O nouă clasă de analgezice modificate ce acționează ca opioidele, dar fără a crea dependență

©

Autor:

O nouă clasă de analgezice modificate ce acționează ca opioidele, dar fără a crea dependență
Dependența de opiacee pentru reducerea durerilor cronice este destul de frecventă în rândul pacienților, fiind un efect secundar nedorit al acestor medicamente.
Dependența este un efect secundar deosebit de periculos deoarece afectează creierul unui pacient și crește necesarul dozelor de medicamente opioide pentru a menține simptomele de sevraj la limită.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au dezvoltat un medicament analgezic cu efecte similare opioidelor în ceea ce privește reducerea durerii, dar fără riscul de a cauza dependență.

Echipa de cercetare a proiectat o serie de medicamente asemănătoare opioidelor, care ar acționa asupra receptorilor de durere în creier, blocând în același timp receptorii responsabili pentru apariția dependenței și a toleranței.

Folosind peptide de reducere a durerii produse de creier ca modele, oamenii de știință au dezvoltat o serie de „peptidomimetice” - agenți suficient de mici pentru a putea pătrunde în creier și să acționeze asupra a diferiți receptori opioizi în diferite moduri.

Când au testat un astfel de compus pe cobai, au descoperit că nu doar că a ameliorat durerea, dar a produs o toleranță și o dependență fizică mult mai mică decât morfina.

Lucrarea nu doar că oferă o soluție sigură și eficientă pentru pacienții care se confruntă cu dureri cronice, fără a cauza dependență, dar poate oferi, de asemenea, o mai bună înțelegere a modului de funcționare a receptorilor opioizi și a interacțiunii dintre ei.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 15-01-2020 | creare: 03-05-2018 | Vizite: 1505
Bibliografie
This engineered painkiller works like an opioid but isn't addictive in animal tests, link: https://medicalxpress.com/news/2018-04-painkiller-opioid-isnt-addictive-animal.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Biosenzor ingerabil pentru monitorizarea administrării de analgezice opioide
  • Noul ghid canadian pentru tratarea dependenței de opioide - recomandări cheie
  • Noi cercetări evidențiază efecte secundare neașteptate ale analgezicelor obișnuite
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum