat, in cautarea unei hotarari judecatoresti impotriva Teva, precizand ca Zyvox a fost protejat de concurenta pe piata medicamentelor generice pana cel putin in 2014, potrivit celor de la Reuters.
Compania Pfizer, cu campusuri de cercetare si dezvoltare foarte importante in localitatile Groton si New London, si-a diversificat portofoliul de medicamente in ultimele luni. La inceputul acestui an, reprezentantii societatii comerciale au anuntat ca vor incheia o afacere pentru a vinde 40 de medicamente generice produse de Strides Arcolab, din India, si, in cursul anului trecut, compania Pfizer au incheiat o intelegere asemanatoare cu firmele indiene de medicamente generice Aurobindo Pharma Ltd. si Claris Lifesciences Ltd. Contactati de jurnalisti pentru detalii, reprezentantii Pfizer nu au facut nici un fel de comentariu referitor la tranzactiile pe care incearca sa le incheie.
Cei de la Teva au precizat la inceputul acestui an ca se asteapta sa-si dubleze profiturile in urmatorii cinci ani. Reprezentantii Teva se asteptau sa fie, alaturi de compania franceza Sanofi-Aventis, printre cei mai activi pretendenti pentru Ratiopharm.
In 2004, cand Pfizer avea o alta strategie de afaceri, compania a vandut catre Teva societatea numita Dorom, firma sa care se ocupa de marketingul medicamentelor generice, la acea vreme unul dintre cei mai mari furnizori de patente pentru ingrijiri medicale din Italia. Afacerea a costat compania Teva aproximativ 91 de milioane de dolari, conform datelor prezentate atunci.
Sursa: FarmaBlu.ro,
26-01-2010, Vizualizari 1220