Pe viitor ovulele ar putea să nu fie necesare pentru conceperea unui copil

©

Autor:

Pe viitor ovulele ar putea să nu fie necesare pentru conceperea unui copil
O nouă descoperire ar putea să demoleze aproape două secole de știință: cercetătorii au reușit să creeze progenituri injectând cu spermă alte celule decât ovulele. Noul studiu ar putea revoluționa embriologia, ducând la folositea celulelor pielii în loc de ovule pentru tratamentele de fertilitate.

„Cercetările noastre contestă teoria conform căreia un mamifer poate fi conceput doar în urma fertilizării unui ovul.”, spune Dr. Tony Perry, embriolog molecular și autor al studiului publicat în revista Nature Communications.

În mod normal, pentru ca un ovul să se transforme în embrion, acesta trebuie să fie fertilizat de un spermatozoid. Cercetătorii au reușit să „păcălească” ovulele de șoareci să se dezvolte fără fertilizare. Embrionii produși au fost numiți „partenogenoți” (n.r. partenogeneză = producerea unui embrion dintr-un ou nefecundat) - celule foarte asemănătoare celorlalte celulelor din piele și alte organe ale corpului. Apoi, partenogenoții au fost injectați cu spermă și au început să se dezvolte normal, transformându-se în cele din urmă în pui de șoareci sănătoși.

Rata de succes a acestei proceduri a fost de 24%, cu mult superioară procedurii de clonare - 2%. Cei 30 de pui de șoareci rezultați în urma acestei proceduri nu prezentau probleme de sănătate și au avut la rândul lor pui, care de asemenea au născut alți pui.

Deocamdată suntem foarte departe de a putea utiliza celulele din piele sau alte organe ale corpului în loc de ovule și nici măcar nu există certitudinea că acest lucru se va întâmpla. Totuși, dacă cercetătorii ar transforma această posibilitate în realitate, implicațiile ar fi multiple: femeile infertile și familiile de homosexuali ar putea concepe proprii copii, iar conservaționiștii ar putea utiliza această procedură pentru a salva speciile de animalele rare, aflate pe cale de dispariție.

Autorii studiului - cercetători de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, de la Universitatea din Regensburg şi de la Institutul Fraunhofer de Toxicologie şi Medicină Experimentală din Germania - accentuează că aceste progrese în medicină sunt încă „speculative și fanteziste”, însă studiul de față este cu siguranță un început și sugerează că destinul unei celule nu este predeterminat.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 16-09-2016 | creare: 16-09-2016 | Vizite: 1651
Bibliografie
1. Creating Babies Without Eggs May One Day Be Possible Thanks To Groundbreaking New Research, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/creating-babies-without-eggs-may-one-day-be-possible-thanks-to-groundbreaking-new-research/
2. Mice produced by mitotic reprogramming of sperm injected into haploid parthenogenotes, link: https://www.nature.com/articles/ncomms12676
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Concepție
  • Cum are loc conceptia si dezvoltarea sarcinii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum