Oboseala post-COVID ar putea fi combătută cu creatină
©
Autor: Airinei Camelia
Pandemia de COVID-19 este una dintre cele mai grave din istoria înregistrată, cu peste 761 de milioane de cazuri și aproape 7 milioane de decese raportate de Organizația Mondială a Sănătății. Deși un număr mare de pacienți se recuperează, o proporție semnificativă continuă să prezinte simptome precum anosmie, ageuzie, dureri pulmonare, dificultăți de respirație și cefalee, chiar și la șase luni după recuperare. Aproximativ 45% dintre pacienții cu COVID-19 suferă și de simptome tipice ale sindromului de oboseală post-virală (PVFS), o afecțiune neurologică pe termen lung, slab înțeleasă.
Într-un studiu recent publicat în revista Food Science & Nutrition, cercetătorii au examinat potențialul suplimentării cu creatină ca strategie de intervenție pentru atenuarea simptomelor clinice ale sindromului de oboseală post-COVID-19. Studiul a utilizat o metodologie controlată cu placebo și dublu-anonimizată pentru a evalua efectele suplimentării cu creatină asupra adulților care au suferit recent de COVID-19.
Studiul a inclus 12 participanți adulți, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, care au fost confirmați clinic cu COVID-19 în ultimele trei luni înainte de începerea studiului. Toți participanții au prezentat cel puțin un simptom post-COVID-19 și au raportat niveluri moderate până la severe de oboseală. Grupurile de caz și control au fost alese aleatoriu, dar au fost încercate potriviri cât mai apropiate ale demografiei de bază. Măsurătorile au inclus cinci dimensiuni ale oboselei, nivelurile de creatină din țesuturi, timpul până la epuizare și prevalența efectelor secundare.
În concluzie, studiul sugerează că suplimentarea cu creatină poate fi o intervenție eficientă, sigură și accesibilă pentru pacienții care suferă de sindromul de oboseală post-COVID-19. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare cu eșantioane mai mari pentru a valida aceste rezultate.
sursa: News Medical
foto: RHJPhtotos/Shutterstock.com
Într-un studiu recent publicat în revista Food Science & Nutrition, cercetătorii au examinat potențialul suplimentării cu creatină ca strategie de intervenție pentru atenuarea simptomelor clinice ale sindromului de oboseală post-COVID-19. Studiul a utilizat o metodologie controlată cu placebo și dublu-anonimizată pentru a evalua efectele suplimentării cu creatină asupra adulților care au suferit recent de COVID-19.
Rezultatele studiului
Rezultatele indică faptul că o doză zilnică de 4 grame de creatină, administrată pe o perioadă de șase luni, îmbunătățește semnificativ bioenergetica țesuturilor și ajută la recuperarea pacienților de simptomele sindromului de oboseală. Îmbunătățiri semnificative ale oboselei și simptomelor asociate au fost observate încă de la trei luni de tratament, ceea ce susține utilizarea creatinei ca o intervenție accesibilă pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților afectați de sindromul de oboseală post-virală indus de SARS-CoV-2.Studiul a inclus 12 participanți adulți, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, care au fost confirmați clinic cu COVID-19 în ultimele trei luni înainte de începerea studiului. Toți participanții au prezentat cel puțin un simptom post-COVID-19 și au raportat niveluri moderate până la severe de oboseală. Grupurile de caz și control au fost alese aleatoriu, dar au fost încercate potriviri cât mai apropiate ale demografiei de bază. Măsurătorile au inclus cinci dimensiuni ale oboselei, nivelurile de creatină din țesuturi, timpul până la epuizare și prevalența efectelor secundare.
Concluzii și limitări
Analizele au arătat că nivelurile de creatină din țesut au crescut semnificativ în grupul de caz în comparație cu grupul de control, iar nivelurile de oboseală au scăzut semnificativ după trei luni de suplimentare cu creatină. Limitarea majoră a studiului a fost dimensiunea mică a eșantionului, ceea ce necesită cercetări ulterioare pentru a stabili suplimentarea cu creatină ca un tratament standard pentru PVFS și sindromul de oboseală post-COVID-19.În concluzie, studiul sugerează că suplimentarea cu creatină poate fi o intervenție eficientă, sigură și accesibilă pentru pacienții care suferă de sindromul de oboseală post-COVID-19. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare cu eșantioane mai mari pentru a valida aceste rezultate.
sursa: News Medical
foto: RHJPhtotos/Shutterstock.com
Data actualizare: 25-09-2023 | creare: 25-09-2023 | Vizite: 221
Bibliografie
Could creatine supplementation be the answer to post-COVID-19 fatigue?, link: https://www.news-medical.net/news/20230922/Could-creatine-supplementation-be-the-answer-to-post-COVID-19-fatigue.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Virusurile vegetale pot remodela lumea în viitor
- Vaccin împotriva gripei porcine care oferă perspective pentru dezvoltarea unui vaccin universal pentru oameni
- Un nou medicament care perturbă două ținte celulare ar îngreuna bacteriile să dezvolte rezistență
- Tuberculoza - o boală autoimună? (meta-analiză)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Probleme cu rinichi?
- Efecte secundare post Covid
- Nu tolerez nici un fel de medicament
- Căderea excesivă a parului dupa Covid
- Rinita vasomotorie post covid
- Roaccutane + creatină aminoacizi
- CT pulmonar
- Tensiune mică
- Mici bule de emfizem - plamani ca o bucata de cascaval cu gauri