O alternativă promițătoare pentru a aborda problemele de sănătate mintală generate de pandemia COVID-19

©

Autor:

O alternativă promițătoare pentru a aborda problemele de sănătate mintală generate de pandemia COVID-19
Intervențiile psihoterapeutice asistate prin computer sau smartphone par a fi eficiente în reducerea simptomelor depresiei și, deși rămâne neclar dacă sunt la fel de eficiente ca psihoterapia față în față, ele oferă o alternativă promițătoare pentru a aborda nevoile în creștere de sănătate mintală generate de pandemia COVID-19, potrivit unor noi cercetări.
Intervențiile digitale presupun de obicei conectarea pacienților la un program software, site web sau aplicație pentru a citi, viziona, asculta și interacționa cu conținut structurat ca o serie de module sau lecții. Persoanele fizice primesc adesea teme legate de module și completează în mod regulat chestionare administrate digital relevante pentru problemele lor de prezentare, ceea ce le permitr medicilor să monitorizeze progresul și rezultatele pacienților în cazurile în care intervențiile digitale includ sprijin uman. Intervențiile digitale nu sunt același lucru cu teleterapia, care a primit multă atenție în timpul pandemiei. Teleterapia folosește servicii de videoconferință sau telefon pentru a facilita psihoterapia individuală.

Cercetătorii au efectuat o meta-analiză a 83 de studii care testează aplicații digitale pentru tratarea depresiei. Meta-analiza a implicat în total peste 15.000 de participanți, 80% adulți și 69,5% femei. Toate studiile au fost studii controlate randomizate care compară un tratament de intervenție digitală fie cu un control inactiv (de exemplu, control pe lista de așteptare) sau cu o condiție de comparație activă (de exemplu, psihoterapie față în față) și în primul rând concentrat pe indivizii cu simptome de depresie ușoare până la moderate.

În general, cercetătorii au descoperit că intervențiile digitale au îmbunătățit simptomele depresiei față de condițiile de control, dar efectul nu a fost la fel de puternic ca cel găsit într-o meta-analiză similară a psihoterapiei față în față. Nu au existat suficiente studii în meta-analiza actuală pentru a compara direct intervențiile digitale cu psihoterapia față în față, iar cercetătorii nu au găsit studii care să compare strategiile digitale cu terapia medicamentoasă.

Tratamentele digitale care au implicat o componentă umană au fost cele mai eficiente în reducerea simptomelor depresiei. Acest lucru poate fi explicat parțial prin faptul că o componentă umană a crescut probabilitatea ca participanții să finalizeze intervenția completă, iar respectarea unei scheme complete de tratament este legată de rezultate mai bune.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-12-2021 | creare: 15-12-2021 | Vizite: 419
Bibliografie
Computer-, smartphone-based treatments effective at reducing symptoms of depression, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211213094848.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Viața de zi cu zi în epoca pandemiei de coronavirus
  • Studiu: efectele distanțării sociale în pandemia de gripă 1918
  • O istorie a pandemiilor care au afectat omenirea - și ce am învățat
  •