Noi descoperiri privind simptomele menopauzei și riscul cardiovascular

©

Autor:

Noi descoperiri privind simptomele menopauzei și riscul cardiovascular
Două studii recent publicate în jurnalul Menopause aduc vești încurajatoare pentru femeile de vârstă mijlocie care se confruntă cu migrene sau simptome vasomotorii, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne. Deși cercetările anterioare au sugerat o posibilă legătură între aceste simptome și riscul cardiovascular în perioada menopauzei și după aceasta, noile descoperiri sugerează că majoritatea femeilor nu trebuie să își facă prea multe griji, mai ales dacă nu experimentează atât migrene, cât și simptome vasomotorii pe termen lung.
În schimb, cercetările subliniază importanța concentrării pe alți factori care pot crește riscul cardiovascular, precum îmbunătățirea somnului, exercițiile fizice, alimentația sănătoasă, renunțarea la tutun și monitorizarea tensiunii arteriale, a glicemiei, colesterolului și greutății. Pentru femeile care au experimentat atât migrene, cât și bufeuri sau transpirații nocturne pe parcursul multor ani, există un nivel suplimentar de risc cardiovascular, ceea ce face prevenția bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale și mai importantă în acest grup.

Analiza pe termen lung a datelor de la peste 1.900 de femei a oferit o perspectivă valoroasă asupra factorilor care modelează sănătatea în anii care preced menopauza și dincolo de aceasta, prin participarea lor continuă în studiul CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults). Rezultatele indică faptul că aproximativ 30% dintre femeile de vârstă mijlocie din studiu au raportat simptome vasomotorii persistente, iar dintre acestea, 23% au raportat și migrene. Acesta a fost singurul grup pentru care s-a constatat un risc suplimentar de accident vascular cerebral, infarct miocardic sau alte evenimente cardiovasculare.

Studiul a identificat, de asemenea, factorii majori care prezic apariția simptomelor vasomotorii persistente, inclusiv migrenele, depresia și fumatul, precum și factori demografici precum etnia și nivelul educațional. Aceste descoperiri subliniază că multe femei pot controla factorii de risc care ar putea crește șansele de a dezvolta boli de inimă și accident vascular cerebral mai târziu în viață, subliniind capacitatea femeilor de a-și controla simptomele menopauzei și bolile cardiovasculare.

În ceea ce privește tratamentul, studiul recunoaște progresele recente în medicamentele injectabile pentru migrene, cum ar fi antagoniștii peptidelor legate de gena calcitoninei, care vizează receptorii de la suprafața celulelor vaselor de sânge pentru a preveni migrenele și cefaleele în grupe. De asemenea, se menționează utilizarea medicamentelor antidepresive pentru a atenua efectele menopauzei și importanța unor obiceiuri sănătoase de somn, precum și utilizarea pe termen scurt a terapiei hormonale pe bază de estradiol, care nu a fost asociată cu un risc cardiovascular.

sursa: News Medical
foto: Michigan Medicine

Data actualizare: 15-02-2024 | creare: 15-02-2024 | Vizite: 784
Bibliografie
Managing migraines and menopausal symptoms to reduce cardiovascular risks in middle-aged women, link: https://www.news-medical.net/news/20240214/Managing-migraines-and-menopausal-symptoms-to-reduce-cardiovascular-risks-in-middle-aged-women.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum