Originile ciumei au fost identificate

©

Autor:

Originile ciumei au fost identificate
S-a descoperit unde și-a avut originea una dintre cele mai faimoase pandemii din istoria omenirii: ciuma, sau Moartea Neagră.
Oamenii de știință de la Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology au identificat punctul de pornire în zona lacului Issyk Kul din Kârgâzstan.

Conform cercetătorilor, punctul de plecare și apariția acestei boli contagioase a fost subiect de dispută o perioadă lungă de timp, la baza acestora aflându-se pietrele de mormânt pe care arheologii le-au descoperit în zona care se crede a fi originea ciumei.

Aceasta, odată apărută în spațiul mării Mediterane prin intermediul vapoarelor comerciale care pătrundeau în porturi, a determinat pieirea a 60% din populația Europei, Orientului Mijlociu și a nordului Africii, acest focar fiind cunoscut sub denumirea de „Moartea Neagră”. Ulterior, valul s-a extins pe durata a 500 de ani, până la începutul secolului al XIX-lea, această perioadă fiind considerată a doua pandemie de ciumă la nivel global.

Specialiștii explică faptul că datările locurilor de veci ale persoanelor îngropate în acel lor sugerau faptul că mulți dintre aceștia au murit în anii 1338 și 1339. De asemenea, pe mormintele lor erau inscripționate detalii prind felul morții, majoritatea descriind o epidemie de natură și origine necunoscută, care a fost ulterior identificată drept ciumă. În urma analizei genetice a rămășițelor găsite în cimitirul din Kârgâzstan, oamenii de știință au descoperit că acestea conțineau ADN-ul specific bacteriei care a cauzat ciuma, denumită Yersinia pestis. Phil Slavin, unul dintre autorii principali ai studiului și istoric la Universitatea Sterling din Marea Britanie, afirmă că aceste noi informații ar putea să ducă la dovedirea faptului că persoanele care au fost găsite la situl arheologic au murit, într-adevăr, de ciumă.

Cercetătorii sunt de părere că acesta este și locul în care a avut loc diversificarea tulpinilor de ciumă, întrucât anterior se știa doar că acest fenomen a avut loc între secolele al X-lea și al XIV-lea. Acest lucru a fost obținut prin analiza tulpinilor în cauză și a evidențierii particularităților pe care le prezintă în mod asemănător, echipa reușind astfel să dovedească faptul că tulpina găsită în Kârgâzstan este cea originală, de la care au plecat variantele. Johannes Krause, autor al studiului, afirmă că tulpinile mai moderne ale ciumei au fost identificate și analizate în jurul munților Tian Shan, considerați acum rezervoarele de ciumă.

sursa: Science Daily
foto: PRB ARTS / stock.adobe.com

Data actualizare: 22-06-2022 | creare: 22-06-2022 | Vizite: 406
Bibliografie
Origins of the Black Death identified, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220615113242.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Viața de zi cu zi în epoca pandemiei de coronavirus
  • Studiu: efectele distanțării sociale în pandemia de gripă 1918
  • O istorie a pandemiilor care au afectat omenirea - și ce am învățat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum