ÎNGRIJIREA URECHII: CURĂȚARE, PREVENIREA RĂNILOR, SIMPTOME ALE PIERDERII AUZULUI
Igiena urechilor este importantă, dar la fel este și siguranța împotriva zgomotului și a rănirii acestora. Unele medicamente și boli pot afecta auzul. Cunoașterea semnelor pierderii auzului este importantă, la fel ca și controalele periodice.
Cum să îți cureți urechile?
Urechea de fapt se autocurăță și pentru majoritatea oamenilor canalele urechii nu necesită curățare.
Cel mai bun lucru pe care îl poti face pentru urechi este să nu introduci în ele nimic mai mic decât cotul tău.
Ceara (denumită și cerumen) nu se formează în partea profundă a canalului urechii, ci mai degrabă în partea exterioară a canalului lângă deschiderea externă.
Dacă este lăsată singură, ceara veche migrează în mod natural din ureche ca urmare a mișcării maxilarului. Introducerea de obiecte în ureche va împinge ceara mai departe în canal și poate provoca chiar traume în peretele canalului sau în timpan.
Așadar, lasă natura să-și urmeze cursul și pur și simplu foloseste o cârpă sau un șervețel pentru a șterge urechea exterioară după ce faci baie sau duș.
Producția de ceară (cerumen) este o funcție normală de protecție și igienă în canalul urechii uman.
O anumită cantitate de ceară, sau cerumen, este considerată tipică și sănătoasă.
Canalul urechii exterioare este o deschidere cavernoasă cu o adâncime de aproximativ 2,5 centimetri în osul temporal, iar ceara servește ca mijloc de prevenire a celulelor moarte ale pielii, a murdăriei și a altor resturi care se așează și rămân prinse în interiorul acestui spațiu.
VERIFICA ACUM STAREA DE SANATATE A URECHILOR TALE
Simptomele impactului cerumenului sunt:
Dacă întâmpini oricare dintre aceste simptome, nu presupune că ceara din ureche este problema. Apeleaza la medicul specialist ORL pentru examinarea urechilor, care poate privi în canalul acestora cu un dispozitiv special și poate îndepărta orice ceară cu instrumente mici, cu aspirație sau irigare.
În unele cazuri, cerumenul nu iese corespunzător din canalul urechii și se depune blocând deschiderea. Acest lucru este destul de frecvent la utilizatorii aparatului auditiv, iar statisticile ne arată că utilizarea aparatului auditiv poate crește, de fapt, producția de cerumen.
Un alt motiv comun pentru blocarea cerumenului este utilizarea tampoanelor cu vârf de bumbac în încercarea de a „curăța” canalul urechii. Un tampon de bumbac poate fi utilizat pentru a curăța ușor doar urechea EXTERIOARĂ (NU canalul urechii), doar de ceara care a ieșit deja din canal. Intrarea în canalul urechii cu un tampon de bumbac este asociată cu mai multe riscuri:
Dincolo de menținerea urechilor curate, urmează aceste sfaturi pentru a le proteja și pentru a-ți asigura un auz bun pentru anii următori:
- Nu introdu obiecte mici în urechi. Nu ar trebui să folosești nimic mai mic decât cotul în interiorul canalului urechii, deoarece poate provoca vătămarea timpanului.
- Limitează expunerea la zgomote puternice. Poartă dopuri de protecție atunci când zgomotul devine prea puternic.
- Fă pauze periodice de la utilizarea căștilor și menține volumul suficient de scăzut încât nimeni altcineva să nu audă sunetele. Nu crește prea mult volumul sistemului audio al mașinii.
- Usucă-ți urechile după înot pentru a preveni urechea înotătorului. Folosește o cârpă pentru a șterge exteriorul urechii și înclină-ți capul pentru a ajuta la îndepărtarea apei suplimentare.
- Acordă atenție oricăror modificări ale auzului care apar odata cu utilizarea anumitor medicamente. Dacă observi modificări, probleme de echilibru sau sunete în urechi, mergi la un consult de specialitate.
Consultă medicul specialist ORL cât mai curând posibil dacă observi durere bruscă, pierderea auzului sau dacă ai o leziune a urechii.
Mitul sănătății: introducerea tampoanelor cu vârf de bumbac în urechi pentru curățarea acestora.
Nu este necesar. Urechea se autocurăță. Nu aveti nevoie de nicio întreținere de rutină.
Ceara urechii este produsă în canalul urechii și migrează în mod natural dinspre interior spre exterior. Există excepții, desigur. Unii oameni produc mai mult decât cantitatea medie de ceară, iar pentru alții (în special adulții mai în vârstă) devine mai grea și mai uscată decât de obicei. Chiar și în aceste situații, introducerea unui tampon în ureche nu este soluția.
Poate fi dăunător. Introducerea unui tampon cu vârf de bumbac (sau orice altceva) în ureche poate deteriora canalul urechii sau timpanul sau poate împinge ceara urechii mai departe în canal, îngreunând îndepăr- tarea. Acest lucru poate provoca o senzație de presiune în ureche și diminuarea auzului. Și mai rău, ciorchinele de ceară împinse în jos lângă timpan pot duce la infecții dureroase ale urechii.
Cerumenul nu este un semn al unei igiene precare. Aici se pare că există unele neînțelegeri. Ceara produsă de urechi (cerumenul) există din motive întemeiate. Printre altele, cerumenul:este un hidratant natural, prevenind pielea din interiorul urechii să devină prea uscată prinde murdăria și praful înainte ca acestea să ajungă adânc în canal absoarbe celulele moarte ale pielii și resturile împiedică bacteriile și alte organisme infecțioase să ajungă la urechea internă.
Unii oameni produc mai multă ceară, în timp ce alții produc mai puțin. Consistența și vâscozitatea cerii variază în funcție de etnie, vârstă, mediu și chiar dietă. Cerumenul nu este o reflectare a necurățeniei, de fapt, este un semn al urechilor normale și sănătoase.
În concluzie…
Dacă ne curățăm urechile prea des, absența cerumenului poate duce de fapt la urechi uscate și cu mâncărime. Modalitățile prin care mulți dintre noi recurgem pentru a ne menține urechile „curate”, pot face de fapt mai mult rău decât bine.
Ceara urechii nu se formează în partea profundă a canalului urechii. Deci, atunci când medicul găsește o acumulare de ceară împotriva timpanului, acest lucru se întâmplă adesea din cauză că persoana respectivă a folosit obiecte străine pentru a încerca să curețe urechea internă. Acest blocaj de ceară este una dintre cele mai frecvente cauze de pierdere a auzului.
Simptomele infecției urechii se dezvoltă de obicei rapid. Dacă observi durere și drenaj din urechi, nu încerca să o tratezi singur.
Stabilește o întâlnire cu medicul nostru specialist ORL cât mai curând posibil pentru a obține un diagnostic adecvat și, dacă este necesar, tratament.