Oamenii de știință au creat probiotice încapsulate care ar putea fi administrate intestinal mai eficient

©

Autor:

Oamenii de știință au creat probiotice încapsulate care ar putea fi administrate intestinal mai eficient

Cercetătorii de la Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) din Singapore au inventat probiotice învelite într-o capsulă ce le oferă rezistență la mediul acid din stomac, astfel având posibilitatea să elibereze bacteriile benefice direct în intestin.
De-a lungul timpului, au fost create probiotice menite să potențeze apărarea împotriva infecțiilor la nivel urinar și digestiv, acestea constând în microorganisme vii benefice pentru organismul gazdă căruia îi sunt administrate. La nivel intestinal, unul dintre beneficiile pe care acestea le aduc este prevenirea apariției obezității.


Cu toate acestea, numeroase studii au arătat că probioticele intestinale au o durată medie de viață de 30 de minute din momentul în care sunt administrate, din cauza acidității gastrice. De aceea, în ciuda numărului crescut de metode de administrare a acestora, s-a constatat că la acest nivel ajunge o cantitate prea scăzută de microorganisme pentru a își îndeplini cu succes rolul benefic.

Oamenii de știință de la NTU au descoperit că, prin acoperirea bacteriilor din familia Lacticaseibacillus cu alginat, care este un carbohidrat extras din algele brune, acestea sunt protejate de aciditatea din stomac, ajungând în siguranță la nivel intestinal. Odată pătrunse în intestinul subțire, alginatul ce acoperă probioticele este dezintegrat la contactul cu ionii fosfat care se găsesc în abundență la acest nivel.

Acest înveliș, în cadrul confecționării căruia se folosesc și molecule de zahăr pentru evitarea inactivării microorganismelor, are proprietăți alcaline ce pot compensa aciditatea stomacală. În plus, tehnologia de fabricație a alginatului este versatilă, putându-se obține probiotice sub formă de pudră cu diametrul de până la 10μm.

Pentru a realiza probioticele, cercetătorii au cultivat bacteriile Lacticaseibacillus pe medii speciale. Ulterior, după spălarea mediului în apă salină, aceștia au realizat concentrate bacteriene în conformitate cu dozajele recomandate de UN, urmând ca acestea să fie învelite cu un strat de alginat prin pulverizare.

Cercetătorii afirmă că, în continuare, se vor concentra pe obținerea unor metode mai eficiente de administrare de probiotice prin alimente și băuturi, spre exemplu berea, sau prin suplimente alimentare și medicamente.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 30-03-2022 | creare: 30-03-2022 | Vizite: 404
Bibliografie
Scientists develop coated probiotics that could be effectively delivered into the human gut, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220325093821.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Probioticele, benefice pentru memorie și stres
  • Iaurturile din comerț conțin suficiente „bacterii benefice” pentru a avea efecte asupra sănătății?
  • Probioticele NU cresc imunitatea la sugari și copii mici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum