English version
EN version ROmedic Cabinete medicale Ploiesti Cabinete Laborator de analize Laborator de analize Ploiesti

Menopauza – simptome și dereglări hormonale

Menopauza este un proces fiziologic normal diagnosticat după lipsa menstrelor cel puțin 12 luni fără cauză patologică.

Pe masură ce femeia înaintează în vârstă, declinul nivelului de estrogeni determină menstre neregulate, până la încetarea permanentă a menstruației. 
Acest moment semnifică încetarea capacitații reproductive a femeii.

 

Menopauza este o etapă importantă în viața unei femei cu multe modificări fizice și psihice cu impact asupra calitații vieții.
Peste o treime din viața unei femei este în perioada post menopauza.

Majoritatea femeilor intră la menopauză între 49 și 52 ani. Menopauza precoce este definită ca menopauza la femeile sub 45 ani.

 Insuficiența ovariană primară este definită ca menopauză la femeile sub 40 de ani cu incidența de ~1%.

 

Simptomele care se asociază tranziției la menopauză sunt majoritatea vasomotorii. În 80% din cazuri, bufeurile și transpirațiile nocturne sunt cele pentru care femeile caută tratament medical în menopauză. Bufeurile sunt adesea asociate cu transpirație, frisoane, dureri de cap, oboseală, leșin și anxietate. Acestea pot fi declanșate de medii calde sau de stres emoțional.

 

Alte simptome ale menopauzei:
– Insomnie sau perturbări ale somnului
– Creștere în greutate
– Modificări comportamentale
– Dureri de sâni
– Depresie
– Cefalee (dureri de cap)

 

Stadiul inițial al menopauzei este asociat cu un nivel crescut al FSH.
FSH este un hormon eliberat de hipofiză pentru a stimula dezvoltarea foliculilor sau ovulelor de către ovare.
Pe masură ce la nivel ovarian se produc mai puțini estrogeni și inhibină se perturbă axul hipotalamo- hipofizo- ovarian. Crește astfel nivelul de FSH și activitatea aromatazei foliculare.

Nivelul de testosteron nu este perturbat în menopauză iar nivelul de progesteron, dependent de ovulație, se va diminua în timpul menopauzei.
Funcția tiroidei nu este perturbată de menopauză.

 

Declinul nivelului de estrogeni care apare în menopauză crește riscul de boli cardiovasculare. Dislipidemia se întalnește frecvent ca o consecință printr-o creștere cu pana la 15% a LDl-co, trigliceridelor.
Se asociază cu modificări în distribuția grasimii corpului, tensiunea arterială, metabolism. Crește riscul de apariție a sindromului metabolic.

Ultimele studii au aratat că menopauza înainte de vârsta de 45 ani crește cu 50% riscul de boală coronariană, evidențiind rolul benefic al estrogenilor în protecția cardiovasculară.
Femeile care intră la menopauză dupa vârsta de 55 ani au un risc crescut de a dezvolta cancer de sân prin expunerea îndelungată la estrogeni.

Prima opțiune terapeutică postmenopauză este terapia hormonală.


Pentru femeile care nu au indicație sau nu doresc să urmeze terapie hormonală de substituție simptomele vasomotorii se reduc ca intensitate și frecvență prin utilizarea inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS).
 

 
Programare