Optogenetica arată că memoria poate fi manipulată prin impulsuri luminoase (studiu pe șoareci de laborator)
Autor: Redacția ROmedic
Cu toate acestea, teoria nu a putut fi testată decât recent, odată cu apariția optogeneticii.
O echipă de cercetători de la University of California a reușit să demonstreze ipoteza despre memoria episodică, aplicând această tehnică de ultimă oră pe șoareci de laborator, modificați genetic astfel încât activarea celulelor nervoase să le ofere culoarea verde fosforescent și să stimuleze o proteină prin care celulele să poată fi inhibate prin impulsuri luminoase. În acest mod activitatea cerebrală a șoarecilor a putut fi urmărită fidel pe durata memorării și accesării amintirilor formate și în același timp a permis cercetătorilor să inhibe memoria prin manipularea luminii.
Șoarecii au fost plasați într-o cușcă unde li s-au aplicat șocuri electrice ușoare, astfel încât să învețe locul respectiv și evenimentele asociate cu el. Plasându-i ulterior în aceeași cușcă pe care o cunoșteau, cercetătorii au putut observa cu ușurință celulele cerebrale activate (verde fosforescent) la nivelul hipocampusului, implicate în accesarea memoriei episodice. Inhibarea acestor celule prin acțiunea impulsurilor luminoase a dus la pierderea amintirilor. Nu același efect l-a avut și inhibarea altor celule din afara hipocampusului, ceea ce demonstrează rolul esențial al acestei zone cerebrale în accesarea memoriei.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Pierdere de memorie
- Tulburări de memorie şi concetrare
- "Absente", tulburari de memorie, blackout-uri. Oare am epilepsie?
- Tulburari de memorie.VA ROG AJUTOR!
- Am probleme cu memoria
- Lipsa de concetrare, pierderi de memorie
- Ginkobiloba - bun pentru memorie?
- Pastile de memorie