Pansamentul bioelectric ce previne infectarea rănilor

Pansamentul bioelectric ce previne infectarea rănilor

©

Autor:

Pansamentul bioelectric ce previne infectarea rănilor
Un pansament chirurgical care devine încărcat electric la contactul cu fluidele corpului ar putea ajuta la combaterea infecÈ›iilor È™i a rezistenÈ›ei la antibiotice.

Noul pansament a fost dezvoltat de o echipă de cercetători din cadrul Centrului Medical Wexner al Universității din Ohio È™i este primul care foloseÈ™te câmpurile electrice slabe pentru a ajuta la vindecarea rănilor È™i prevenirea apariÈ›iei infecÈ›iilor.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Annals of Surgery.

InfecÈ›iile asociate cu biofilm de bacterii rezistente reprezintă 75% din totalul infecÈ›iilor bacteriene în Statele Unite, È™i au fost studiate de echipa menÈ›ionată mai sus împreună cu alÈ›i cercetători de la Center for Regenerative Medicine & Cell Based Therapies, Medical Center’s Comprehensive Wound Center  È™i Center for Microbial Interface Technology. Este vorba de un studiu preclinic de lungă durată pe porcine care a analizat recunoaÈ™terea potenÈ›ialului „electroceuticelor” ca soluÈ›ie tehnologică eficientă pentru combaterea infecÈ›iilor cu biofilm de la nivelul rănilor.

Bioflmele bacteriene reprezintă o complicație majoră a leziunilor deoarece rezistă la tratamentul administrat. Pe baza interacțiunii electrostatice, bacteriile aderă la suprafață, un aspect important al formării biofilmului.

Studiul curent prezintă în final un pansament „electroceutic” wireless (WED) cu argint È™i zinc imprimat pe o È›esătură. Când este umezit, generează un câmp electric slab fără altă sursă externă de energie È™i poate fi utilizat ca bandaj reutilizabil.

În cadrul studiului, pansamentul WEB a fost aplicat timp de 2 ore pe o rană infectată (grup de porcine) pentru a testa abilitatea de a preveni formarea biofilmului. Simultan, a fost aplicat după 7 zile de la apariÈ›ia infecÈ›iei pentru a studia efectele în ceea ce priveÈ™te biofilmul deja format. Rănile au fost tratate cu pansament placebo sau WED de două ori pe săptămână pentru 56 zile, prezentând eficiență.

Pansamentul WED poate fi văzut la prima generaÈ›ie de pansamente „electroceutice” È™i are capacitatea de accelerare a cicatrizării prin restaurarea funcÈ›iei de barieră a pielii.

Autorii studiului menÈ›inează că pansamentul urmează a fi testat în curând într-un studiu clinic pe subiecÈ›i umani.

Sursa: The engineer
Sursa foto: The engineer

Data actualizare: 16-02-2020 | creare: 16-11-2017 | Vizite: 1559
Bibliografie
Surgical dressing fights infections with electricity, link: https://www.theengineer.co.uk/surgical-dressing-electricity-infections/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitivul de neurostimulare pentru persoanele cu sindromul ochilor uscaÈ›i
  • Algoritm dezvoltat de Google care detectează riscul cardiovascular din analiza ochilor
  • Pielea electronică ce afiÈ™ează în timp real date despre semnele vitale
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum