O conexiune dintre dietă, sănătatea ochilor și durata de viață
![O conexiune dintre dietă, sănătatea ochilor și durata de viață](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42132.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Pankaj Kapahi, profesor și doctor în cadrul institutului, afirmă că în cadrul lucrării s-a evidențiat faptul că, din cauza ceasurilor circadiene de la nivelul organismului nostru, ochiul poate regla în mod direct durata de viață a unei persoane. La acest fenomen participă și schimbările zilnice pe care acesta le percepe, precum cele de lumină și temperatură cauzate de soare, oscilațiile de acest fel afectând comportamentele de bază ale animalelor, precum ciclul somn/veghe, după cum arată studiile anterioare.
Cercetarea a fost realizată asupra muștei de fructe care, conform cercetătorilor, a prezentat o activare a unor gene ritmice localizate la nivelul celulelor oculare în urma restricțiilor alimentare impuse de aceștia. În plus, specialiștii au descoperit că muștele au beneficiat o prelungire a vieții dacă au fost ținute majoritar în medii întunecate, aspect care a mirat echipa deoarece anterior se credea că acestea necesită lumină pentru ritmul circadian. Profesorul afirmă că expunerea la lumină determină o inflamație la nivel ocular apărută prin degenerarea fotoreceptorilor care, dacă este prezentă pentru o perioadă lungă de timp, poate determina apariția unor afecțiuni cronice comune.
Acesta atenționează și asupra faptului că în acest studiu nu este vorba doar despre lumina solară, deoarece și lumina puternică a ecranelor poate determina aceleași modificări patologice. Cu toate acestea, oamenii de știință menționează că, deși aceste fenomene se întâlnesc și la om, intensitatea lor nu este la fel de mare ca cea din cazul muștelor de fructe, întrucât ochiul este un organ esențial și foarte sensibil la acestea. Cu toate acestea, este important de menționat faptul că, deoarece la insecte s-a observat o îmbunătățire a funcției fotoreceptorilor în urma începerii unei perioade de restricție alimentară, aceasta poate fi benefică pentru toate celulele neuronale. Astfel, adoptarea unor obiceiuri alimentare de acest fel, mai exact postirea, ar putea să mențină funcțiile cerebrale în limite normale pe parcursul procesului de îmbătrânire și să limiteze apariția tulburărilor neurologice de tipul demenței.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 10-06-2022 | creare: 10-06-2022 | Vizite: 511
Bibliografie
Intriguing connection between diet, eye health and lifespan uncovered, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220607120954.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni