ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Substanțele chimice care perturbă activitatea endocrină ar putea crește riscul de cancer mamar

©

Autor:

Substanțele chimice care perturbă activitatea endocrină ar putea crește riscul de cancer mamar

Expunerea la anumite substanțe chimice care afectează sistemul endocrin ar putea crește riscul de cancer mamar, potrivit unei noi revizuiri sistematice cuprinzătoare a cercetărilor epidemiologice. Cu toate acestea, pentru multe substanțe chimice, dovezile sunt inconsistente sau sunt încă limitate.
Revizuirea a fost efectuată de cercetători de la Universitățile din Hong Kong și Finlanda de Est și publicată în Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Perturbatorii endocrini, proveniți dintr-o varietate de surse, inclusiv pesticide, plastifianți și alte substanțe chimice industriale și farmaceutice, precum și din surse naturale, pot interfera cu sistemul hormonal al organismului. În ultimii ani a existat un interes tot mai mare în studierea rolului pe care perturbatorii endocrini care imită estrogenul, așa-numiții xenoestrogeni, îl pot avea în dezvoltarea cancerului de sân. Cercetătorii au analizat 131 de studii epidemiologice care au evaluat legătura dintre expunerea la xenoestrogen și cancerul de sân. Majoritatea studiilor au evaluat expunerile prin măsurarea perturbatorilor endocrini și a metaboliților acestora în urină, ser, plasmă sau țesuturi adipoase.

Conform revizuirii, pesticidul Diclor-Difenil-Tricloretanul (DDT), interzis pe scară largă, este unul dintre cei mai studiați perturbatori endocrini în ceea ce privește riscul de cancer mamar. Din 43 de studii epidemiologice, unsprezece au raportat asocieri pozitive între DDT sau metaboliții săi în incidența lipidelor, serului sau plasmei și a cancerului de sân. În câteva studii, pesticidul DDT a fost legat de cancerul de sân estrogen pozitiv sau asocierea cu riscul de cancer de sân depindea de genotip.

Bifenilii policlorurați, PCB-urile, un grup mare de compuși folosiți în dispozitive electrice, au fost asociați cu o incidență mai mare a cancerului de sân în 19 studii, iar în alte 50 de studii asocierea a fost inconsistentă. Fitoestrogenii, estrogenii naturali proveniți din plante, despre care s-a sugerat că pot preveni cancerului de sân, precum genisteina, au crescut riscul de cancer de sân în 18 studii, însă doar în anumite grupe de vârstă sau populații. Utilizarea contraceptivelor orale a fost legată de un risc crescut de cancer mamar în șapte din opt studii epidemiologice, dar au existat controverse cu privire la modul în care durata sau întreruperea utilizării contraceptivelor orale a afectat riscul.

 

Revizuirea a inclus, de asemenea, erbicidul atrazină, subprodusul industrial dioxină, micotoxinele produse de matrițele alimentare și de cultură și PBDE găsite în straturile și aparatele de mobilier de uz casnic, dar studiile epidemiologice privind legăturile lor cu riscul de cancer mamar erau încă rare și adesea inconsistente.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 22-04-2021 | creare: 22-04-2021 | Vizite: 436
Bibliografie
Review summarizes known links between endocrine disruptors and breast cancer risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210420121509.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
  • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  •