O nouă metodă ultrasonografică pentru evaluarea mai precisă a sănătății inimii

©

Autor:

O nouă metodă ultrasonografică pentru evaluarea mai precisă a sănătății inimii
Cercetătorii din cadrul Universității din Lund (Suedia) au descoperit o nouă tehnică mai precisă pentru diferențierea plăcilor arteriale periculoase de cele mai puțin dăunătoare, utilizând tehnica ultrasonografiei. Acest lucru ar putea ajuta la depistarea precoce a riscului de accident vascular cerebral sau infarct, fără necesitatea intervențiilor chirurgicale.

Ateroscleroza este o afecțiune inflamatorie a arterelor cauzată de acumularea de depozite la nivelul pereților vaselor. Ruperea acestor depozite sau plăci poate produce la rândul său atac vascular cerebral sau infarct. Incidența a crescut considerabil în ultima vreme, producând numeroase cazuri de moarte prematură.


Tehnicile de chirurgie vasculară pot fi aplicate doar dacă blocajul este puternic, fiind cauzat de plăcile de dimensiuni mari. Stabilitatea acestor plăci nu poate fi însă verificată cu precizie în urma analizei fluxului sangvin sau a dimensiunilor, fiind esențial de știut tipul de celule care produce aglomerarea. Plăcile mai puțin dăunătoare conțin țesut conector și celule musculare netede, în timp ce plăcile periculoare sunt formate din grăsimi (lipide) și celule macrofage, putând să includă și hemoragii.

Cu ajutorul unor formule matematice de calcul, echipa de bioingineri medicali a ajuns la concluzia că semnalele ultrasunetelor pot fi interpretate astfel încât să se distingă dacă plăcile de pe carotidă sunt dăunătoare sau nu.

Noua metodă ar putea fi utilă pentru a identifica paciențiii cu risc ridicat de afecțiuni cardiovasculare acute, dar și pentru supravegherea post-chirurgicală de după înlăturarea plăcilor. Scanarea ultrasonografică a arterei carotide ar putea favoriza intervențiile chirurgicale în stadii incipiente ale afecțiunii și ar putea preveni necesitatea unei intervenții în alte cazuri.

Tehnica ultrasonografică este una relativ accesibilă, putând detecta numeroase cazuri de afecțiuni cardiovasculare în stadii incipiente, fiind ieftină și inofensivă pentru pacient.

Echipa de cercetători urmează să desfășoare o serie de studii clinice, înainte ca metoda să fie folosită pe scară largă. Studiul face parte dintr-un proiect european mai larg de cercetare numit SUMMIT (SUrrogate markers for Micro- and Macro- vascular hard endpoints for Innovative diabetes Tools)

Mai jos puteți vedea prezentarea principiului metodei și a tehnicii de investigație:



Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 16-10-2022 | creare: 24-03-2016 | Vizite: 1557
Bibliografie
New ultrasound method creates better picture of cardiovascular health, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/308284.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pietrele la fiere pot crește cu o cincime riscul apariției bolilor de inimă
  • În premieră, s-au folosit ultrasunetele pentru a „reporni” creierului unei persoane aflate în comă
  • Grăsimea abdominală este responsabilă de apariția diabetului tip 2 și a bolilor de inimă
  •