Femeile cu boală celiacă sunt de două ori mai predispuse la anorexie

©

Autor:

Femeile cu boală celiacă sunt de două ori mai predispuse la anorexie
Boala celiacă este o afecțiune inflamatorie gastrointestinală caracterizată de apariția unei reacții autoimune la nivelul intestinului subțire ca răspuns la ingestia de gluten. Celiachia afectează circa 1 din 141 de persoane în Statele Unite, potrivit National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease, și este mult mai prevalentă în rândul femeilor.

Citiți mai multe despre boala celiacă în articol.

Anorexia nervoasă este în schimb o tulburare cronică de comportament alimentar care afectează cel puțin 30 de milioane dintre americani și circa 1% din populația feminină din Statele Unite. Această psihopatie este caracterizată printr-o imagine corporală distorsionată și anume, persoanele în cauză se consideră supraponderale deși indicele de masă corporală se situează de cele mai multe ori sub limita inferioară pentru o greutate sănătoasă. Deși anorexia poate fi prezentă la ambele sexe, ea este de 2.5 ori mai prevalentă în rândul femeilor.

Mai multe informații despre anorexia nervoasă găsiți în articol.

Atât celiachia cât și anorexia afectează în mod particular adolescenții și tinerii adulți, fapt care i-a determinant pe cercetători să analizeze care este relația dintre cele două afecțiuni și prevalența acestora concomitentă la femeile tinere. Rezultatele cercetării au fost publicate după cum urmează în jurnalul științific Pediatrics.

La studiu au participat 17,959 femei din Suedia diagnosticate cu celiachie în perioada dintre 1969 și 2008. Vârsta medie a participantelor atunci când au primit diagnosticul a fost de 28 de ani, dintre care 353 de femei au fost diagnosticate cu anorexie la vârsta de 17 ani (valoare medie rezultată în urma interpretării statistice a datelor).

Pacientele au fost monitorizate 1,174,401 ani-persoane-în-urmărire (metodă utilizată în studiile din domeniul sănătății pentru a calcula ratele de incidență ale unei boli).

Cercetătorii au avut în vedere și un grup de control format din 89,379 femei care nu prezentau celiachie.

În total, 54 din aproximativ 18,000 de paciente cu boala celiacă au fost diagnosticate cu anorexie, comparativ cu cei 180 din grupul de control (89,379 participanți). Aceste cifre corespund unei incidențe ale anorexiei în rândul femeilor diagnosticate cu celiachie de 27 de cazuri/100,000 ani-persoană, comparativ cu 18/100,000 ani-persoană în cazul femeilor non-celiace.

Unele participante prezentau în antecedentele patologice anorexie nervoasă înainte de a fi diagnosticate cu celiachie – mai exact, 33 de femei din grupul persoanelor cu boală celiacă.

Tinerele adulte în vârstă de 20 de ani sau mai mult, diagnosticate anterior cu boală celiacă au fost de 2 ori mai predispuse să dezvolte anorexie nervoasă mai târziu în viață, comparativ cu perechile non-celiace, iar femeile care au fost diagnosticate cu celiachie înainte de a împlini vârsta de 19 ani au avut de 4.5 ori mai multe „șanse” de a fi diagnosticate și cu anorexie în comparație cu cele din grupul de control.

Design-ul studiului nu a permis stabilirea relației de cauzalitate între cele două condiții coexistente, boala celiacă și anorexia nervoasă. În schimb, concluziile rezultate atrag atenția asupra riscului pe care îl presupune diagnosticarea greșită la adolescente a celiachiei, cu anorexia. Fapt care ar putea întârzia instaurarea tratamentului pentru boala celiacă, cu atât mai mult cu cât ele sunt la o vârstă vulnerabilă caracterizată printr-o creștere și dezvoltare accelerate.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 24-03-2024 | creare: 20-04-2017 | Vizite: 1795
Bibliografie
Women with celiac disease twice as likely to develop anorexia, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/316808.php

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta de eliminare a glutenului la copiii fără boală celiacă: riscuri sau beneficii?
  • Anorexia nervoasă: plăcerea de a deveni slab sau frica de a lua în greutate?
  • Senzorul care detectează glutenul din alimente în cel mai scurt timp
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum