O conexiune dintre dietă, sănătatea ochilor și durata de viață

©

Autor:

O conexiune dintre dietă, sănătatea ochilor și durata de viață
Un nou studiu al cercetătorilor de la Institutul Buck arată că există o legătură între tulburările oculare și disfuncții ale altor țesuturi, sugerând că postul ar putea să aibă un efect benefic asupra îmbunătățirii vederii și o influență majoră asupra duratei de viață.
Pankaj Kapahi, profesor și doctor în cadrul institutului, afirmă că în cadrul lucrării s-a evidențiat faptul că, din cauza ceasurilor circadiene de la nivelul organismului nostru, ochiul poate regla în mod direct durata de viață a unei persoane. La acest fenomen participă și schimbările zilnice pe care acesta le percepe, precum cele de lumină și temperatură cauzate de soare, oscilațiile de acest fel afectând comportamentele de bază ale animalelor, precum ciclul somn/veghe, după cum arată studiile anterioare.

Cercetarea a fost realizată asupra muștei de fructe care, conform cercetătorilor, a prezentat o activare a unor gene ritmice localizate la nivelul celulelor oculare în urma restricțiilor alimentare impuse de aceștia. În plus, specialiștii au descoperit că muștele au beneficiat o prelungire a vieții dacă au fost ținute majoritar în medii întunecate, aspect care a mirat echipa deoarece anterior se credea că acestea necesită lumină pentru ritmul circadian. Profesorul afirmă că expunerea la lumină determină o inflamație la nivel ocular apărută prin degenerarea fotoreceptorilor care, dacă este prezentă pentru o perioadă lungă de timp, poate determina apariția unor afecțiuni cronice comune.

Acesta atenționează și asupra faptului că în acest studiu nu este vorba doar despre lumina solară, deoarece și lumina puternică a ecranelor poate determina aceleași modificări patologice. Cu toate acestea, oamenii de știință menționează că, deși aceste fenomene se întâlnesc și la om, intensitatea lor nu este la fel de mare ca cea din cazul muștelor de fructe, întrucât ochiul este un organ esențial și foarte sensibil la acestea. Cu toate acestea, este important de menționat faptul că, deoarece la insecte s-a observat o îmbunătățire a funcției fotoreceptorilor în urma începerii unei perioade de restricție alimentară, aceasta poate fi benefică pentru toate celulele neuronale. Astfel, adoptarea unor obiceiuri alimentare de acest fel, mai exact postirea, ar putea să mențină funcțiile cerebrale în limite normale pe parcursul procesului de îmbătrânire și să limiteze apariția tulburărilor neurologice de tipul demenței.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-06-2022 | creare: 10-06-2022 | Vizite: 465
Bibliografie
Intriguing connection between diet, eye health and lifespan uncovered, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220607120954.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Chiar și micile schimbări pozitive în alimentație îți prelungesc viața
  • STUDIU: Longevitatea și paradoxul obezității
  • Hong Kong - orașul cu speranța de viață cea mai mare
  •