O nouă metodă de a dormi crește capacitatea creierului de a-și aminti lucruri
Un nou studiu sugerează o metodă de a dormi pentru a crește capacitatea creierului de a-și aminti lucruri.
Metoda presupune administrarea la una dintre nări a unei arome ce aduce înapoi anumite amintiri. Rezultatele ar putea ajuta persoanele cu leziuni cerebrale să își recapete posibilitatea de formare a amintirilor sau în tratamentul tulburării de stres posttraumatice (PTSD).
Descoperirea a fost publicată în jurnalul Current Biology.
Este bine cunoscut faptul că amintirile se consolidează în creier în timpul somnului. În ceea ce privește memoria pe termen lung, informația trece treptat de la nivelul hipocampusului, care stochează temporar amintirile, până la nivelul neocortexului. Mecanismul acestui proces de tranziție din hipocamp în neocortex rămâne însă o necunoscută.
Cercetătorii au investigat procesul de consolidare a amintirilor doar într-o emisferă a creierului în timpul somnului, putând astfel să compare activitatea între cele două emisfere. Oamenii de știință speră ca metoda să fie utilă în clinică, de pildă la pacienții cu tulburare de stres posttraumatic, care prezintă o activitate mai mare la nivelul emisferei drepte atunci când își reamintesc o traumă. La aceștia, metoda ar putea modifica amintirile în timpul somnului, ajutând la ameliorarea stresului emoțional ce vine odată cu reamintirea traumelor. Mai mult, ea ar putea ajuta în terapia de reabilitare după lezarea uneia dintre emisfere în urma accidentului vascular cerebral.
Amintirile asociate cu zone din partea stânga a unei persoane sunt depozitate la nivelul emisferei cerebrale drepte și invers.
În timp ce participanții erau expuși la miros de trandafir, au fost puși să rețină locul cuvintelor care le apăreau pe un calculator, fie în partea stângă, fie în partea dreaptă a ecranului. Apoi, au trebuit să își amintească unde erau situate aceste cuvinte și imediat după, au fost trimiși să doarmă. În timpul somnului, au fost din nou expuși mirosului de trandafir, dar de data aceasta la nivelul unei singure nări. De asemenea, participanților li s-a înregistrat activitatea cerebrală în timpul somnului prin intermediul unei electroencefalograme (EEG). Rezultatele au arătat că expunerea unei singure nări la miros a determinat tipuri diferite de activitate în cele două emisfere. Emisfera care a înregistrat mirosul a arătat o consolidare mai bună a amintirilor în timpul somnului. După ce s-au trezit, participanții au trebuit să își reamintească cuvintele prezentate înainte de a adormi. Rezultatele arată că memoria a fost mai puternică pentru cuvintele prezentate emisferei care a înregistrat mirosul de trandafir, în comparație cu emisfera opusă.
Rezultatele subliniază că procesul de consolidare al amintirilor poate fi stimulat prin factori externi, precum mirosul.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tanakan sau nootropil
- Cum pot sa rezolv problema?:( E deranjant si suparator:(
- Memorez greu
- Probleme de memorie dupa operatie de tiroidectomie
- Pastile pentru memorie
- Medicamente pentru concentrare/atentie/memorie bune?
- Ginkobiloba - bun pentru memorie?