Ochelarii de soare

©

Autor:

Ochelarii de soare
Multe persoane își protejează pielea de radiațiile ultraviolete, însă uită de protecția ochilor.

Radiațiile ultraviolete (UV) sunt extrem de dăunătoare pentru sănătatea ochilor și a țesutului din jurul acestora, putând afecta vederea. Lumina strălucitoare produce reflexul încrucișat de închidere a ochilor și micșorarea pupilei pentru a minimiza penetrarea ochiului de către razele solare. Cu toate acestea, nivelul de apărare datorat acestui reflex natural este insuficient, fiind necesară protejarea prin alte metode, cum ar fi purtarea ochelarilor de soare.

Efectele radiațiilor UV asupra ochilor

Evitarea expunerii la radiații UV este importantă la orice vârstă, iar afectarea și leziunile sunt cumulative și ireversibile, astfel că e vital să ne protejăm ochii de radiațiile dăunătoare.

Soarele emite trei tipuri de radiații: UVA, UVB și UVC. În timp ce radiațiile UVC sunt absorbite de stratul de ozon atmosferic, radiațiile UVB sunt parțial blocate și capabile să producă arsuri la nivelul pielii și ochilor, crescând riscul de cancer. Radiațiile UVA nu sunt filtrate și produc cele mai grave leziuni asupra sănătății vederii și nu numai.

De asemenea, lumina albastră sau lumina HEV - Lumina Vizibilă de Energie Înaltă (High-Energy Visible Light) are implicații majore asupra risului de a dezvolta afecțiuni oculare cauzate de expunere.

Citiți aici mai multe despre radiațiile solare.


Iată care sunt efectele expunerii ochilor la radiațiile ultraviolete (UV):

Efecte temporare

După expunerea la soare fără protecție asupra ochilor, de multe ori apare înroșirea acestora, umflarea, hipersensibilitatea la lumină și oboseala vederii. Expunerea acută la radiații UV poate avea efecte temporare care dispar de obicei după 48 de ore. Acestea includ:
  • iritații ușoare;
  • senzația de corp străin în ochi;
  • fotoconjunctivită – inflamarea conjunctivei;
  • fotokeratită – cunoscută și ca orbire de la zăpadă, care cauzează inflamarea corneei și este ca o arsură solară la nivelul ochiului (deși afectarea nu este permanentă, durerea este destul de severă).

Deși aceste efecte nu sunt de lungă durată, dacă sunt asociate cu expunerea continuă și crescută la radiații poate produce alte afecțiuni și disconfort crescut.

Efecte pe termen lung

Când apar efecte pe termen scurt și nu sunt tratate sau expunerea la soare continuă (chiar și în cazuri când nu apar simptome), sănătatea ochilor poate fi afectată pe termen lung. Expunerea cumulată poate accelera afecțiunile ochilor.

Expunerea regulată la o cantitate prea mare de radiații UV poate produce leziune grave asupra ochiului, și anume:
  • crește riscul de cataractă – opacifierea lentilei ochiului;
  • pinguecula – apariția unei proeminențe gălbui la nivelul conjunctivei;
  • pterigion – o afecțiune manifestată printr-o creștere anormală de țesut conjunctiv între cornee și scleră (partea albă a ochiului);
  • degenerare maculară;
  • în unele cazuri, cancer de cornee sau conjunctivă;
  • carcinom bazal celular (cancer de piele) al pielii din jurul ochiului. (5)

Factori de risc

Pe lângă timpul cumulat de expunere la radiații, mai sunt și alți factori de risc ce influențează impactul asupra sănătății ochilor:
  • Culoarea ochilor pare să fie implicată în influențarea riscului, mai exact persoanele cu ochii albaștri sunt mai vulnerabile la acțiunea radiațiilor UV decât persoanele cu ochi căprui. Melanina, pigmentul protector, ar putea fi cauza, irisul albastru având o cantitate mai redusă de melanină.
  • Factori geografici – nisipul reflectă 25% dintre radiații, zăpada reflectă 85% dintre radiațiile UV, în timp ce iarba reflectă doar 3%. De asemenea, cu cât ne apropiem de ecuator, nivelul radiațiilor crește, precum și la creșterea în altitudine.
  • Momentul zilei, anotimpul și ora sunt de asemenea factori ce influențează nivelul de risc. De obicei, nivelul radiațiilor crește în intervalul orar 10-16. Cu toate acestea, nivelul radiațiilor care pătrund în ochi între orele 7-10 și 14-16  este dublu față de cel din intervalul 10-14 de obicei, din cauza unghiului mai direct sub care soarele ajunge la nivelul ochilor.
  • Ocupația – persoanele care lucrează în aer liber pe timpul zilei sunt mai expuse la radiații decât cele care lucrează în interiorul clădirilor.
  • Unele afecțiuni sau medicamente pot crește fotosensiblitatea oculară și vulnerabilitatea ochilor la afectare din cauza radiațiilor UV, cum ar fi cataracta, antibioticele sau cremele pentru zona ochilor cu retin-A.

Cum alegem ochelarii de soare potriviți?

Design-ul și prețul nu garantează eficiența. Asociația Americană de Optometrie și Academia Americană de Oftalmologie prevăd o serie de recomandări privind alegerea ochelarilor de soare cu protecție UV. Astfel, citiți eticheta ochelarilor și examinați-i cu grijă, deoarece ochelarii de soare trebuie:
  • să blocheze între 99-100% dintre radiațiile UVB și UVA (trebuie să aibă specificația „100% protecție UV” sau „UV400”, precum și protecție împotriva luminii HEV și marcaj CE (conform stadardelor europene);
  • să filtreze 75-90% din lumina vizibilă, adică să fie și întunecați;
  • să aibă lentile de culoare potrivită pentru momentele zilei când vreți să le purtați și activitățile desfășurate în acea perioadă, să fie fără pete, zgârieturi sau imperfecțiuni;
  • să fie cât mai mari pentru a preveni cât mai mult pătrunderea razelor în ochi, sau să fie tip wraparound (curbați) pentru fixare optimă;
  • să fie durabili și rezistenți la impact.

Atenție! Lentilele polarizate reduc reflexiile, nu radiațiile UV -  reduc razele reflectate de suprafețele strălucitoare sau apă, nu oferă mai multă protecție solară, însă sunt eficiente în activități precum șofatul sau activitățile în apă. Ochelarii polarizați eficienți trebuie să prezinte specificația de protecție maximă împotriva radiațiilor UV.


Puteți alege ochelarii de soare tip wraparound sau curbați care stau fixați pe ochi și nu permit trecerea razelor prin zona marginilor. Acești ochelari se folosesc de obicei pentru sporturi de iarnă, dar nu numai.

În funcie de materialul din care sunt făcute lentilele, acestea pot fi din: sticlă cu funcii optice (poate să absoarbă radiațiile UVB și UVA), plastic - polimetilmetacrilat (PMMA) care absoarbe radiațiile UV în cantitate redusă sau deloc, policarbonat care absoarbe radiațiile UVB, dar nu absoarbe radiațiile UVA sau le absoarbe în cantitate redusă. Persoanele care practică sporturi în aer liber trebuie să folosească ochelari de soare cu lentile din policarbonat sau trivex. Acestea prezintă rezistență la impact. (3, 4)

Tipuri de lentile

  • Lentile fotocromatice - își schimbă nivelul de întunecare sau transparență în funcție de condițiile meteo și de momentul zilei pentru a asigura protecție și confort.
  • Lentile anti-reflex - reduc reflexiile prin îmbunătățirea contrastului, acuității vizuale și a confortului.
  • Lentile tip oglindă - reflectă un spectru larg de lumină, inclusiv radiațiile infraroșii și razele de căldură.
  • Lentile polarizate - filtrează razele reflectate de pe suprafețe strălucitoare cum ar fi apă, suprafețe, trotuar sau bordul mașinii, îmbunătățind contrastul și vizibilitatea.
  • Lentile rezistente la impact - sunt folosite de obicei în medii predispuse la impact sau în timpul practicării sporturilor.
  • Lentile magnetice - pot fi ușor atașate sau detașate de pe ochelari, fiind folosite în special de persoanele care vor culori diferite ale lentilelor sau funcții diferite pentru anumite activități cum ar fi șofatul, activitățile în aer liber etc.

Varietăți de lentile în funcție de nuanță

  • Lentile cu nuanță solidă – nuanța este aceeași pe suprafața întregii lentile pentru a capta razele din toate direcțiile în mod egal.
  • Lentile cu un singur gradient – sunt mai întunecate în partea superioară și mai transparente în zona inferioară pentru a opri în special radiațiile care vin de sus și asigură vedere clară când se privește în față sau în jos.
  • Lentile cu dublu gradient - sunt mai întunecate în zona superioară și inferioară și mai deschise în zona centrală pentru a opri radiațiile care vin de sus și jos, în timp ce dacă se privește fix în față, imagina este clară, neîntunecată.
  • Lentile maronii, de culoarea chihlimbarului sau de culoarea cuprului - îmbunătățesc contrastul și vizibilitatea pentru filtrarea selectivă a lumini albastre, fiind ideale pentru activități în aer liber, apă sau zăpadă.
  • Lentile gri sau verde-gri - reduc radiațiile și mențin culorile naturale, fiind ideale pentru șofat deoarece nu obosesc ochii.
  • Lentile galbene sau roz - îmbunătățesc contrastul și definirea, în special în condiții cu lumină slabă sau ceață. (5)

Ochelari de soare pentru condus

Lumina directă și puternică reduce confortul, mai ales în timp ce conducem. De aceea, în acest scop se recomandă ochelarii de soare cu lentile polarizate și protecție UV, pentru a reduce lumina puternică, și în același timp lentile maro, gri, verzi sau galbene, pentru a minimiza distorsionarea culorilor.

Ochelari de soare pentru persoanele cu defecte de vedere

Ochelarii de vedere, în special cei cu lentile din policarbonat asigură protecție UV, însă destul de redusă. Lentilele care se închid la culoare la contactul cu lumina protejează mai bine împotriva radiațiilor UV și a luminii puternice. Optometristul vă poate indica ochelarii care sunt potriviți pentru defectul dumneavoastră de vedere și să asigure în același timp protecție solară. (2)

Ochelari de soare pentru copii

Copiii sunt mai vulnerabili la razele dăunătoare ale soarelui deoarece lentilele oculare naturale ale acestora sunt mai transparente decât  în cazul ochiului matur, permițând mai multor raze să penetreze și să ajungă în spatele ochiului. De asemenea, pielea din jurul ochilor este mai subțire, delicată și vulnerabilă. Cu toate acestea, majoritatea copiilor poartă ochelari de soare foare rar sau chiar niciodată.

În timp ce bebelușii mai mici de 6 luni nu trebuie expuși deloc la soare, odată ce au împlinit 6 luni trebuie să poarte ochelari de soare când sunt afară. Dacă poartă ochelari de vedere, trebuie să poarte și ochelari prescriși de protecție solară.

Pentru copii:
  • Alegeți ochelari de soare cu protecție UVA/UVB, protecție de 99-100%.
  • Alegeți ochelari cu rame și lentile mai mari și ajustabili, sau curbați, pentru a rămâne fixați (optați pentru lentile din plastic, deoarece sunt mai sigure).
  • Alegeți ochelari cu șnur de agățat pentru ca cei mici să nu îi piardă.
  • Lăsați copilul să își aleagă singur ochelarii pentru ca dorința de a-i purta să fie mai mare.
  • Aveți grijă ca lentilele sau rama să nu prezinte imperfecțiuni, zgârieturi care să distorsioneze vederea (copiii pot să nu depisteze aceste probleme singuri, astfel că e nevoie să fie verificați de un adult).
  • Pălăriuțele sunt absolut necesare pentru a proteja și zona din jurul ochilor și restul feței de radiațiile solare.  (7)

Alte moduri de a vă proteja ochii de soare

Unele lentile de contact oferă protecție UV adițională, absorb radiațiile UV prin reducerea cantității de radiații care ajung pe suprafața ochilor. De asemenea, protejează ochiul de radiațiile care vin din afara sau de pe marginile ochelarilor de protecție.

Conform FDA (U.S. Food and Drug Administration) și Institutului Național American de Standardizare, lentilele de contact UV sunt clasificate în:
  • Lentile clasa I de protecție, recomandate pentru mediile expuse la o cantitate mare de radiații, cum ar fi muntele sau plaja. Acestea trebuie să blocheze mai mult de 90% dintre radiațiile UVA (lungime de undă de 316-380 nm) și 90% dintre radiațiile UVB (280 – 315 nm).
  • Lentile clasa II de protecție, recomandate pentru uz general. Acestea trebuie să blocheze cel puțin 70% dintre radiațiile UVA și cel puțin 95% dintre radiațiile UVB. (6)

De obicei se recomandă utilizarea lentilelor de contact UV concomitent cu purtarea ochelarilor de soare pentru protecție maximă.


Alegeți pălării sau șepci cu boruri largi pentru protejarea ochilor și a zonei din jurul ochilor de razele solare.

Crema de protecție solară este extrem de necesară. Pentru zona ochilor sunt disponibile creme sub formă de stick-uri pentru o aplicare mai ușoară. De asemenea, cel mai important lucru, evitați expunerea la soare când intensitatea radiațiilor este mare.

Atenție!

  • Nu toți ochelarii de soare conferă protecție UVA și UVB. Este necesar să citiți eticheta ochelarilor pentru a vă asigura că, într-adevăr, conferă protecție UV.
  • Ochelarii cu protecție UV nu sunt neapărat foarte scumpi. De obicei, prețurile variază în funcție de firma producătoare și alte aspece de acest gen. Un factor care influnțează cu adevărat prețul în sens pozitiv este calitatea și rezistența lentilelor și a ramei.
  • Lentilele foarte întunecate nu asigură neapărat protecție UV (citiți eticheta pentru a vă asigura că protejează ochii de radiațiile UV). Lentilele negre fără protecție UV corespunzătoare pot fi chiar mai dăunătoare decât alte perechi de lentile deoarece produc dilatarea pupilei, crescând vulnerabilitatea retinei la radiațiile UV. Deși pot fi la prima vedere confortabile pentru ochi, cresc riscul afectării oculare. (5)

Data actualizare: 11-07-2016 | creare: 11-07-2016 | Vizite: 2844
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum