English version
EN version ROmedic Cabinete medicale Ploiesti Cabinete Endocrinologie Endocrinologie Ploiesti

DE CE CREȘTE ACIDUL URIC ȘI CE MĂSURI LUĂM?

DE CE CREȘTE ACIDUL URIC ȘI CE MĂSURI LUĂM?
Autor: Dr. Spanu Irina

De ce crește acidul uric și ce măsuri luăm?

 

Acidul uric este un produs final de metabolism, hiperuricemia (valori crescute ale acidului uric) putând apărea ca urmare a unei perturbări metabolice, prin creșterea producției de urat, a reducerii eliminării de urat din organism sau a unei combinații dintre cele două.

 

Un rol important la persoanele predispuse genetic îl are consumul crescut de alimente bogate în proteine și consumul de alcool.

Cea mai frecventă formă este hiperuricemia asimptomatică, care, așa cum sugerează numele, nu se asociază cu manifestări clinice, fiind diagnosticată întâmplător la analize de rutină.

 

Termenul de gută se referă la manifestări articulare și viscerale, acestea apărând doar la o mică parte din cazurile de hiperuricemie prin depunerea uratului la nivelul țesuturilor. Formele clinice pe care le poate lua guta sunt criza acută de gută (artrită acută gutoasă) sau gută cronică – manifestată prin afectarea articulară cronică, apariția tofilor gutoși (tumorete mici superficiale alb-gălbui, nedureroase, cel mai frecvent localizate pe degete, dosul mâinilor, palme, cot, picioare – mai ales la nivelul degetului mare, genunchi), afectare renală.

 

Pentru scăderea riscului de gută se recomandă efort fizic regulat, în limita toleranței personale și scădere în greutate la persoanele cu exces ponderal (-1.5-2.5 kg/lună, prin dietă echilibrată). Principalele alimente care trebuie evitate sunt carnea de animal tânăr, organe, vânat, fructe de mare, anșoa, scrumbii, sardine, hering, crap, somn, evitarea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr sau sirop de porumb cu conţinut ridicat de fructoză și de alcool.

 

Se recomandă ca principalele surse de proteine să fie reprezentate de lactate cu conţinut redus de grăsimi, ouă, proteine de origine vegetală (fasole boabe, mazăre, soia, linte, năut, cereale integrale), cu asigurarea unui aport bogat de legume și fructe.

 

Tratament medicamentos se urmează numai la indicația medicului.

 

Te așteptăm la un consult de specialitate: https://elitmedical.ro/specialitati/diabet-zaharat-nutritie-si-boli-metabolice/

 
Programare