Nou biomarker din sânge poate detecta cu acuratețe boala Alzheimer

©

Autor:

Nou biomarker din sânge poate detecta cu acuratețe boala Alzheimer
Cercetătorii din Suedia au examinat potențialul utilizării unui nou biomarker pentru diagnosticarea bolii Alzheimer în centrele de îngrijire primară și secundară. Biomarkerul propus combină raportul dintre proteina tau fosforilată 217 (p-tau217) și proteina tau 217 nefosforilată din plasma sanguină cu scorul de probabilitate amiloidă 2 (APS2). Această combinație ar putea oferi o metodă de diagnostic mai precisă, reducând ratele de diagnostic greșit ale bolii Alzheimer, care se situează între 25% și 35% în centrele de îngrijire primară.
Folosirea testelor specializate cum ar fi analizele lichidului cefalorahidian și scanările PET sunt eficiente în reducerea diagnosticărilor greșite, dar nu sunt accesibile în multe centre de îngrijire primară și secundară. În acest context, utilizarea unui test bazat pe sânge, care combină p-tau217 cu APS2, ar putea facilita un diagnostic precis și accesibil.

Studiul a evaluat efectivitatea acestui biomarker nu doar individual, dar și în combinație cu raportul Aβ42: Aβ40, în diagnosticarea bolii Alzheimer sau a patologiei acesteia la persoanele cu simptome cognitive timpurii. Acesta a inclus pacienți cu declin cognitiv ușor, declin cognitiv subiectiv sau demență, analizându-i în loturi bi-săptămânale, în comparație cu evaluările standard efectuate de specialiști în demență și medici generaliști.

Rezultatele au arătat că utilizarea unei valori prag predefinite pentru biomarkeri, precum și combinația de p-tau217 și Aβ42: Aβ40 în probele de plasmă, oferă un diagnostic de înaltă precizie al patologiei Alzheimer. Performanța acestor biomarkeri a fost constantă pe parcursul analizelor bi-săptămânale, ceea ce indică robustețea metodei de testare.

Mai mult, testul de sânge a demonstrat o acuratețe diagnostică superioară nu numai comparativ cu medicii din îngrijirea primară, dar și față de specialiștii în demență. În ciuda ratei înalte a comorbidităților în cohorta studiată, testele bazate pe biomarkeri din sânge au identificat eficient patologia Alzheimer.

Concluziile studiului publicat în Journal of the American Medical Association subliniază că utilizarea combinației de p-tau217 și Aβ42: Aβ40 din probe de plasmă oferă o metodă fiabilă și precisă de diagnosticare a patologiei Alzheimer în rândul pacienților cu demență sau deficiențe cognitive ușoare. Implementarea acestei metode în centrele de îngrijire primară și secundară ar putea crește detectarea bolii Alzheimer și ar putea reduce semnificativ ratele de diagnostic greșit.

sursa: News Medical

Data actualizare: 31-07-2024 | creare: 31-07-2024 | Vizite: 120
Bibliografie
New blood test achieves 90% accuracy in diagnosing Alzheimer’s disease, outperforms doctors, link: https://www.news-medical.net/news/20240729/New-blood-test-achieves-9025-accuracy-in-diagnosing-Alzheimere28099s-disease-outperforms-doctors.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum