O nouă tehnică audio poate ajuta oamenii să audă sunete la frecvențe ce depășesc capacitatea auditivă actuală
Autor: Teodorescu Mihai
Oamenii pot știi ce se întâmplă în jurul lor și unde se întâmplă ceva, cu ajutorul simțului auditiv, atât timp cât frecvențele sunetului se situează între 20 Hz și 20.000 Hz. Cercetătorii de la Universitatea Aalto au dezvoltat o nouă tehnică audio care le permite oamenilor să audă și sunete la frecvențe de peste 20.000 Hz, cu percepția simultană a direcției lor.
„În studiul nostru, am folosit liliecii în habitatul lor natural ca surse de sunet cu ultrasunete. Cu noua noastră tehnică, putem auzi acum direcțiile de sosire a sunetelor liliecilor, ceea ce înseamnă că putem urmări liliecii în zbor și putem auzi unde se află”, spune autorul studiului, profesorul Ville Pulkki de la Universitatea Aalto. Dispozitive mici au fost folosite înainte pentru a asculta liliecii, dar versiunile anterioare nu le permiteau ascultătorilor să localizeze liliecii. Cu ajutorul noului dispozitiv, cercetătorii înregistrează ultrasunetele folosind o serie de microfoane montate la nivel și distribuite uniform pe suprafața unei sfere mici. După ce semnalul a fost deplasat la frecvențe sonore, sunetul este redat imediat pe căști. În prezent, pitch-shifting se efectuează pe un computer, dar, în viitor, ar putea fi realizat cu electronice atașate la căști.
„O analiză a câmpului sonor se efectuează pe semnalele microfonului și, ca rezultat, obținem cea mai proeminentă direcție a câmpului sonor cu ultrasunete și un parametru care sugerează că sunetul provine doar dintr-o singură sursă. După aceasta, un singur semnal de microfon este adus în gama de frecvență audibilă a auzului uman și semnalul său cu o singură sursă este redat pe căști, astfel încât ascultătorul să poată percepe sursa din direcția în care a fost analizat sunetul pentru a ajunge”, spune Pulkki.
Pe lângă atracția sa populară, tehnica are aplicații tangibile din lumea reală. „În știință și artă, oamenii au fost întotdeauna interesați de modul în care și-ar putea îmbunătăți simțurile. Găsirea surselor de sunet cu ultrasunete este, de asemenea, utilă în multe situații practice, cum ar fi găsirea scurgerilor în conductele de gaz sub presiune. Scurgerile minore ale conductelor produc adesea emisii puternice de ultrasunete nedetectate de auzul normal. Dispozitivul ne permite să detectăm rapid sursa de sunet”, explică același cercetător.
sursa: Scence Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Telemedicina: sondajele reflectă lipsa de eficiență a consultațiilor realizate prin intermediul tehnologiei telecomunicațiilor
- IQbuds - căștile inteligente te ajută să selectezi sunetele din mediu pe care vrei să le auzi
- Frica de păianjeni, diminuată cu ajutorul realității augmentate
- Un dispozitiv pentru prelevarea probelor de sânge fără ace
- Aparat auditiv
- Dopurile de urechi afecteaza auzul?
- Ureche infundata si cu cealalta aud slab
- E posibil sa imi pierd auzul?
- Probleme de auz in urma unui incident cu pirotehnice
- Sechele post-otitice
- Problema de sanatate, dar fara diagnostic concret (scaderea auzului)
- Ameteala si tulburari de auz
- Pierdere partiala auz